Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19

Това е равно на 35 дози на всеки 100 души
23 юни 2021 20:50, Нели Христова
64
Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са ваксинирали напълно над 45% от населението си срещу COVID-19, показват официални данни, но само 10% от населението на света - около 782 милиона души - е напълно ваксинирано, според Our World in Data.

Цифрите подчертават запазването на глобалното неравенство в достъпа до ваксини, които са много ефективни за предотвратяване на тежък COVID и смърт и ще помогнат на икономиките да се възстановят от пандемията.

В световен мащаб са приложени над 2,7 милиарда дози ваксини, равни на 35 дози на всеки 100 души. Вече има голяма разлика между ваксинационните програми в различни страни, като някои от тях все още не са докладвали за единична доза.

Неравенствата в тези 10% от населението на света, които са били ваксинирани, също са ярки. 85% от дози, които са приложени по целия свят, са били администрирани в страни с високи средни доходи. Само 0,3% от дозите са прилагани в страни с ниски доходи.

Повече от 30% от хората в Северна Америка и 28% от хората в Европа са напълно ваксинирани, в сравнение с около 11% в Южна Америка и 8% в Азия. В Африка по-малко от 1% от населението е ваксинирано срещу коронавирус, според Our World in Data.

Ново проучване в САЩ установи, че близо пет пъти повече хора са били заразени с коронавирус миналата година, отколкото е била официално съобщената цифра. Екипът на Националните здравни институти установява, че около 16,8 милиона души са имали COVID-19, но така и не са забелязвали симптоми и никога не са били диагностицирани с него до края на миналия юли. Това е близо пет пъти повече от съобщения брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Е как 2.7млрд дози, 35 дози на 100 човека, пък ваксинирани 700млн??
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петко 4 ---- Това не е сайт за измислици . Няма ли платформа , където да си споделяш измислиците ?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее, а пък Мъск да се прецака така да си изстреля сателитите в космоса... Само се въртят на празен ход за някви си 10%.. Много лошо. Трябва бързо да се достигне до 70% ваксинирани!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Златния милиард не се постига с 10%. Ще има офанзива наесен.
10
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Цифрите подчертават..." ***, кои цифри подчертават каквото и да било, след като в статията няма нито една цифра? Като цяло новината е добра. Явно хората поумняват.
9
2
 
6
 
! Отговори
АХА! преди 2 години
Добра новина!
8
17
 
3
 
! Отговори
Христо преди 2 години
В Русия са приели закон, че който не се ваксинира ще го вкарат за 20 години в затвор, ако е по медицински причини, за 10 години. Вече отнемат децата на неваксинираните. Пазете се.
7
5
 
11
 
! Отговори
До Петко преди 2 години
Какви са тия твои приятели, дето масово не могат да се научат да карат кола?
6
6
 
16
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Я стига с таз фалшива пландемия, не излизат сметките на съсухрени муми джордж сорос, бил гейя, еврейски *** рокфелеророштилдски беснеят от яд
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. България и Африка снижават %. Най -напредналите държави с най -образовано население сме. Ха ха
4
9
 
22
 
! Отговори
Петко преди 2 години
От 17 приятели, които се ваксинираха, 7 вече починаха. На всички в смъртния им акт пише, че са починали в катастрофа. В световен мащаб се оказва, че 17 милиона са починали от ваксините и всички са ги писали починали в катастрофа.
3
3
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Молко е 10% !! Така не се почиства цяла планета от нeдoнoceни кoпeлeтa
2
22
 
7
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
На ваксинираните в България културата им е като на тези в САЩ и Западна Европа. На неваксинираните им е като на тези в Африка.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу, а другите 90% как са още живи?