Шамима Бегум: Мога ли да се прибера у дома, много ви моля?

Тя казва, че е била само глупаво дете, когато е заминала за Сирия
17 юни 2021 22:00, Нели Христова
65
Шамима Бегум: Мога ли да се прибера у дома, много ви моля?

Бившата булка на ИДИЛ Шамима Бегум заяви, че е била просто "глупаво дете", когато е тръгнала към Сирия, за да се присъедини към групировката и сега иска да помогне за възстановяването на други бивши терористични новобранци.

В интервю за нов документален филм от затворническия лагер "Ал-Рож" в Сирия, където тя все още пребивава, Бегум казва: "Не бях терорист. Мисля, че бях просто тъпо дете, което направи една грешка. Аз лично не мисля, че не ми трябва реабилитация, но бих искал да помогна на други хора да бъдат реабилитирани. Бих искал да помогна."

За първите си интервюта, в които сякаш не се разкайва за стореното, тя споделя: "Хората трябва да ме разберат, че по онова време, когато давах тези интервюта, тъкмо бях осъзнала, че съм на бойното поле, бях загубила две деца и се страхувах от жените в лагера, защото бях чувала за много убийства."

21-годишното момиче, облечено в дънки и шапка, разговаря с режисьора Андрю Друри за телевизионното му шоу Danger Zone.

"Нося тези дрехи и не нося хиджаб, защото това ме прави щастлива", споделя тя. "И всичко в този лагер, което ме прави щастлива, е като спасител."

Запитана какво ще каже на хората в Обединеното кралство, Бегум отговоря: "Мога ли да се прибера у дома, много ви моля?"

Девойката напуска Великобритания с две свои съученички през февруари 2015 г. Едва на 15 години Бегум и нейните приятелки се качват на самолет на Turkish Airlines от Гетуик до Истанбул, преди да преминат в Сирия.

Тя е живяла под управлението на ИДИЛ повече от три години, омъжила се е за холандски боец, за когото се смята, че е държана в друг затвор в Сирия. Бегум става майка на три деца, но всички те умират. Понастоящем тя не може да пътува до Обединеното кралство, след като британското й гражданство беше отнето, а съдът блокира завръщането й, позовавайки се на опасения за сигурността.

Друри, който снима документални филми от военни зони и други враждебни среди за Netflix, заяви след срещата с Бегум, че вярва, че трябва да й бъде позволено да се върне във Великобритания, за да бъде изправен пред съда.

Той каза: "Щяхме да се сбогуваме и не знаех протокола, защото имайте предвид, че тя е там като терористка. Отидох да й стисна ръката, а тя започна да плаче и ми каза: "Мога ли да ви прегърна?" Това момиче е уязвимо 21-годишно дете, което направи нещо невероятно глупаво. Това беше детска грешка от 15-годишно дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
do 8 преди 2 години
До Анониментака е от англия и хазария, днешна русия
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкото зло на света идва от Англия.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой създаде ИДИЛ? Някой да помни главореза от ИДИЛ - Джихадиста Джон? Този главорез е възпитан на запад, отрасъл е в Лондон, той е продукт на т.н. цивилизован свят.
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинските терористи са на запад - САЩ, Великобритания, Канада, които палят войни в иначе мирни и процъвтяващи страни като Сирия, Ирак, Либия. Някакво момиче го демонизират заради грешка, която е направила като тинейджърка а в същото време съсипват живота на милиони мирни хота по света.
2
0
 
38
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Всеки престъпник си измисля някаква причина поради която е невинен.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да има милост за такива тръгнали да режат глави.