Двамата мъже, помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония, се признаха за виновни

Те го пренесли до летището в кутия
15 юни 2021 21:48, Нели Христова
11
Двамата мъже, помогнали на Карлос Гон да избяга от Япония, се признаха за виновни
Снимка: БГНЕС

Американски ветеран от специалните части и синът му се признаха за виновни в японски съд за организирането на драматичното бягство на Карлос Гон, бившия директор на Nissan, който избяга от наказателни обвинения в Токио, като се скри в кутия.

60-годишният Майкъл Тейлър и синът му Питър Тейлър на 28 г., и двамата американски граждани, са изправени пред до три години затвор, след като загубиха битка си за екстрадицията във връзка с бягството на Гон през 2019 г.

Обвиняемите не признаха напълно вината си в бягството на Гон, но и двамата мъже отговарят с "не", когато са били попитани от главния съдия в окръжния съд в Токио дали имат някакви възражения срещу обвиненията за съдействие за бягството на престъпник.

Според японската практика те са били въведени в съда с белезници и с въжета около кръста.

67-годишният Гон беше арестуван през ноември 2018 г. и обвинен, че е скрил реалното си възнаграждение от десетки милиони лири доходи, които получава като председател на автомобилния гигант Nissan,

Преди полета му беше повдигнато обвинение и за използването на компанията за покриване на лични търговски загуби с помощта на саудитски бизнесмен и изплащане на около 5 милиона долара фирмени пари на себе си, прикрито като награда за разкриването на автокъща в Близкия изток.

Той прекара 130 дни в предварителния арест, преди да бъде пуснат под гаранция, след като адвокатите му убедиха японските съдилища, че Гон няма да се опита да избяга. Но през декември 2019 г.  семейство Тейлър му помага да направи точно това. Те го откарват от Токио до Осака и го прекарават контрабандно до частен самолет, скрит в кутия, която уж съдържа музикално оборудване.

Според прокурорите в Токио на мъжете са платени 1,3 милиона долара за организиране на бягството. Въпреки че не отричат ​​участие в бягството, те настояват, че не са нарушили японския закон. Според прокурорите планът за извеждане на Гон от Япония е отнел шест месеца за подготовка.

Питър Тейлър редовно е посещавал Ливан, а двамата мъже са си комуникирали със съпругата на Гон, Карол. Самият Гон разговаря с тях по телефон, който е скрит от властите в Токио, които наблюдаваха него и комуникациите му като условие за гаранцията му.

Твърди се, че сем. Тейлър са били подпомогнати от трети мъж, американец от Ливан на име Джордж-Антоан Заек, който като Гон остава на свобода в Ливан - държава, която няма договор за екстрадиция с Япония. Тримата се срещнат с Гон не по-рано от деня преди бягството му и го откараха с влак от бързия влак до Осака.

Заговорниците се отправят към летището в Кансай, близо до Осака. Според обвинението, Зайек открива, че в частния самолетен терминал на летището багажът, който е твърде голям, за да премине през рентге, се проверява на ръка, но  пилотът на самолет може да се откаже от това изискване.

Майкъл и Питър Тейлър се борят в продължение на десет месеца, за да избегнат екстрадицията, но американските съдилища отхвърлиха твърденията на техните адвокати, че ще бъдат изправени пред изтезания в Япония. Майкъл Тейлър, бивш служител на американската армия, преди това излежа 14 месеца в затвора в щата Юта за подкуп, свързан с договори за сигурност в Афганистан.

Въпреки че Гон е извън обсега на японските прокурори в Ливан, няколко от неговите сътрудници са изправени пред съда. Грег Кели, бивш колега на Гот в Nissan, е съден в Токио по обвинения, които могат да доведат до десетгодишна присъда. Той отрича да е предприемал неправомерни действия.

През март съд в Турция осъди условно двамата пилоти от частния самолет, с който Карлос Гон избяга, както и служител на малката авиокомпания.

Запитан за случая в скорошно интервю, Гон отказа да коментира, като каза. "Не искам да затруднявам живота на никого. Особено когато се подозира, че са ми помогнали. "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Сценарий познат на повечето милионери в Бг. Само без частта със задържането и осъждането, но с държавни пари щото ние такива фирми-гиганти нямаме. Много готина статия - направо филм
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Меси се отърва... Накрая съдията каза - "нема нищо". В Европа е така.
5
0
 
0
 
! Отговори
От Сърбия преди 2 години
Прави криминалац!
4
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
По неграмотно написана статия не бях чел.Някакъв Google translate.Само този цитат е достатъчен:"Твърди се, че сем. Тейлър са били подпомогнати от трети мъж, американец от Ливан на име Джордж-Антоан Заек, който като Гон остава на свобода в Ливан - държава, която няма договор за екстрадиция с Япония. Тримата се срещнат с Гон не по-рано от деня преди бягството му и го откараха с влак от бързия влак до Осака."
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНДобре ли сте????????????
2
4
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Българските Партиици са по-напред в Класацията .Само Кмета на един малък град в България - Хасково - открадна 50 милиона долара , а този е бил директор на фирма с милиарди долари оборот .Трябва да гласуваме и да изчакаме - ако няма Главен Прокурор - трябва летците на МИГ да се намесят .Не подклаждам бунт - за Крадец и Убийец е написано в Закона - Затвор и Глоба .
1
23
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВИЖТЕ САМО ЗА КАКВИ ОБВИНЕНИЯ СЕ ЛЕЖИ В ТОКИО!! СКРИЛ ДОХОДИ И НАДПИСАЛ ВЗЕМАНИЯ!!! НАШИЯ ВАЛЬО ТОПЛОТО БЕШЕ ПУСНАТ ПРИ ГЕРБ! А В ТОКИО ВАЛЬО ТОПЛОТО НЯМАШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАТВОРА ДОЖИВОТ!