Невъзможно е хората напълно да се откажат от пластмасата

Отказът от нея би бил връщане към каменната ера
21 май 2021 11:08, Ния Христова
37
Невъзможно е хората напълно да се откажат от пластмасата
Снимка: Pixabay
Пластмасата има много предимства, които биха попречили на хората да изоставят напълно този материал. Това заяви заместник-ректорът на технологичния институт в Москва Skoltech професор Кийт Стивънсън пред РИА Новости.
 
"Мисля, че човечеството не може да се откаже от пластмасата. Пластмасата има толкова много предимства, че отказът от нея би бил връщане към каменната ера", каза Стивънсън.
 
Професорът изтъкна и това, че засега алтернативите са по-скъпи от пластмасата.
 
"Освен това, когато говорим за замяна на пластмасата с дърво или биоматериали, все пак ще отделяме допълнително CO2 в атмосферата. Ще се нуждаем от торове, за да могат тези култури да растат по-бързо,. Производството на торове е много енергоемки и придружено от вредни емисии", заяви Стивънсън.
 
Той отбеляза, че пластмасата на практика не се разлага и в зависимост от вида й ще бъде с човечеството хиляди години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Има едно ИЗМИСЛЕНО понятие,което пречи на хората ИЗОБЩО да живеят .."като хората"..Нарича се..:-"ПЕЧАЛБА"...Много ПОЛЕЗНИ неща могат да се направят,вкл. и да се реши проблема с пластмасовите отпадъци,но..пустата ЛИПСА на "печалба" захвърля "сичко в киреча"!!..Ние,хората,в огромното си мнозинство НЯМАМЕ чувство за принадлежност към обществото!..За куриоз всеки "се спасява както може" БЕЗ да обръща внимание на ФАКТА,че сме СОЦИАЛНИ същества!..ТОВА предопределя и ИЗЧЕЗВАНЕТО ни!!..Рано или късно.
18
1
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 години
до 18примерно се заменят пласмасовите торби с хартиене какво ставахартиената има много по малък живот и се прави от дървесина *** горите и минаваме на хартиени ами умно
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно отказване не може да има, но................. Но основните неща, които замърсяват ежедневно, може да се забранят. Токива са : торбички,шишета,кофички, бурканчена, опаковки за еднократна употреба и др. Така замърсяването ще се намали драстично.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и за това нашата раса ще се самоунищожи, ние всички сме родени в консуматорско общество и няма, как а променим това.
15
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
А 0Т ПЯСЪК ШИШЕТА И БУРКАНИ-КАТ0 НАВРЕМЕТ0.-ТИВАШ В МАГАЗИНА 3-РИ БУРКАНЧЕТА МЛЯК0 ВЗИМАШ- Н0 НЕ ТИ ДАВАТ АК0 НЕ ВЪРНЕШ 3-РИ ПРАЗНИ.
14
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
М0ГАТ 0Т КАРТФЕНИ 0БЕЛКИ МГАТ ДА СЕ ПР0ИЗВЕЖДАТ Т0РБИЧКИ-Д0СУЩ-ДАЖЕ НЕРАЗЛИЧИМИ 0Т НАЕЛ0НВИТЕ.
13
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ми, добре, направете механизми и закони пласатамсата да не се изхвърля, а да са рециклира !!! . . . . . .Че чета в разни статии, че само под 10% от пластамсата се рециклира, другата или не става, или се изхвърля, че и рибите в морето вече били с пластмаса и т.н.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ми се правят на природозащитници и хуманисти докато не дойде време да ядат, обличат, серрат, мият, готвят, чистят, ходят на ваканции, купуват си техника, дрехи.Света не е готов за нищо. Само празни приказки.
11
2
 
2
 
! Отговори
Стиймпънк преди 2 години
лаптопа от снимката кърти мифки
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто сме си безхаберни и мързеливи.Какво им коства на домакинствато да имат няколко текстилни и мрежести торби за пазаруване, които да се перат от време на време?Много ни разглези така наречената цивилизация.Но кучето скача според тоягата. Ако спрат найлоновите торби ще са принудени да се откажат от тях.
9
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
До СрамПрав си... Започва се с ограмотяване, осъзнаване на Аза и средата, в която пребивава. В Индия, Кина и щатите това ще е огромен проблем... :)
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не е в пластмасата а в контрола по изхвърляне и рецуклиране.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не могат да се откажат от нищо! Има човек има консумация, няма човек няма. Глобализма се е захванл да редуцира белия човек, който е 750 млн от 7 млрд! От 7 поне половината са гладни и бедни но се множат от скука мързел и нищоправене....
6
0
 
5
 
! Отговори
Срам преди 2 години
към ТанюДа, но за много хора това ще е трудно - първо, да се възпита такъв начин на мислене в хората не е лесна задача. След това - да се внесе знание, че всичко различно от вода трябва да се изплаква преди да се хвърля в кофите за раделно събиране. И трето - трябва да се работи в насока инсталиране на повече кошчета за разделно събиране, защото на нашата улица се пълни за половин ден и после като си събирал три дни отделно пластмаси и хартии и накрая няма място ти иде да сиктирдосаш всичко!
5
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Проблема не е в съществуването и използването на пластмасата,а в абсолютно безотговорното отношение на хората към Природата!..СЪЗНАНИЕТО на "Хомо сапиенса" от 21-ви век ЛИПСВА!...АКО го имаше това съзнание,нямаше да го има тоя жесток проблем със замърсяването с пластмаса.!..Иначе:-от дървена чаша можеш да пиеш,от дървена паница-да си ядеш бобената чорба,но..компютри от дърво не можеш да направиш!..Дървен автомобил-също!...Впрочем,ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ са много,не само найлоновите торбички.Но:-"След нас
4
0
 
15
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Химията е толкова напреднала, че пластмасата в настоящите и разновидности е ползвана по-скоро на принципа най-ниска себестойност. При развитие на пазара на рециклиране може спокойно да се стигне до над 90% успеваемост в рециклирането и (разбира се, не безкрайно) като остатъците могт да се превръщат в гориво и строителни материали. РДШел имат такъв проект от над десетина години...
3
1
 
10
 
! Отговори
Идиот преди 2 години
Изхвърлете пластмасата от живота си и изсечете горите за да живеете еко.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема на пластмасата е прекомерното и производство, ползване и след това захвърляне където му падне на чоек.Колко от вас могат да пият кафето си на работа в стъклени чаши,но посягат към еднократните,защото така им е по-лесно и после мятат в кофите без да мислят!Заложете на многократните стоки! Ползвайте една и съща торба, не купувайте вода в бутилки постоянно. Има много начини,стига да има желание! и най-вече изхвърляйте разделно!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехеее ... ЕХЕЕЕЕ!Айде стига! Пластмасата я нямаше допреди 100 години, а масово започна да се ползва преди 70. Не че нещо, но просто беше по-добър и евтин материал от дървесината. Нищо друго. Сега може да позлваме дървесина, ако се наложи, като насаждаме огромни области. Да не говорим, че с ГМО и CRISPR до няколко години, ще имаме дървета, растящи с 10 пъти по-бърази темпове. Опаснотта? Да унижщоцим няколко вида. Ползите - евтина еко съобразна алтернатива на пластмасата.