Медици доказаха дълъг имунитет след лека форма на Covid-19

Може ли да има такъв и след безсимптомно боледуване?
50
Медици доказаха дълъг имунитет след лека форма на Covid-19
Снимка: БГНЕС

Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след прекарана лека форма на Ковид-19 в организма остават имунни клетки, които могат да изработват антитела срещу коронавируса през целия живот, пише сп. "Нейчър".

Подобна дълговременна защита прави много малка вероятността от повторно заразяване. В изследването на американските медици взели участие 77 души. Един месец след заразяването си с Ковид-19 те давали кръв през интервали от три месеца.

При повечето от тях били наблюдавани леки форми на заболяването. Само шестима от тях били хоспитализирани. Образци от костен мозък били взети от 19 пациенти около 7-8 месеца след заразяването им. След четири месеца четирима от тях дали втора проба от костен мозък.

Както се очаквало, нивата на антителата в кръвта на участниците бързо спадали в първите няколко месеца след инфекцията. След това те се изравнявали. Въпреки че в медиите се появиха информации, че количествата на антителата се понижават след инфекцията, това не е свързано с по-слабия имунитет на пациента. В организма му остават клетки, способни да изработват антитела срещу SARS-CoV-2.

Учените установили, че тези клетки, наричани плазматични, присъстват в кръвта на хората 11 месеца след заразяването им. Те мигрират в костния мозък, където постоянно отделят антитела в кръвта, осигурявайки защита срещу ново заразяване.

Изследователите предполагат, че хората, прекарали безсимптомен Ковид-19, също могат да имат дълговременен имунитет. Тепърва предстои да се установи дали пациентите, преживели тежки форми на Ковид-19, могат да бъдат защитени от повторно заразяване от коронавируса. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 28 Той и нашия Кантарджиев преди време каза в противоречие с Мутафчийски, Балтов и прочее хирурзи и ортопеди, че от преболедуване на КОВИД-а се хваща най-добър имунитет и после два месеца НУЛА интервюта!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези новини са с/у мантрата на господарите на света. Как позволяват да ги пускате, като знаем какви страхливи послушни безгръбначни сте от тоя сайт?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 ей го пък и тоя ковиистерик, от кое ще се мре, от сезонния грип, който за година и половина разболя 2% от населението на планетата, и от тези 2% писаха като починали 2%? Значи до 50-60 години ще сме се разсополивили всички, няма спасение! Прави бункер брат
24
0
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Това ви го казва всеки що-годе кадърен лекар в България от година и нещо насам, но Щабните *** и СЗО измислиха нова медицина в стремежа си да прислужват на едни други хора с много пари.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано имунитета да остава, че при девет месеца имунитет, както каза едно друго проучване, яко ще се мре
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то и Кантарджиев непрекъснато го повтаря това, ама СЗО не дава дума да се издума! Всеки може да чете и да си вади изводи как да постъпи!
21
1
 
18
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Сега тези учени трябва много да внимават, че току виж започнали да ги сполетяват какви ли не "Инциденти"! Иначе това всички мислещи хора го предполагаха още от самото начало, но се даваше думата само на тези дето твърдяха, че преболедувалите нямат никакъв имунитет и трябва на всеки 6 месеца нова ваксина за по 10 евро да си праскат в ***!
20
1
 
13
 
! Отговори
Според мен! преди 2 години
Значи първия път когато са имали контакт с вируса и са го прекарали безсимптомно, би трябвало на учените да им говори, че и втория път ще бъде , дори още по безсимптомно !
19
3
 
18
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
Леле вчера ли се появихме всички на тоя свят, та пак откриваме какво е грип и как се боледува от него. Който е с добра имунна система го боледува леко, който е на 90 години и слаб, може и да почине. Който го е карал, организмът му има информация как да се справи по-лесно при повторна среща. Пак може да си го боледува ежегодно, а може и никога да не го преболедуваш - аз не съм боледувал от грип от 5-6 години. А грипните ваксини са традиционно с минимална полза, и вредят ако се слагат редовно.
18
1
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
някои учени (наречени "конспиратори") ви го говорят това от миналата година. бб е прав в онова интервю, дето се изтърва, че к. не е това, което е и ще видим по-нататък, ама хайде през 2022 ще стане ясно..
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
До Анонимен 17Всеки ден излизат нови предположения, само объркват хората- едните са на едната крайност, другите на другата. Те още не знаят даже и ваксината колко време действа, ама ето, учени от някъде си вече знаят.....
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак си инжектирайте експериментална генна терапия която създава автоимунно заболяване
15
3
 
8
 
! Отговори
Чичко преди 2 години
С две думи нищо не са доказали. Може да има, ама може и да нема - кой иска да провери от опит. Времето ще покаже кое изследване е вярно и кое не е. Въпрос на личен избор е на кой ще вярваш и какво ще ти струва.
14
7
 
33
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Мангъров и това каза отдавна, ама пуста пара и политика...
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по тежки са мерките толкова и по-трудно се разпространяват леките щамове на вируса които са безобидни дори и за рисковите групи.
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е способен да помни, ще си спомни как СЗО буквално пренаписа дефиницията на масов имунитет преди половин година, и премахна опцията за постигане по естествен начин, а остави само "посредством ваксиниране". Дигна се врява и го оправиха, но ако подобни събития не ви дават цялата необходима итформация относно "ваксините" за ковид, не може с нищо да ви се помогне.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказали, ама като не е купешко, не се брои. Имунитета е с пари, а бизнеса е за десетки милиарди. Интересно, защо червеният кръст отказва кръв на ваксинирани срещу КОВИД с думите, че "неутрализирала антителата"? Интересно защо настойчиво побутват преболедувалите да се "ваксинират"? Но само не мислете и не се информирайте, нали не искате да сте "конспиративни антиваксъри". Телевизията ще ви каже какво трябва да мислите.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го доказа Мангъров още преди месеци
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкачакаха първо овцете хубаво да се нахакат с ГМО ваксините и чак след това почнаха с новите разкрития ахахахах
8
2
 
28
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
А добрутру :) От кога ви го говорят тов анещо специалистите, ама другите "специалисти" - не, та не....То *** мерки, неясни ваксини....Голям социален експеримент ни направиха...