Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война

Той обвини зложелатели, които искали да навредят на Беларус
Обновена: 26 май 2021 13:24 | 26 май 2021 13:24, Елка Василева
105
Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Александър Лукашенко обвини "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

Още по темата

В отговор на критиките президентът осъди  атаките срещу страната му, при които според него са били преминати много червени линии, посочва Франс прес, позовавайки се също на беларуската държавна осведомителна агенция.
       
"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.
      
Президентът осъди "модерната хибридна война" срещу Беларус, която нарече "място за експерименти", която ще продължи в източна посока.
      
Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.
      
"Действах законно, защитавайки хората си", каза той. Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на "Райънеър" да кацне, според него са "абсолютна лъжа". "Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация", обясни беларуският лидер.
      
На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Сигналът за бомба в самолета е дошъл според президента от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.
     
Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети "от ай пи  адреси в Полша, Литва и Латвия. Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация", добави той.
      
Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани чуждестранните държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

"Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това е поредната световна война", каза Лукашенко.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха,Народа на Беларус те презира и ще останеш в Историята му като убиец и престъпник...дори не го осъзнаваш,световна... ти и "гвардията" ти убиваща Народа си ли?това си е за атака от 6 американски флот...това е геноцид и престъпление срещу човечеството!компромисите с подобни раждат хитлеровци!компромисите са слабост на политиците,носещи геноцид над Човечеството!това е престъпление срещу Човечеството!!!убийци заплашват Човечеството с още...и путин ги защитава...дори4 не е фашизъм вече!!!Атака..
67
2
 
1
 
! Отговори
fact преди 2 години
ше те наврат у *** *** за удоволствие и за да се позабавляват с тебе.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Лукашенко клекне на ЕС и САЩ то тогава Беларус ще прави Трактори '' Беларус'' колкото днес България прави Автобуси '' Чавдар ''' !!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
Lidl преди 2 години
И аз съм на границата, цела опашка стана,
64
6
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 години
Лукашенка, ще изгориш в тази война, любимия ти син коля ще бъде разпран.
63
3
 
0
 
! Отговори
METRO преди 2 години
На границата съм Лукашенко. Народа ти ме иска , а ти ми пречил и се дърпаш. Застанал си като магаре и непредприемаш нищо.
62
5
 
10
 
! Отговори
Белоруссия преди 2 години
Велик Лидер е Саша Лукашенко ! Обича своята родина и народ ! Няма как да се даде на западните плъхове ! Фашистите са изтребвали белоруския народ ! Затова сега и Саша Лукашенко ги мачка ! Заслужават си го !!!
61
10
 
9
 
! Отговори
РЕЛИСТ преди 2 години
На тия още само войни им в главите
60
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя много ербап бе! Лукашенко страшника! Крие се зад Путин, но не знае че Путин може би няма да има време да му помага. Помня когато Горбачов се срещна с американския президент на четири очи в Рейкявик. Не знам какво са си говорили, но след като излязоха пред журналистите Горбачов изглеждаше като стара автомобилна гума. Това беше началото на края за СССР. Да видим сега след 16ти Юни какво ще стане!
59
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е цивилизационен конфликт: Лукашенко вкарва страната в изолация, точно както Северна Корея. И двете са поддържани с помощта на Русия. Беларусите или трябва да въстанат и да го смачкат, или да бягат. Третото е да останат в диктатурата му.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До do 62 Добър шамар ... пак питай.
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСВ я започнаха Франция и Англия, Хитлер беше само пионка.
56
11
 
10
 
! Отговори
do 62 Добър шамар преди 2 години
И къде е шамара?! Тоя почна да пълзи, да се моли и прави жалки опити за сплашване с свтовна война, щото разбираш ли на някой му дреме за Беларус. Даже руснаците с удоволствие ще им го вкарват, като прибират транзитни такси и ще търгуват вместо тях.
55
13
 
12
 
! Отговори
чао русофилистици преди 2 години
Лукашенко е пътник, скоро ще бъде ликвидиран от НАТО като Садам и Кадафи.
54
16
 
16
 
! Отговори
Добър шамар преди 2 години
Добър шамар зашлевиха Лукашенко и Русия на запада. Сега нека пореват и да поплачат, защото и още шамари ще има.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Голяма лъжати серизно ли?!
52
1
 
1
 
! Отговори
Лаещо куче преди 2 години
Още малко история:1. Германия когато започва Втората Световна Война също го прави бързо и без много приказки: Полша, Франция, Югославия, Белгия, СССР2. Иран, когато нахлува в Ирак през 1980 година;3. Ирак, когато нахлува в Кувейт;4. Нападението на Северна Корея срещу Южна през 1950 година
51
3
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа нормална е реакцията на света! Сега нормална е реакцията и на русия! ко да ви кажа! Всеки ще казва това което му отърва! Но малките държави сателити, такива като беларус е ясно, че требе да се пазят и внимават повече! Щото сега ще им се наложи вето и наказания и ако русия спре да им дава разни неща ще го закършат доста! Та така е в световната политика малките требе да внимават повече!!!
50
6
 
8
 
! Отговори
Комсомол преди 2 години
В Беларус жените още правят секс без пари и са красиви.
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русские своих не бросают. Белорусите са руснаци. Русия никога няма да ги оставо. Лукашенко знае какво говори, във военната доктрина на Русия е записано, че може да нанася ядрени удари при всякакви атаки които застрашават сигурността на Русия и на съюзниците и.