Продават на търг самолета на Чаушеску

Румънският диктатор го използвал между 1986 и 1989 г.
22 май 2021 08:50, Александър Попов
40
Продават на търг самолета на Чаушеску

Самолетът на румънския диктатор Николае Чаушеску се предлага на търг в Румъния, съобщи CNN. Началната цена на самолета Rombac е 25 000 евро. Търгът ще се проведе на 27 май.

В същото време самолетът, поради своята рядкост, е признат за съкровище на националното културно наследство и новите собственици няма да могат да излетят от страната на него, а и са задължени да го поддържат изрядно.

Два такива самолета ще бъдат пуснати на търг наведнъж. Вторият от тях возеше бившия румънски президент Йон Илиеску, който дойде на власт след свалянето на Чаушеску.

119-местният Rombac 1-11 е използван за официални полети на Чаушеску от 1986 до 1989 г. Построен е в Румъния по лиценз на British Aircraft Corporation през 80-те години. Неговите двигатели Rolls-Royce са произведени по лиценз на местни фабрики.

Николае Чаушеску ръководеше Румъния от 1965 до 1989 г., управлението му завършва с държавен преврат. Той се опита да избяга, но беше заловен, изправен бе пред съд и застрелян заедно със съпругата си./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Първо:-Това на снимката не е въпросния самолет!..Толкова ли не можаха да намерят истинска?!..Второ:-Чаушеску НЕ беше "изправен пред съд"!!!..-Той,заедно със жена му бяха разстреляни като кучета-без съд и присъда..Хванаха ги,когато се опитаха да избягат..М/у другото Чаушедску до последно е поглеждал часовника си в очакване верните му сили да дойдат и да го освободят..Но уви,ония са се забавили ..Трето:-Наистина е страдал от някаква грандомания..Неговия Дворец е най-голямата по площ правителствена
6
1
 
3
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Вярно е,че Чаушеску и жена му бяха алчни диктатори.Според някои публикации с психични отклонения и мании.Но техният разстрел беше в интерес на тогавашните партийни големци,които имаха много тайни за криене.
5
8
 
8
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Румънците са просто едни големи фукльовци, въздух под налягане. Чаушеску и Тито бяха соц лидерите, които се правеха, че не е...ват СССР и СИВ и затова се опитваха да произвеждат всичко. И кво, на първо място емиграция. Тоя самолет има само пробни летателни часове и не е ползван, защото нямало кабини за огнярите. Затова и струва 5 ст. Виж, за антика става, да се показва "как не трябва да се прави самолет".
4
1
 
9
 
! Отговори
Котето преди 2 години
В грешка си.Ромите във Влашко са над 20%.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Романия ромите са само три процента, а страната носи тяхното име. При нас са 10%, поради което в Европа ромите се наричат вече българи.
2
3
 
4
 
! Отговори
Жипката преди 2 години
За 25000 я копувам веднага
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А жипката на бай кюлчан суджуческу кога?