Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света

Участниците поискаха по-справедлива световна данъчна система
13 юни 2021 19:21, Анисия Иванова
180
Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ нарече приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания "изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна". Той повтори, че "Америка се завръща", както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес. Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Всички около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации", добави Байдън на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

 Байдън заяви още, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС. "Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи стопанинът на Белия дом.

Той допълни, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че Г-7 "не е клуб, враждебен на Китай", при все че в заключителната декларация от срещата си на върха приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес.

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е "сдружение на демокрации", което се стреми "да работи с Китай по всички световни теми" независимо от разногласията.

Лидерите от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за "по-справедлива световна данъчна система", предадоха световните агенции.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Държавните ръководители от обединението приканват Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия.

"Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 приканва Китай "да зачита човешките права" на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси "от взаимен интерес". Великите сили от Г-7 подкрепят в документа провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август, отложени с една година поради пандемията. Пожеланието им е проявата да се осъществи "по сигурен начин като символ на световното единство в усилията срещу КОВИД-19".

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на COVID-19 в Китай. Разследването трябва да е "прозрачно" и "водено от експерти", изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха - първата, осъществена присъствено, от близо две години насам. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Joke Bidens Presidential portrait should be a dominion voting machine.
108
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американският президент е декоративна фигура без реални пълномощия. Кукла на конци.Русия не трябва да се съобразява с него. Това е само театър за заблуда на врага. Путин трябва да му каже че първо сащ трябва да свалят всички санкции и тогава ще има някаквосътрудничество. А дотогава бай-бай америка, не сте ни притрябвали. Русия продължава да си сътрудничи с Китай на пълна пара докато сащ и ес свалят всички санкции.
107
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деменцията сигурно е заспал на масата,а Макрона е налазил бабата.После дал 20 долара бакшиш на Джо,че много смешки правил като е буден.
106
6
 
30
 
! Отговори
za USA преди 2 години
Най-великите президенти на САЩ за всички времена са Канеди и Тръмп..............и двамата се опитаха да се противопоставят на мафията, която командва САЩ.........т.нар. елит банкери.............но и двамата не успяха, Кенеди заплати с живота си, Тръмп беше отстранен от власт с изборни машинации и манипулации!!!
105
3
 
27
 
! Отговори
za USA преди 2 години
САЩ не се командват от президента на САЩ..........а от един елит-масони, банкери, няколко клана, повечето от които са от еврейски произход, те управляват Федералния Резерв, но всички работят за интересите на Израел.........всеки президент, който се опита да им се противопостави, бива елиминиран физически(Кенеди) или махнат от власт(Тръмп)!
104
2
 
3
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
Колко от продуктите, които ползвате, не са китайски?+ = китайски- = други
103
9
 
4
 
! Отговори
путик изолиран преди 2 години
опят.
102
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три кукли на конци на снимката, дребни жалки пионки, които като не им дадат дозата пица пищят...смешници. Този свят е цирк и пародия. Совите не са това, което са. Когато разбереш кои са господарите, разбираш и робството...
101
1
 
7
 
! Отговори
Ууолеле преди 2 години
Ам сьа... ! Поне помни какво е сънувал.. !
100
5
 
17
 
! Отговори
Безсилните Всемогъщи преди 2 години
Дърти бели транссексуални толерасти и новодошли черни и кафяви мераклии за власт и пари.Ето това представляват днес "най-великите демокрации" претендиращи да водят света а съвсем скоро дъртите бели толерантно ще отстъпят власта си на новодошлите по определените КВОТИ черни и кафяви представители на "многострадалните" и етнически, религиозно и секксуално "унижавани" малцинства ще СТАНЕ ЕДНА КАША.. Водещите демокрации - САЩ,Англия,Германия,Франция СА БИЛИ водещи ЩОТО СА МАЧКАЛИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само една каишка липсва между Байдън и Макрон и са като на разходка с кученце. :D
98
2
 
14
 
! Отговори
someone преди 2 години
а не водете вас си , аз не искам да ме водят изперкали *** с неолиберални гей ценности.
97
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките се страхувате от Русия, и затова злобеете, "джуджето" ви слага в малкия си джоб вас "големи" с лъскавите костюми и с многото кинти, но срещу Русия не можете да излезете. Русия винаги ви е побеждавала и ще побеждава.
96
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърти бели транссексуални толерасти и новодошли черни и кафяви мераклии за власт и пари . Ето това представлява днес "най-великата демокрация" претендираща да води света . Белите не смеят да поемат еднолично отговорност за нищо а цветните гледат да си напълнят банковите сметки и да прокарат улеснения за живеещите на помощи "братя и сестри" от техния електорат ....А като се има предвид че другите алтернативи са импотентно джудже и зъл жълтък .... СВЕТЪТ Е ОБРЕЧЕН .
95
2
 
21
 
! Отговори
Фарс преди 2 години
Целия нет е пълен с подигравки и карикатури, на тези клоуни, хората протестира на място против тях, само свободните демократични български медии ни ги пробутват насериозно.
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия G7? Нова мрежа за по-бърз мобилен интернет ще има?
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин заяви, че не очаква от срещата с Джоузев Байдън в Женева пробив във взаимоотношенията Русия - САЩ, но се надява на възобновяване на личните контакти което ще подобри стратегическата стабилност.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опазил Бог тези диваци и психари да водят света. Първо да си оправят държавата, че само се гърмят, преди да дават съвети на другите.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един изкyфял пeдофил ще води света..
90
3
 
4
 
! Отговори
do 117 преди 2 години
Бай Дън не се държи за да не падне, ами да не го изтърве Макарона да налети на Джил и да я натакова.