ЕС с още санкции срещу Беларус, Русия удивена от координираната реакция

Борисов подкрепи заключенията на ЕС за Беларус
25 май 2021 07:06, Александър Попов
278
ЕС с още санкции срещу Беларус, Русия удивена от координираната реакция
Снимка: БГНЕС

Лидерите на страните членки на Европейския съюз, които се събраха снощи в Брюксел на първата си присъствена среща от началото на годината, ще призоват базираните в ЕС авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус. Те също така ще забранят на беларуските авиокомпании да летят във въздушното пространство на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира проекторешение на Европейския съвет, с което се е запознала.

Освен това лидерите от ЕС ще наложат санкции на още представители на беларуските власти. Те ще призоват Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва спешно вчерашния инцидент, при който беларуските власти принудиха пътнически самолет на ирландската авиокомпания Ryanair да кацне в бившата съветска република, за да задържат намиращия се на борда му беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич.

На пристигане в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел коментира, че обясненията, дадени от беларуското правителство, "изобщо не са правдоподобни", съобщи Франс прес.

"Станахме очевидци на принудително кацане, което доведе до ареста на беларуски опозиционер - Роман Протасевич. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза лаконично Меркел.

Още по темата
Литовският президент Гитанас Науседа призова за "крайно необходими" мерки срещу Беларус, включително затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании, предаде Ройтерс.

"Трябва да предприемем ясни действия, за да променим модела на поведение на този много опасен режим", каза Науседа преди началото на заседанието на Европейския съвет. Той добави, че ще постави и въпроса за беларуската атомна електроцентрала в Островец, която нарече "възможно геополитическо оръжие" срещу ЕС.

Литва, която граничи с Беларус, е приютила Светлана Тихановска - опозиционната кандидатка на президентските избори в съседната страна през август миналата година. Дългогодишният беларуски президент Александър Лукашенко бе обявен за победител. Опозицията обаче оспори резултатите и започна масови протести.

САЩ осъдиха днес действията на беларуските власти при вчерашния инцидент с отклонения пътнически самолет, предаде Ройтерс.

Това бе "шокиращо действие на отклоняване на полет между две държави членки на ЕС с очевидната цел да бъде арестуван журналист, реагира прессекретарката на Белия дом Джен Саки. Тя призова за международно разследване на инцидента, който нарече още "нагло посегателство срещу международния мир и сигурност от страна на режима" в Минск.

Задържането на беларуския журналист Роман Протасевич е "вътрешна работа на Беларус", каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Захарова не скри, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ.

"Бих искала да напомня, че на подобни събития, станали по-рано в други страни, те реагираха по различен начин. А имаше доста такива примери", отбеляза тя и припомни действия на американските власти при издирването на Едуард Сноудън и на Турция. Говорителката на руското външно министерство призова Запада да се откаже от двойните стандарти в реакцията си на случая.

Борисов подкрепи заключенията на ЕС за Беларус

Категорично подкрепям заключенията на Европейския съвет по темата Беларус. Настояваме Роман Протасевич и София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение. Приветствам и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради недопустимия и безпрецедентен инцидент с принудителното приземяване на самолета в Минск. Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения.
 
Уверен съм, че само заставайки единно и предприемайки решителни действия срещу подобни прояви, Европа може да се противопостави на подобни системни нарушения на човешките права и свободи и да гарантира спазването на международния ред.

Арестът

Беларуските власти потвърдиха вчера ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи снощи говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
1
 
! Отговори
Поразрових се преди 2 години
По принцип държавите, през които се преминава получават списък с пътниците, в този случай Беларус можеше да не допусне самолета да премине през въздушното пространство заради т.н "терорист" и никой нямаше да ги обвини за нищо, но те решиха да пуснат самолета и принудително да го приземят: което си е чисто и просто Тероризъм и Пиратство!
187
0
 
0
 
! Отговори
Поразрових се преди 2 години
До МишоПоразрових се за този случай и се оказва че това не е пътнически самолет а самолета на президента Моралес, такива полети могат да не бъдат допускани във въздушното пространство на държавите и точно това се е случило тогава: Франция и Германия отказват да пуснат самолета през територията си, а Австрия е позволила използването на въздушното си пространство с условието самолета да бъде претърсен! Ако беше отказал нямаше да го пуснат да мине през Австрия!
186
3
 
4
 
! Отговори
до мишо 206 преди 2 години
Ти май още сънуваш времената с червените знамена , сърпове и чукове :)Когато червените ти другарчета идваха през нощта с камионетката да прибират "враговете на партията" , и нкой повече да не ги види.Заминавате си червено ми другарче. Белоруската и сибирската тикви са последните ви издихания :)
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 30 г запада направи на г*з комунистическия блок и СеСиСеРе-то.Сега ще довърши остатанилте няколко диктаторчета като тоя в белорус , пътинчо и северно-корейското кюфтенце.
184
1
 
2
 
! Отговори
Патрик преди 2 години
Направих си труда да разбера спазва ли се решението на ЕС да не се лети над Белорусия.В общи линии Да.Момента в който включих на Flightradar24 над Белорусия летяха три самолета.Един на Русия полет Минск-Москва един излетял за Мадрид но въртеше за да изразходи горивото вероятно защото имаше забрана за Испания.И един излетял от Лондон за Хонг Конг.Свободно летеше над Белорусия.Англичаните никакви санкции не са поставили за случая.На опаки каквото прави ЕС
183
2
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Сноудън беше откраднал и изнесъл много класифицирана информация, която неговия договор му забранява! За мен е герой но случая е друг! И бих казал, че ако беше се върнал в Америка, до сега щяха да са го оправдали. Но това става след съдебен процес. Лукашенко и Русия за съжаление все повече потъват в някакви глупости. И вечно обвиняват другите ей... бетонни глави
182
3
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 2 години
щом и Борисов подкрепи - това е вече сила!!!! все едно някой се интересувал от неговото мнениещо не си гледа унуците и да изчезне от хоризонта Или да каже свое мнение по подобен случай с самолета на боливийския президент принуден да кацне в Виена, за да проверят дали пътува и Сноуден. По този казус Борисов няма ли да се изходи
181
2
 
0
 
! Отговори
Ти не си преди 2 години
ТестКит,ти си ТесТис . Научи се първо на правопис и тогава пиша колко бил ,, Оправлявал,, ББ.
180
3
 
4
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
Четейки коментарите под такива статии, оставам с впечатление, че българите много харесват диктатури, "безправови" държави и недемократични и в същото време не им харесва ББ, защото бил оправлявал цяла вечност. Ще имате ли адекватно мнение най-накрая, така става когато IQ-то на повечето хора не е над стойностите на стайна температура, без политическа принадлежност и без уважение към авторитети (да не си помислите, че говоря за политиците, просто генерално).
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Ц. Василев или Божков прелетят със самолет над Бг, няма опасност да се случи нещо подобно, защото изтребителите ни още не са пристигнали, а като пристигнат вече ще са остарели и няма да могат да настигнат пътнически самолет
178
4
 
7
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Изненадани са, че ЕС не е ок с отвличането на европейски самолети, хм много странна реакция наистина. Може би всички страни осъзнават, че всеки техен самолет прелитащ над Беларус може да бъде отвлечен и някакви хора да бъдат задържани. Ако имаха основание за задържане има си Интерпол, издават заповед за издирване и литовците щяха да го пратят. Ама как да го арестуват с доводите, пише лоши неща за вожда, лош блогър, лош.
177
5
 
6
 
! Отговори
az преди 2 години
До МишоОт цялата статия - само "Борисов" ли прочете?! Статията е за позицията на ЕС и България. А Борисов е достатъчно важна част от българската политика за да е важно и неговото мнение! Да, вероятно вече няма да е министър - но ще продължи да ръководи между 1/4 и 1/3 от НС и много по-голяма част от общините!
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МишоБорисов е оня, който нещо казва по случая. Останалите демократи оглушително мълчат и треперят за рубличките си.
175
12
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Борисов? Кой е Борисов? стига платени статии на ГЕРБ!Когато приземиха самолета на Моралес в Австрия не ревахте, защо нямаше санкции срещу САЩ?!Когато доказан терорист и агент на ЦРУ се оказва, че сте изключително притеснени. Или проблема е, че агентурната ви мрежа се разпада? А птичето е почнало да пее и скоро ще си каже и майчиното. Яко нали!
174
5
 
14
 
! Отговори
с.т. преди 2 години
Какво има Русия да се чуди? Лукашенко е прототип на Путин. Той пунктира всяко едно действие на приятеля си от Русия.
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 205 "Да ти .." Приятел, сега , след като показа с какво се занимаваш, обратно да риеш на животните.
172
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е борисов, че да дава акъл в случая?Хайде, у нас "независимите" медии все още му лижат оная работа, ама на Запад и преди не го бръснеха за нещо, а пък сега съвсем.
171
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom Да ти мочам на ,,спокойното ,,живуркане в ЕС . Затовав в,,спокойният ,,ЕС ,демократите пребиват хората ,с палки ,с водомети ,гумени куршуми ,газ ,кучета ,мачкат като *** хората с коне и бой ,бой .А баш демократите направо убиват пред Капитолия.
170
6
 
7
 
! Отговори
всичко е за пари преди 2 години
До Анонимен 191 То и "цветните революции" подкрепяни финансово от САЩ и такива продажници като тоя от самолета бяха едни мирни, мирни, пък сега там са едни ГЛАДНИ, ГЛАДНИ и БЕГАТ насам към ЕС да ги храни! Та с какви пари "избягалия" мирен човечец води приятелки на почивки из Гърция?
169
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захарова не скри, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ.---------------------пръдлa