Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас

Премиерът на РСМ вярва, че страната му може да се придвижи напред
Обновена: 15 май 2021 18:21 | 15 май 2021 18:20, Веселина Йорданова
138
Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.
Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ЕСЗоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
Една Българка преди 2 години
Айде стига вече с тая измислена държавица. Такава сбирщина май няма никъде по света. Нагли, нахални и безумно прости! Никакъв шанс не трябва да им се дава, дано ги превземат албанците по-бързо и да се приключи тази сага!!! ВЕТО и това е!
88
2
 
4
 
! Отговори
354 преди 2 години
Я си свършете работата, а дотогава си налягайте парцалите, то бива наглост, ама когато искаш нещо от някой и зависиш от него, не ходиш да насъскваш трети лица и да говориш глупости пред тях!
87
3
 
6
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Тука се върти един коментар " вижте мойта *** ...." та мисля ,че отговаря точно на Заевите изказвания.
86
10
 
1
 
! Отговори
Watchdog преди 2 години
Много скоро евро-началството ще сгъне бай *** и ще го принуди да подпише за макетата. Този целия балкански циркаджилък прилича на вражда между две *** фамилии, които се карат за булка докато властите им бутат къщите. Те законите им пишат отвън, нямат дори автономия, но иначе безправните селяци надуват в селото мускули и предявяват териториални претенции...Чисто луда работа.
85
3
 
7
 
! Отговори
човека с бича преди 2 години
Наглостта на тоя хлъзгав смок е безкрайна и заслужава не един,а два волски бича.
84
4
 
4
 
! Отговори
Хей.. преди 2 години
Балкан ти роден наш.. !
83
5
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
Кремъл натиска България да съботира Македония за ЕС,Обаче във Македония,кремъл подстрекава правителството им да водят радикална политика ,политика на омразата срещу България
82
4
 
12
 
! Отговори
Обединение 1 преди 2 години
Българите в областта от Османската империя- Македония, бяха 500 години под Ислямско АЛбанско РОБСТВО. А след това от 1913 г, - 80 години под Сръбско Владичество.. Ислямистите Албанци и сръбските Комунисти на Тито, ТОРМОЗЕХА и ИЗМЪЧАХА българите в Македония, общо 600 години и затова те сега НЕ могат да ПОЗНАЯТ своите приятели от България.... Все едно някой да е отвлечен в гората от Бандити, за дълги години..
81
3
 
9
 
! Отговори
Обединение 2 преди 2 години
По същия начин, Сърбите искаха да ОТВЛЕКАТ българите в Източна Румелия през 1885 г, когато се обединиха България и Източна Румелия. Тогава сърбите НЕ успяха. Но след 30 години, през 1913 г те ОТЛЯКОХА, откраднаха и измъчваха българите в Македония
80
3
 
1
 
! Отговори
Обединение 3 преди 2 години
И НЕ знам защо са сложили статуя на Александър ВЕЛИКИ в Скопие ?? Тия явно НЕ знаят Историята... А всъщност, точно 50 години, след като гръка Александър завзема Персия, неговия наследник цар Пир напада РИМ ( преди Рим да стане империя) и ГУБИ войната.. След това Гърците в Македония са поробени или избити от РИмляните. А накрая са довършени от Хуните.. Същото е станало и с Траките, които са живяли на територията на днешна България.
79
3
 
0
 
! Отговори
Обединение 4 преди 2 години
Затова и сега в областта Македония има- Българи, Сърби и Ислямски змии- албанци- османци..Българинът- Паисий Хилендарски пише историята на България- "" История Славянобългарска" през Ислямското Османско РОбство, когато всички българи- и в Македония и в днешна България сме били под Робство.. Езикът в нея е близко до езика в Македония в момента.
78
4
 
1
 
! Отговори
Обединение 5 преди 2 години
Българите Георги Бенковски и Георги Сава Раковски участваха в Априлското Въстание за Освобождения на БЪлгария от Ислямско Османско РОбство през 1876 г, когато всички българи и в днешна България и в Северна Македония сме били под РОбство..А през 1934 г. , българинът Владо Черноземски убива Краля на Сърбия и Югославия за да може отново да се обединим всички българи.
77
4
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Сърбоманчетата яко шетат в Македония,даже са и в...правителството.След...прочистване,може и да влезнат в ЕС,както иска...господина Заева.
76
5
 
17
 
! Отговори
Широк крачол преди 2 години
Стига ме занимавайте с македонски глупости.Разсеяно местя.
75
5
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Голяма досада е тоя Заев!Добре си бяхме с Груевски-въобще не се занимавахме с тях,един кахър по-малко.
74
5
 
23
 
! Отговори
си преди 2 години
Северномакедонци ги наречи и повече не ги обиждай. Просяците на Балканския полуостров.Все някой да се грижи за тях.Все някой да им помага.Ама то им е национална особеност. Изпросиха си от гърците името... Изпросиха си от сърбите територията . Изпросиха си от нас история и азбука.И все недоволни. И все с претенции.Сега и на Европейския съюз нареждат какво трябва да изискват от тях и кога да ги преиемат. Все едно не С.Македония кандидатства за Евросъюза а Евросъюза кандидатства за приемане в РСМ
73
5
 
25
 
! Отговори
Нечувана наглост! преди 2 години
Македонските управници (не народът!) са си въобразили, че ние ги молим да влязат в ЕС, а те ще ни поставят условията, които да изпълним, за да склонят да влязат! Жалки са и смешни...
72
7
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Очаквай!Но за всеки случай си купи един български паспорт от шкембе войвода.
71
4
 
10
 
! Отговори
Гугъл изкривяване ! преди 2 години
Зайо, зайо,ОТИ ручахте жабетата !
70
3
 
6
 
! Отговори
Зайо, зайо, преди 2 години
Отиде ручахте жабетата ???