Талибаните контролират 85% от територията на Афганистан

Щели да попречат на ИД да действа на афганистанска територия
9 юли 2021 18:38, Елка Василева
17
Талибаните контролират 85% от територията на Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Пратеници на талибаните в Москва заявиха днес, че движението им контролира над 85 процента от територията на Афганистан и увериха Русия, че няма да допуснат страната им да бъде използвана за нападения срещу други държави, предаде Ройтерс.

На пресконференция в руската столица талибанският представител Шахабудин Делауар каза, че под контрола на бунтовниците вече се намират около 250 от общо 398 окръга в страната, посочва Франс прес.

Всички държавни служби и болници в тези райони функционират и ние се убедихме, че те ще са в състояние да продължат да работят, каза той.

Още по темата

Делауар увери, че изтеглянето на американските сили е резултат от борбата на талибаните. "Ние осъществихме своята битка, накарахме населението да мине на наша страна", подчерта той и допълни, че САЩ са били принудени да напуснат Афганистан.

Според Делауар никое споразумение с Вашингтон не може да попречи на бунтовниците да завземат столиците на оставащите под контрола на Кабул окръзи. Той обаче изтъкна, че те няма да направят това със сила.

На пресконференцията в Москва трима членове на талибанската делегация се постараха да отправят сигнал, че талибаните не са заплаха за страните в района. Те заявиха, че бунтовниците ще направят всичко възможно да попречат на групировката "Ислямска държава" да действа на афганистанска територия и ще работят за ликвидиране на производството на дрога.

Нашата територия никога няма да бъде използвана срещу наши съседи, каза Делауар.

Вчера делегацията заяви, че талибаните няма да атакуват границата с Таджикистан. Москва отбелязва рязко изостряне на напрежението на тази граница, две трети от която понастоящем се контролира от талибаните, както каза днес руското външно министерство. Ведомството призова всички страни в афганистанския конфликт към сдържаност и предупреди, че при необходимост Русия и оглавяваната от нея Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) ще действат решително за предотвратяване на агресия на границата.

На пресконференцията талибаните заявиха, че движението им ще зачита правата на етническите малцинства и че всички афганистански граждани трябва да имат право на достойно образование в рамките на ислямския закон и афганистанските традиции.

"Искаме всички представители на афганистанското общество да участват в създаването на афганистанска държава", каза Делауар.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
какъв позор за Народите на Русия...путин приема убийци и престъпници...това минава всякакви морални граници...и путин ви е президента?...и за играта...таджикистан ми звучи...авганистанско...то така Армения според путин звучи ...на турски,порно.ая.ия по руски...съдбата ви е в ръцете ви...врага на руснаците са...политиците им...ограбващи ги
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ИД, или по скоро ЦРУ обявиха, че официално се изтеглят...
13
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха...таджикистан...звучи ми афганистанско...не е ли била част от афганистан...г-н путин,ограбена от ссср...питам просто...за играта
12
6
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
пак ..путин...това е лудост бре...ссср и хиляди невинни руснаци умряха там...наджибула пазехте...това е за... психиатри сте,а управлявате света ни,това е геноцид и престъпление...путин е новият и ...модерен хитлер...това е нелепо...Бог да пази САЩ!!!Поздравления г-н Байдън за решението ви!!!
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пратеници на талибаните в Москва заявиха днес, че движението им контролира над 85 процента от територията на Афганистан и увериха Русия, че няма да допуснат страната им да бъде използвана за нападения срещу други държави, предаде Ройтерс" Ясно кой ги е финансирал досега :))))) Кървавото джудже, "застъпника на християнството" :)))))
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
последици от демокрацията, могат да се наблъдават в целия близък изток,
9
2
 
4
 
! Отговори
Сланина и дзурла! преди 2 години
Хахааа...тия мязат на попове от БПЦ!!!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свга Европа ще приеме поредната бежанска вълна от Афганистан. Предполага се че в следващите 6 месеца над 3 милиона мигранти ще напуснат Афганистан заради гражданската война там.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Авганистн настават тежки времена. Време разделно.. Хората панически се изнасят от там. Щом и национата им телевизия се мeсти в България.. Имам приятели там и наистина се притеснявам за тях. Досега САЩ крепяха мира, след напускането им.. там ще нова Сомалия
6
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Афганистан !!! Нито англичаните навремето,нито СССР , нито САЩ ,НИКОЙ, не успя да колонизира територията, и да се задържи там !!! Сами преценете какъв народ са !
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5: А от къде си сигурен във всичките си твърдения, живял ли си сред тях?
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са разумни и толерантни. Е-взривиха статуите на Буда ,изсечени в скалите, *** това не се брои. Е-поизклаха бая народ миналия път , *** и това не се брои. Е-бяха база на Осама бин Баден, *** и това не се брои. Е-приравняват жените към домашните животни-голяма работа. Е-диви са на качамилки, ама и това не се брои. Да му мисли *** от сега нататък...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от Нато, дете мое, мафията е за местно ползване
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен не ме контролират. Аз съм част от държавата, следователно твърдението за 100%, е невярно.Но това означава, че теб, като част от държавата, те контролират, иначе сам щеше да стигнеш до горния извод. А ако обичаш да публикуваш не истини, си и манипулатор.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 100% от България е контролирана от мафията.