Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е

Северна Корея застрашена от глад
Обновена: 16 юни 2021 22:42 | 16 юни 2021 21:42, Петя Славова
144
Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

Още по темата

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
0
 
! Отговори
Впрочем преди 2 години
Според данни на ООН и СЗО продължителността на живота в северна Корея е с около 4..5... години по висока от тази в България. Данните са публични. Който иска, да чете и да мисли.
29
3
 
3
 
! Отговори
Ай ай ай преди 2 години
Ама тези не са ли получили по 50лв? Ние тука получихме и сме цъфнали и вързали сега.
28
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
"Напрегнато е" /за някои/
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щерев, ми нали севернокорейците ше мятат ракети по капиталистите и наричат западноевропейците (каквито сме и ние всъщност) и американците кучета. Аре малко мисъл, а?
26
4
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
Не ревете на чужди гробища.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той нали редовно си пълни търбуха... Северна Корея е пример за шайка терористи, които държат милиони хора като заложници, за да си живеят кралски. В България има много зажаднели по комунизма - ето там той е построен в пълния си вид - да заминават.
24
0
 
3
 
! Отговори
Юки преди 2 години
Абе, на 100% ли сме че Ани Салич е в нормално ментално състояние, за да води новини или каквото и да било?
23
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Я кажи как са нещата в Севена Корея щом си запознат и от къде се информираш.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската *** да им помогне, нали са преателчета. Да им пратят два танкера квас, кво чакат.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблюдавам огромна загриженост на този сайт и коментаторите към Северна Корея и корейския народ.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие папагали какво знаете за С Корея?Освен да сте ехо на ,,официалните медии", някакъв опит за самостоятелно мислене?За да говорите, че в С. Корея има комунизъм е същото като празнословите, че в Германия е имало фашизъм.Четете бе, интересувайте се.... и най вече ползвайте главите си за това, за което са предназначени. Трудно ще ви е зная, но не и невъзможно.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напрегнато му е. Сигурно в тая криза е Кимчо е почнал да яде само по 5 пъти на ден.
18
1
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Абе направо рая на Земята е Северна Корея. Ти твоя ум защо не отидеш да го прегледаш, да не е изтекъл отнякъде?
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15, самодостатъчността е глупост. Тва е като некво политическо и държавно чиккиджийство. Никой не е самодостатъчен.
16
3
 
6
 
! Отговори
Хехехе преди 2 години
Да ви пратим Буци, да ви раздаде по 50 лв?
15
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата им е самодостатъчна. Изхранва се с това, което произвежда. А да си помислим, ако спре всякакъв внос на храни у нас сега за една година примерно. Ами 20% дали ще оцелеят?С наближаващите световни конфликти може да се окаже, че Северна Корея ще се смее последна. Самодостатъчна икономика и въоръжени до зъби.А ние, нека им се подиграваме сега. Една нищожна колония на Империята на злото.
14
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
И у нас ще е сущото след новите избори,само че ние имаме опита на СССР и Украйнй,как се смилат и ядат черчевета,самари и амут за магаре.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да събират трева.Зимата ще карат на варено сено.Комунизъм....
12
6
 
25
 
! Отговори
Янков преди 2 години
Важното че имат Комунизъм.Майната му на хляба.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде сте другари да обясните в България колко е ужасно и колко дълго чакат горките българи на границата за да идат на почивка в Гърция.