Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е

Северна Корея застрашена от глад
Обновена: 16 юни 2021 22:42 | 16 юни 2021 21:42, Петя Славова
144
Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

Още по темата

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 102Аз определено до година ще го направя
89
1
 
7
 
! Отговори
До анонимен 101. преди 2 години
Тая история с **потребностите** съвсем наскоро получи продължение- - - излезе списък един , с хора с почти напълно задоволени потребности.....нали ?!? Но дали са щастливи ?
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мине не мине и пак ни обясняват колко зле живеят в тая пуста Северна Корея.....Накрая ще ида на екскурзия там, да го видя туй лелеяно чудо.
87
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От висшия хуманен социализъм по хубаво няма.Комунизъм - оооще по-добре - от всеки според способностите му, а всекиму според потребностите.
86
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От долния вълчи капитализъм ,по лошо няма .Вижте цените на лекарствата..
85
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tъй, тъй - тайфунът отнесъл всичкото мамбо, селскостопанският план не бил изпълнен, марсианците виновни - познато звучи. И бай ви Тошо би се оправдал по-добре.Като го гледам, храна има. Ще е късметлия, ако свърши като Чаушеску.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, при бай Тошо може да е било хубаво ама не знаеш кво беше при хан Аспарух. Искам тва време да се върне.
83
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Тодор Живков, на салама в магазина му викаха кучешка радост.Прайте си сметка.А иначе старите хора по селата гледаха животни. От там идваше хубавото месо. Не от комунизма и от бай Тошо.
82
0
 
1
 
! Отговори
Me too преди 2 години
До Анонименопаковат хората ламарина и я качват на совалката Aполо за новия свят
81
5
 
10
 
! Отговори
Да ви имам проблемит преди 2 години
Да им имам проблемите на тези корейци. Аз се чудя новия айфон ли да си купувам или новия айпад, те ми се чудят кво ще вечеряли.
80
4
 
3
 
! Отговори
г-н Борисов 2020 преди 2 години
Работа, работа, работа му е майката. Работата носи свобода.
79
1
 
5
 
! Отговори
Баси Глупавите преди 2 години
Да натрупат мазнинка, като наш Буби и няма да са гладни.. брееее! Аман.
78
0
 
3
 
! Отговори
Селяндур до 85 преди 2 години
Че какво пък общо му имат децата на човека? Той търси възможност да избяга от членката на ЕС, щото то 7 лева дневно си е проблем.
77
8
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
По мое време ядехте истинско месо,а сега за направата на колбасите не е пострадало нито едно животно!!
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 212 лева пенсия Къде са децата ти? Защо те не те пратят в Северна Корея?
75
1
 
3
 
! Отговори
212 лева пенсия преди 2 години
До АнонименМислиш ли, че имам тия пари? Напълно сериозен съм, грамотен съм, при възможност ще пиша очерци. Ако някой ми осигури парите, отивам да живея там.
74
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НИЕ СВАЛИХМЕ КОМУНДЕЛИТЕ ПРИ КУРС 3000 ЛЕВА ЗА 1 ДОЛАР!!! ВЪВ МОМЕНТА КУРСА ИМ ТАМ Е 900 СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ВОН ЗА 1 ДОЛАР И АКО СЕ УТРОИ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ КОЛИ СВИНЯТА!!!
73
3
 
6
 
! Отговори
212 лева пенсия преди 2 години
Изобщо не се шегувам. Ако има кой да ме подпомогне заминавам в северна Корея. 212 лева ми е инвалидната пенсия след 30 години зловещо блъскане в България. Подчертавам, не се шегувам! Няма как да бъда по гладен и мизерен.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 Никой не стреля а САЩ им слагат санкции. Нямат пари да плащат за хора които са нарушили границата.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен И от залъстяване се умира.