Разрешават на ваксинираните британци да пътуват без карантина

Става въпрос само за страни от "жълтата" група
17 юни 2021 07:30, Петя Славова
24
Разрешават на ваксинираните британци да пътуват без карантина
Снимка: БГНЕС

На напълно ваксинираните жители на Великобритания може да бъде разрешено да пътуват до страните от "жълтата" група на риск, без да бъдат поставяни под карантина при завръщането си, съобщава "Дейли Телеграф", цитиран от Ройтерс.

В "жълтата" група са включени страни като Испания, Франция, Италия и САЩ. България също е в тази група. В момента завръщащите се от страните от групата трябва да се поставят в самоизолация в домовете си, както и да се подложат на тестове.

Още по темата

Според новите планове на правителството, за които съобщава изданието, пътниците няма да бъдат задължавани да се самоизолират, но все пак ще трябва да си направят тестове.

"Дейли Телеграф", цитиран от БТА, пише, че министърът на здравеопазването Мат Ханкок, който е привърженик на строги гранични ограничения, е "отворен" към промяната.

Правителствени представители все още работят по въпроса дали новият режим ще се отнася само до завръщащите се британци или до всички пристигащи, какви изключения ще има за онези, които не могат да се ваксинират и дали децата под 18 години ще бъдат изключени от изискванията.

"Като признаваме силната стратегическа логика и успеха на ваксинационната програма, ние започнахме работа по оценка на ролята на ваксинацията в изготвянето на нов набор от здравни мерки и мерки за тестване за пристигащите пътници", е казал говорител на британското правителство, цитиран от "Телеграф".

Междувременно нискотарифната авиокомпания "Райънеър" и "Манчестър Еърпортс Груп", собственик на три големи британски летища, обявиха, че ще съдят правителството на Великобритания за "светофарната" система, която прилага по отношение на международните пътувания. Системата разделя страните според степента на риск от заразяване с коронавирус на "червена", "жълта" и "зелена" група.

"Настоящият непрозрачен начин, по който се взимат решения, подкопава доверието на потребителите да резервират летни почивки и прави невъзможно за летищата, авиокомпаниите и другите компании за пътувания да планират възстановяването на международните пътувания", се казва в изявление на компаниите, изпратено до Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ще ги съдят, ами и ще ги осъдят, какви жълти държави, като опасността от заразяване във всичките изброени страни е по-ниска отколкото във Великобритания.
3
7
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Като повториш една лъжа 1000 пъти, не става от това истина, не действали? Ваксините са спасението на човечеството.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинирани" - тестове - самоизолация - подигравка! Ужким ваксините не работят и не знам колко пъти и по колко начина може да се каже, и едновременно да продължават ежеминутно да ни обясняват колко важно е да се ръгаме всички! Като епизод от "зоната на здрача"!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще разнасят сега зарази и болести на едно