Прехвърлят хиляди афганистанци във Великобритания

Те са работили за британската армия и правителството
31 май 2021 23:30, Елка Василева
61
Прехвърлят хиляди афганистанци във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици афганистанци, работили за британската армия и правителството предимно като преводачи, ще бъдат спешно предислоцирани съгласно обявени планове. Решението е взето заради опасенията за тяхната сигурност с подготвяното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан.

Заедно със семействата си повече от 3000 афганистанци се очаква да пристигнат и да се установят във Великобритания. Около 1300 афганистанци, помагали на армията, вече живеят във Великобритания, предаде БНР.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че ускоряването на плановете е правилното решение. Той допълни, че тези, които вече са прехвърлени на британска земя, със сигурност са щели да станат обект на репресии от страна на талибаните.

Въпросът е много чувствителен, откакто британските войски прекратиха бойните си операции в провинция Хелманд през 2014 година, като самите войници на служба там бяха едни от най-активните в исканията да бъдат защитени онези афганистанци, които са им помагали по време на престоя.

Предишната схема имаше строги критерии кой може да кандидатства за „нов живот“ в Обединеното кралство на базата на продължителност на службата и изпълняваната роля, но според новите разпоредби на всеки, чийто живот е застрашен, ще бъде предложено приоритетно прехвърляне независимо от гореспоменатите критерии. Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че предприетият ход е „морално задължение“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
16
 
3
 
! Отговори
до 13 кеф преди 2 години
Двойка по история прочети българите произхождат от Балх това е планина в Аафганисттан затова се казва България
10
15
 
8
 
! Отговори
невроятно, но факт преди 2 години
Вероятно на много от написалите по-долу коментари ,не им е известно,но афганистанците имат много сходен генетичен код с тоя на българите -накъде към 80-90%.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колаборационистите бягат с врага. Идва новата ислямска власт на талибаните. Правителството ще бяга във Великобритания.
8
4
 
19
 
! Отговори
Афган преди 2 години
Доносниците си остават остават доносници. Предателите си остават предатели. Да са ви честити.
7
3
 
21
 
! Отговори
12457 преди 2 години
Помощи,помощи ...и деца всяка година по едно и така 15-20 години.Да са им честити новите британци.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ингилиза каквото сам си направи друг не може да му го направи.
5
11
 
20
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Прехвърлят ги щото в Афганистан ще стане а страшно за всяка западна и американска окупаторсска слуга и нагайка ,както ще стане и тук междъ впрочем ,въпрос на време ,свеки натовец и атлантически предател ще си пулучи своето :)))!За предателите на България само едно .....
4
7
 
26
 
! Отговори
Ха,ха! преди 2 години
Британистан ! - много точно ! Та кметът на Лондон е пакистанец , колко му е населението на Британистан да стане половината от Афганистан ? Скоро И САЩ ще се наричат Африканистан ! Или Индустан ? Нали вицепрезидента им е индийка , колко му е да населим 30-на щата с индийци ? Споко ,скоро "американците" ще говорят само на испански и индийски ! Няма да им трябва английския, защото в Британистан също ще говорят нещо на Хинди !
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална грешка е изтеглянето от Афганистан.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една ислямска държава в друга...
1
3
 
29
 
! Отговори
Welcome to преди 2 години
Британистан!