Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19

Това е равно на 35 дози на всеки 100 души
23 юни 2021 20:50, Нели Христова
64
Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са ваксинирали напълно над 45% от населението си срещу COVID-19, показват официални данни, но само 10% от населението на света - около 782 милиона души - е напълно ваксинирано, според Our World in Data.

Цифрите подчертават запазването на глобалното неравенство в достъпа до ваксини, които са много ефективни за предотвратяване на тежък COVID и смърт и ще помогнат на икономиките да се възстановят от пандемията.

В световен мащаб са приложени над 2,7 милиарда дози ваксини, равни на 35 дози на всеки 100 души. Вече има голяма разлика между ваксинационните програми в различни страни, като някои от тях все още не са докладвали за единична доза.

Неравенствата в тези 10% от населението на света, които са били ваксинирани, също са ярки. 85% от дози, които са приложени по целия свят, са били администрирани в страни с високи средни доходи. Само 0,3% от дозите са прилагани в страни с ниски доходи.

Повече от 30% от хората в Северна Америка и 28% от хората в Европа са напълно ваксинирани, в сравнение с около 11% в Южна Америка и 8% в Азия. В Африка по-малко от 1% от населението е ваксинирано срещу коронавирус, според Our World in Data.

Ново проучване в САЩ установи, че близо пет пъти повече хора са били заразени с коронавирус миналата година, отколкото е била официално съобщената цифра. Екипът на Националните здравни институти установява, че около 16,8 милиона души са имали COVID-19, но така и не са забелязвали симптоми и никога не са били диагностицирани с него до края на миналия юли. Това е близо пет пъти повече от съобщения брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 23, хумориста стопро е русофилен маргинал. Залагам си главата.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цветан, стопро бро, добре че беше тая пандемия да си стъпя на краката и накрая да се почувствам човек. Върша си работата точно за 5 часа, а в офиса най-малко за 8 щото трябва да се занимавам с тъпотии, които се надробяват постоянно от прости колеги, които живеят за да правят мръсно, но пък лигавят шефски диррници на поразия и все още са на работа.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо важно. Аз ще остана сред последните 10% които не са ваксинирани, дреме ми.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали си направиха парите, какво ги бърка или искат още пари да правят.. ае не мерси
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама що България да е мършата на земята. Ох срам.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами толкова са от 7 милиарда население все няколко милиона ще са мър..шите в стадото. Къде сте видяли стадо без мър..шляк. Нема такова.
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това е много. Организаторите на цирка искаха по-големи съкращения да направят.
27
3
 
16
 
! Отговори
Цветан преди 2 години
Хора, с пълната ваксинация и краят на пандемията, ще се сложи и краят на работата от вкъщи. Искате да пътувате по 2 часа до офиса? Да гледате киселите физиономии на колегите? Да харчите по 600 лева всеки месец за път, храна и дрехи? Помислете преди да се ваксинирате. В офиса и огромни разходи или вкъщи и спестени 600 лева всеки месец. Да на пандемията, нека още 10 години да върлува.
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азия ще се ваксинира. Африка няма пари за ваксини, ще чака дай подарят. България няма да се ваксинира, ромите антиваксъри са преобладаваща част от населението.
25
0
 
8
 
! Отговори
Жоро Жорев преди 2 години
Вчера тръгнах да се ваксинирам и ми спряха тока и водата! Няма да се ваксинирам, за да ми ги пуснат, като ги платя!
24
3
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Искам да кажа, че ваксината явно действа със задна дата. Пазете се!!!
23
7
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Майка ми почина миналата седмица. Имаше час за ваксинация днес. Случаеност?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно подценяване на аудиторията . Репертоарът се изчерпи и почнаха изфабрикувани случки. Дали са братята роми или сродни по образование бг? Напускам
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес някой хуморист го е хванала музата - Петко, Камен, Мартин... и там каквито други имена си измисли още.А, между другото - авторката, крайно време е да се научиш как се атачва снимка - омазала си цялата главна страница на сайта.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнахте вече и страшни случки да измисляте. Тези ги разправяйте на бабите в махалата...ха ха ха
19
5
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Онзи ден една съседка се ваксинира. Младо момиче, на 25. Прибра се и скочи от балкона. Снощи същата история в съседния вход. Цяло семейство полетяха. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!!!!1111
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КаменЯ кажи къде се ваксинира днес, да проверя кой е този "млад лекар на около 30 години", който е починал.
17
11
 
6
 
! Отговори
Камен преди 2 години
Днес един млад лекар на около 30 години се ваксинира преди мен. Каза лошо ми е, дадоха му да пийне малко вода, пририта 2 пъти, излезе му пяна от устата и почина. Направо разтърсваща гледка. Всички се отказаха да се ваксинират.
16
1
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Което ще рече в близкия месец 1.4млрд ще са с две дози. Нали? Което си е направо супер постижение според мен.
15
2
 
7
 
! Отговори
E. Nigma преди 2 години
Междувременно - в последните месеци бе обявено ново лекарство срещу Алцхаймер (за пръв път от 20 години насам) и лекарствата за автоимунни заболявания поскъпнаха десетократно. Да се чудиш мегафарма подготвя ли се за нещо, или са съвпадения...