НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни

Китай не е наш враг, заяви генералният секретар
14 юни 2021 11:42, Елка Василева
82
НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни
Снимка: БГНЕС

Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

Още по темата

По неговите думи отношенията с Москва са "в най-ниската си точка от края на Студената война" заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибер удари и отравяния, включително на територията на НАТО.

Столтенберг посочи, че участниците в днешната среща ще обсъдят предстоящия в сряда разговор в Швейцария между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин.

Той изрази увереност, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят дв устранния подход към Москва - диалог и укрепване на отбранителните способности.

Генералният секретар допълни, че Китай не е враг на НАТО, но създава предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение. По неговите думи има възможности за сътрудничество с Пекин - в контрола над въоръжаването и при опазването на околната среда. Той отбеляза, че Китай инвестира и опитва да контролира важна инфраструктура в рамките на НАТО, например в развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. Според него това е повод алиансът да вложи повече в технологичното развитие.

Столтенберг изрази увереност, че на днешната среща ще бъде утвърдена програмата за развитието на алианса до 2030 г., с допълнителни общи вложения в отбраната. По неговите думи срещата ще отгърне нова страница в трансатлантическите отношения. Той отбеляза, че за пръв път стратегията на НАТО ще обхване и въпросите за опазването на околната среда. Вярвам, че днешните решения ще изпратят ясно послание за единството на НАТО, заяви генералният секретар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 Много грешна логика. Големите страни винаги задължително имат различни интереси от тези на малките. Ако малките страни не се обединят, ще слугуват, или направо ще бъдат унищожени от големите. Малка страна като България не може да си позволи да е "съюзник" нито на Русия, нито на Китай, нито на САЩ. Отделно империите винаги са били зли. И накрая САЩ и Русия никога не са воювали по между си (освен по време на гражданската война в Русия), така че от това разделение печелят само големите.
62
0
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
"Посланието към Русия е, че сме единни". Единни в какво?
61
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
след като се разтури варш договор следва да няма нато българия е там без референдумтака че мен нато изобщо не ме интересува и не желая да ме тласка към конфликти срусия искам мир и дружба а не напрежение малко ли ни са вирусите и ваксините амиденонощно да ни облъчвате с нато нямате работа да заграждате русия махаите се отбалканите и черно море
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г7 и НАТО е добре да се наслчат към соларни батерии и други ВЕИ, свърх леки танкове и самолети, дори от хартия. Встчките им напъни са следствие на загубени икономически позиции. Единственото спасение е глобализмът, но с Китай, Русия и др., този проект залязва.
59
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента Русия е за продан и Путин с всички сили се мъчи да и вдигне цената. Мисля, обаче че там Китай ще е абсолютният победител. За НАТО ще остане западно от Новгород. Границата ще минава по Волхов.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО се бори за жизнено пространство и ресурси. Ресурсите и жизненото пространство се намират в Русия.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната манипулация на сайтчето и наставниците му: НЯМА територия на НАТО!Няма такова понятие "територия на НАТО" - този нападателен съюз, подчинен изцяло на САЩ е съставен от различни, "суверенни" държави и не може един плазмодии да говори от името на държавите-членки на НАТО и за "територия на НАТО"!
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Радев свалиха балканския Нориега - Боко Борисов. Следва обявяване на името му и прибиране във федерален затвор.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия е хубава страна. Купува оръжие от САЩ, заедно с България купува ф-16...................... Китай и Русия са лоши...................... Нека България да следва примера на Индия. НАТО ще ни превърне в Индия на Балканите.
54
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До РЕАЛНОСТТА..има само една дума,с която всичко се казва и за теб,и за простотията,която надраска:..-И ди ОТ!!!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначените капиталисти, олигарси и милиардери на Запада са агенти на ЦРУ....................... НАТО дава субсидии на назначените си милиардери и налага санкции на конкуренцията от чужбина........................................ Пазарната икономика е заменена със субсидийно-санкционна икономика в САЩ и Западна Европа.
52
7
 
2
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 2 години
БСП-Русия и Радеф извършиха държавен преврат в страна-членка на НАТО.
51
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Аз съм "ДЕФИНИРАН ПАЦИФИСТ"!..Твърдо съм против всякакви оръжия,защото убедеността ми е,че хората НЕ са създадени ДА СЕ ИЗБИВАТ едни-други!..Но разбирам руснаците..Оръжията им са предназначени НЕ за "първи удар",а за ОТГОВОР на откачените краварски военни,които отдавна протягат крадливите си ръчички към ЦЕЛИЯ СВЯТ,не само към Русия!..На кого са нужни "великите" самолетоносачи?..-Ами НЕ на руснаците,нито на нас!..Нужни са на Чичо Сам,който иска ДА НАЛАПА ЦЕЛИЯ СВЯТ!..Е,"Едно е да искаш,друго-да м
50
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Вече открито не им дреме на тия какви ще ги плещят!..Ето сега и тоя:-Отношенията с Русия били зле,заради..ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:-".."Хибридни действия"...?!?..,"Кибер удари"..?!?!...и ВНИМАНИЕ:-"ОТРАВЯНИЯ на територията на нато"..!!!!!..И НИТО ДУМА ЗА СТРУПВАНЕТО НА НАТОВСКИ ВОЙСКИ по границите на Русия,НИТО ДУМА ЗА ВОЕННАТА АГРЕСИЯ,която те /натовците/ демонстрират!...Виновни били.."ОТРАВЯНИЯТА",се едно секи ден по двама-трима биват отравяни и то от кого?..-Ами от Русия,разбира се!..ТИЯЕПТЯНИЗКУКУРИГАХА !
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов България е малка страна. Или сме с едните (ЕС и НАТО) или сме с другите (Русия и Китай). Средно положение няма с оглед на географското ни местоположение. За лустрацията съм съгласен, но точно наместниците на Русия в България наложиха дирижиран преход и предотвратиха европейско развитие. Затова една Чехия сега е на светлинни години пред България.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До на този денНАТО е отбранителна организация. НАТО изгражда ракетни щитове, а Русия строи нападателни оръжия и струпва войски по границата си.
47
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР се разпадна, но Русия не е. НАТО ще съществува докато Русия не спре да представлява опасност за съседите си и за мира. Докато не спре да извършва подривна дейност в цял свят. Русия е империя и не е скъсала с имперското си мислене.
46
2
 
10
 
! Отговори
На този ден преди 2 години
45-та година е планирана да се разгърне първата операция на бъдещото НАТО срещу Русия под кодовото название Unthinkable. Сталин обаче мобилизира 100 дивизии и осуетява коварния план на "съюзниците". Сега и ние сме част от това коварство. Но то си ни е в кръвта. Нищо чудно, че сме неблагодарни задръстеняци и заслужаваме само презрението на една велика и благородна нация.
45
12
 
3
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 2 години
До 49Преди да влезем в НАТО и ЕС, България преживя виденова зима и българите се редяха на опашки да обслужват и да сменят памперситe на гръцките пенсионери. След 10г. членство в ЕС българите се редят на опашки да ходят на море в Гърция и да им се мазнят и да им прислугват гърците.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР нали го няма, нали се разпадна? Защо съществува НАТО?