"Свобода!" и "Долу диктатурата!" – хиляди на протести в Куба

Недоволството е от недостига на храни и лекарства, спирането на тока
12 юли 2021 13:31, Елка Василева
26
"Свобода!" и "Долу диктатурата!" – хиляди на протести в Куба
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди хора излязоха на протести на много места в Куба вчера - нещо, което рядко се наблюдава в комунистическата страна, предаде Франс прес.

"Свобода!" и "Долу диктатурата!", скандираха демонстрантите, изтощени и изнервени от икономическата криза, изострена от пандемията от новия коронавирус.

"Куба не сте вие!", поде протестната група, събрала се пред един от офисите на Кубинската комунистическа партия - единствената политическа сила, разрешена в страната.

Още по темата

Започнали спонтанно вчера сутринта, протестите бяха излъчвани на живо в социалните мрежи. В Куба по принцип единствените разрешени събирания на хора са митингите на управляващата комунистическа партия.

Няколкостотин души протестираха на прочутия крайбрежен булевард "Малекон" в столицата Хавана.

Хванати неподготвени от спонтанно започналите демонстрации, властите дадоха израз на своята готовност да защитават революцията "на всяка цена", отбелязва АФП. В средата на вчерашния ден интернет достъпът бе прекъснат в голяма част от страната, преди да бъде възстановен вечерта.

Президентът Мигел Диас-Канел даде на революционерите "бойна заповед" и ги призова да излязат по улиците, където стават "тези провокации".

"Кубинската революция, ние ще я защитаваме на всяка цена!", възкликна в Тwitter заместник-министърът на външните работи Херардо Пенялвер. Той сподели в тази социална мрежа видеоклип, на който привърженици на комунистическата партия скандират "Аз съм Фидел!", развявайки кубински знамена.

Съединените щати реагираха незабавно. Съветникът на президента Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан призова кубинските власти да не използват сила срещу "мирните демонстранти, които упражняват своите универсални права".

Кубинският президент призна, че сънародниците му са недоволни от недостига на храни и лекарства и почти ежедневните спирания на тока. В същото време той обвини Съединените щати, че посредством свои агенции плащат на "контрареволюционери, наемници" да организират тези протести.

След кратко помирение между 2014 и 2016 г. при президента на САЩ Барак Обама отношенията между двете страни се влошиха до най-ниската си точка при неговия наследник Доналд Тръмп, който засили ембаргото срещу Куба, наложено през 1962 г. след революцията. Тръмп обвини Хавана в нарушения на човешките права и подкрепа за венецуелския президент социалист Николас Мадуро.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
До анонимна 17 преди 2 години
Руснаците всичко могат! Е, без супертънки презервативи и висококласни концертни рояли! Тая мантра я забрави! Издава пълна липса на знания и интелект. Сега ще почнат сондажи в Северния ледовит океан, а после ще пуснат евтин водород, за производството на който имат страхотни възможности! Спирам дотук...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смело боравите с цифрите! ХИЛЯДИ! Ами изберете подходяща снимка, че някой да ви повярва! И като гледам какви "кочинос", какви шкембенца, трудно ще повярвам, че точно тези гладуват! Да, от години кубинците живеят трудно - от 1962 Щатите се мъчат да ги сринат с блокада. Прочетете финала на материала! За незнаещите - след края на СССР Горби и Елцин изоставиха Куба, престанаха да купуват захарта им и други безобразия. Така, че разни драскачи нека да имат предвид това, преди да се излагат!
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майдани ли пробват нещастниците кравари! Надявам се много там да не им мине номера! Във Венесуела не успяха, подцениха Мадуро, който се оказа корав и сега скриха някъде смешника Гуайдо! За съжаление на Куба, Кастро вече реално сдадоха властта, а наследника им не е ясно колко ще издържи...
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13, Русия ежедневно я заливат водопади от нефтедолари. Путин има толкова пари, че приключи ли със строителството на СП-2, започва строителството на Евазийския канал между Каспийско, Азовско и Черно море.
18
7
 
9
 
! Отговори
Не, друже преди 2 години
Батко, хаитянският президент беше марионетка на Вашингтон. Нищо повече.
17
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнали били спонтанно вчера сутринта?! Айде, ве! Дали не е пореден опит за цветна революция и за дестабилизиране на Карибския регион, веднага след убийството на президента на Хаити? Не случайно кубинският президент обвини Пиндостан, че посредством свои агенции плащат на контрареволюционери, наемници да организират тези протести.
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 "- милиони години" На руснаците газа ще им свърши до 70 години, а както е известно, те нищо друго не могат. А човечеството ще е намерило алтернативи на газа още преди това .:)))))
15
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ново до 2 "Комунистите там запазиха райското кътче" ХАХАХАХАХХАХАХАААААААА. Единственото "запазено" там е това, което е останало от колониалистите. Няма НИЩО друго "запазено", защото НИЩО ДРУГО НЕ Е НАПРАВЕНО, и понеже комунистите са толкова добри и "пазенето" всичко е пред разпад (затова карат коли от 50те, 60те и 70 те)
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен'Русия ще си остане в будна кома.' - милиони години след като 'прогресивния запад' е опоскал всичко и заел мястото си до динозаврите в музея. Така е!
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спящия Джо само преди месец заяваи ще 'топли' отношенията с Куба. Сега ми е ясно какво е имал в предвид!
12
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия се събудиха най-сетне. Само Русия ще си остане в будна кома.
11
9
 
9
 
! Отговори
ново до 2 преди 2 години
Комунистите там запазиха райското кътче, а сега демократизаторите ще се опитат да го освободят от местните и да го изкупят...
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фондацията Сорос и тях ги е стигнала...
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Може "това да е началото на края на режима там, със всички последствия, които ние знаем, но те-не" Да, най-накрая ще станат нормална държава и ще получават според това кой колко може и работи, а не по николко, защото така е решила партията, докато смуче икономиката и трупа печалбите в задгранични сметки.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са 60 години в локдаун -писнало им е
7
5
 
5
 
! Отговори
Може преди 2 години
това да е началото на края на режима там, със всички последствия, които ние знаем, но те-не
6
4
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
И Ние на там вървим.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да им пратим български комунисти да ги откажат от демокрацията.
4
4
 
16
 
! Отговори
комунизъм преди 2 години
Е и ние когато имахме комунизъм имахме спирания на тока. И водата ни спираха..."*** беше убаво"От този рай - Куба само комунискти могат да направят такава мизерия. Бил съм там още през 1984 г. и още от тогава имаше хора да ровят в кофите. Всичко, дори връзки за обувки им бяха с купони.
3
6
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Спиране на тока, недостиг на храна и лекарства в 21-ви век! Това е комунизъм в действие. Как няма да протестираш!