Роднини: София Сапега и Роман Протасевич са под домашен арест

Не е известно дали са свалени обвиненията срещу двамата
25 юни 2021 10:18, Елка Василева
24
Роднини: София Сапега и Роман Протасевич са под домашен арест
Снимка: архив, БГНЕС

Рускинята София Сапега и беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич са поставени под домашен арест. Двамата бяха задържани в беларуската столица Минск след принудителното кацане на самолета на „Райънеър“, изпълнявал полет от Атина за Вилнюс.

Вчера в месинджъра Телеграм се появи снимка, на която се предполага, че са Протасевич и Сапега, даващи интервю в парк.

Още по темата

В момента София е сама в жилище под наем в Минск, казаха нейните родители за Би Би Си. „В шок сме“, каза вторият баща на София Сергей Дудич. За родителите на София това било неочаквано.

Дудич не може да каже дали са свалени обвиненията срещу София Сапега, „за да не навредя на дъщеря ми“, но семейството се надява на това.

Роман Протасевич също е бил преведен под домашен арест, каза неговият баща Дмитрий.

„Трудно ми е да коментирам действията на властите, какви са целите им – каза Дмитрий Протасевич. – Може би той е въвлечен в някаква политическа игра“.

По думите му обвиненията срещу Сапега и Протасевич не са свалени.

„Адвокатът не казва нищо, властите не казват нищо – каза Протасевич-старши. – Щом са променили мярката му за неотклонение, това е подобрение на битовите условия. За другото какво ще стане, не е ясно“.

На 23 май Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега летяха от Атина за Вилнюс. Самолетът им беше принуден да извърши кацане в Минск, където двамата бяха задържани и отведени в ареста.

По-късно стана ясно, че Сапега е заподозряна в извършване на престъпления, представляващи организиране на групови действия, грубо нарушаващи обществения ред. Обвинена е и по друго дело за разпалване на социална вражда.

Срещу Протасевич в Беларус е образувано углавно дело по няколко текста, включително за организиране на масови безредици. Той е заплашен от 15 години лишаване от свобода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари