НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни

Китай не е наш враг, заяви генералният секретар
14 юни 2021 11:42, Елка Василева
82
НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни
Снимка: БГНЕС

Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

Още по темата

По неговите думи отношенията с Москва са "в най-ниската си точка от края на Студената война" заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибер удари и отравяния, включително на територията на НАТО.

Столтенберг посочи, че участниците в днешната среща ще обсъдят предстоящия в сряда разговор в Швейцария между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин.

Той изрази увереност, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят дв устранния подход към Москва - диалог и укрепване на отбранителните способности.

Генералният секретар допълни, че Китай не е враг на НАТО, но създава предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение. По неговите думи има възможности за сътрудничество с Пекин - в контрола над въоръжаването и при опазването на околната среда. Той отбеляза, че Китай инвестира и опитва да контролира важна инфраструктура в рамките на НАТО, например в развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. Според него това е повод алиансът да вложи повече в технологичното развитие.

Столтенберг изрази увереност, че на днешната среща ще бъде утвърдена програмата за развитието на алианса до 2030 г., с допълнителни общи вложения в отбраната. По неговите думи срещата ще отгърне нова страница в трансатлантическите отношения. Той отбеляза, че за пръв път стратегията на НАТО ще обхване и въпросите за опазването на околната среда. Вярвам, че днешните решения ще изпратят ясно послание за единството на НАТО, заяви генералният секретар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
12
 
! Отговори
СССР преди 2 години
СССР още ви държи страх, вече 30 години го няма, но още го споменавте.
42
0
 
7
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Еми щом дядото Байдън така е казал, значи е така. Кога го е казал, като се загуби на срещата на Г-7?
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР бяха още по единни :).. "вечна дружба с братските народи". Няма нищо вечно, всичко е преходно. И нато ще се разпадне, просто още не е дошъл момента. Воини е имало и винаги ще има. Сега има временно затишие.. Радвайте се защото едва ли ще е така още много
40
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е първа по смъртност в света и бедна като страна от третия свят защото Русия пречи на България да се развива в ЕС и НАТО.
39
7
 
7
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
България е първа по смъртност в света защото сме в ЕС и НАТО, а не заради някой който нещо си... Преди да влезем в ЕС и НАТО България беше нормална държава.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западат освободи Русия от ненужя и баласт, в който руснаците наливаха ресурс. ФАЩ вървят по стъпките на ссср. Не е далеч времето е което отново ще има презареждане.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко страни от източна Европа които се ориентираха на запад загубиха стандарта си на живот и вече 30 години живеят в мизерия в сравнение с техните западни приятели. Само Белорусия която остана с Русия запази стандарта си на живот и икономиката и хората там живеят нормално.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 България е първа по смъртност защото пенсионерите, които предимно умират живеят мизерно. А живеят така, защото някой им ограби парите за пенсии и сега живее като олигарх с милиарди в ЮАР, разпраделяйки пари в офшорки на другарите! Помним, другарю! Не ни прави на толкоз балами.
35
0
 
5
 
! Отговори
само ЕС без НАТО преди 2 години
EС, 27те страни като цяло, харчи 3-4 пъти повече от Русия за въоръжаване. Тройно превъзходство е необходимо за атакуващата страна. Но ако ЕС твърди, че не иска да напада Русия както я нападна 1941г, то защо харчи толкова пари за оръжия за нападение, когато може да си осигури адекватна защита с 3 пъти по-малко разходи? Кой от кого се страхува - не ЕС, ами Русия се страхува от ЕС, и то с основание. При военен конфликт Русия ще действа мълниеносно и безпощадно, Русия си научи урока от ВСВ когато Европа я нападна.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия като един ще ви удари, вие само се опитайте пак да нападнете Русия.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 години американско партньорство, ЕС и НАТО България е първа по смъртност в света, бедна като страна от третия свят, 2 милиона българи измряха от безизходица и отчаяние, 80% от работещите живеят в бедност. Васална подмандатна територя на САЩ която се управлява от американското посолство.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера Байдън заяви, че разпоредбата за това че ако някой нападне 1 натовска държава, се смята че са нападнати всички, САЩ я приема за най-важната от всички разпоредби. Това е в основата на договора за НАТО. За това членките на НАТО не си позволяват своеволия една срещу друга. Турция се озъби на Гърция и всички се втурнаха да я спират, Ердо седна и само му стиска да прави простотии в стил диван гейт, но нищо повече. Ако Гърция не беше член на НАТО щеше да го отнесе!
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Иванов Ако България излезе от НАТО и ЕС няма да стон2 свободна, а само ще стане гyберния на Русия. Нещо от което всяка страна на този свят бяга.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е уникална самодостатъчна цивилизация. Никой не може да влияе или да нарежда на Русия какво да прави.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото Кипър не беше в Нато 1974,а Турция беше.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО защо не помогна на Кипър?
27
1
 
2
 
! Отговори
Русия в НАТО преди 2 години
Това е единственото работещо решение.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО и пръста няма да си мръдне ако Турция реши да окупира България. Даже ще и съдейства. Турция е втората най-голяма армия в НАТО и нищо не може да и попречи ако реши.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика на Турция само Нато им пречи да разпарчедисат Бг като Кипър.1974 Кипър не беше в Нато и виждате какво стана.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин врътне ли кранчето - ЕС ще се разпадне на момента, а от там и НАТО. Пет пари не струва единството ви, само с едно кранче Русия ви сразява, съществувате само по волята и по милостта на Русия.