С израелски софтуер шпионирали журналисти и активисти по света

Фирмата твърди, че програмата е само срещу престъпни групировки
19 юли 2021 08:18, Елка Василева
21
С израелски софтуер шпионирали журналисти и активисти по света
Снимка: архив, БГНЕС

Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано вчера медийно разследване, предаде Франс прес.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран.

Компанията създател на софтуера "НСО груп" често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.

Организациите "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на "НСО груп" са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Хашоги, убит през 2018 година. Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и агенция АФП, също фигурират в този списък.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето Сюлейман Паси ще иска ли санкции към Израел и САЩ?.........................Нашият отговор ще е пращане на още повече космонавти в Космоса.
16
1
 
4
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Санкции ще има ли изгонени дипломати!
15
0
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
ако си журналист на такова ниво просто си плати едни 50-100$ на някой IT спец да ти конфигурира устройството, нищо сложно няма, такъв софтуер се засича веднага от компетентни лица... и драмата свършва..
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тук в коментарите има дори такива дето са "възмутени". Не са разбрали, че щом компанията създател на софтуера "НСО груп" е позиционирана в изключителната държава, политкоректно е да се правим на ни чул - ни видял и имаме право само да плащаме, а когато статията касае прословутите руски хакери - да вием 110-децибелно и неудържимо, като седнали на тестисите си.
13
1
 
3
 
! Отговори
Светът е ко.чина преди 2 години
Изтокът шпионира ... Западът шпионира ... Шефовете шпионират работниците си ... държавите шпионират народа си ... в семействата се шпионират един друг ... Всеки лъжже ... всеки мажже ... престъпниците шпионират по престъпен начин ... троловете шпионират другите които мислят различно ... "честните" хора шпионират "БЛАГОРОДНО" .... А тук в коментарите има дори такива дето са "възмутени" ... от какво ве ? Цената на шпионския софтуер ли не ви е по джоба ? Не бойте ся ... Скоро ще имат ПРИМОЦИЯ ...
12
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
Какви ще са мерките на ЕС срещу Израел? Питам си само информативно
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компанията създател на софтуера "НСО груп" твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки. За да повярваме на това твърдение за наивници, трябва да сме убедени, че криминалните и терористични групировки са предварително установени от съда и живеят и действат изолирано от честните хора.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали така следиха разпространението на вируса след като обявиха кризата първо проследиха кой с кого,с кои говорил по телефона,че да ги поставят под карантина,после от многото звънене по време на карантина се объркаха и почнаха всички вкупом да ги ваксинират,като обвързани едни на други да си телефонират от което се увеличил оборота с разпространението на разговорите и вируса от използването на телефонната мрежа донесла им много девиденти от толкоз много частни изяви за обсъждане от проследяване.
9
0
 
4
 
! Отговори
Татул преди 2 години
А бе верно ли,? Че журналистите повечето са пълни некадърници разбирам, ама чак престъпна групировка!
8
1
 
0
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
До: номер 7 Веселинчо, мойто момченце, нещо ти има на главата! *** на доктор да те прегледа! Сигурно е от жегите, пий повече вода и стой на сянка! Дано да не е нещо по-лошо...
7
0
 
5
 
! Отговори
защо преди 2 години
Закъснявате dnes.bg. Новината е от вера, а още няма публикация, как диктатора Путин репресира свободния свят!?!
6
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите не знам точно дали са богоизбран народ, но са най-добрите почти във всичко. The best! Американците използват услуги на израелски фирми когато проблемите опират до национална сигурност, шпионски софтуер разбиване на кодове и т.н. И не само това. Приложения като Скайп също могат да подслушват.
5
1
 
1
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ СЕ преди 2 години
при наложена проверка над Районно полицейско управление дежурния подивя че не може да ме увреди понеже не ми пресканирал личната карта с налична диверсионно терористична техника на въоръжение срещу Българския народ в МВР.АКо съм бил имал лична карта в джеба щял да ми свети маслото веднага..ядосва се негодника /облечен с мръсни цивилни дрехи..
4
2
 
2
 
! Отговори
Europa Warnings преди 2 години
ДЕзинформация ..Всички телефони,смартфони ,таблети се следят автоматично.Ползват се като диверсионни терористични специални разузнаватели средства..престъпници ползват ID CARDS претъпкани с диверсионни оръжия вкл нано скенери,нано микрофони,антени и холограмни оръжия за мръсни експерименти вкл масови манипулации или рекламни убииства вкл с цел реклама на COVID..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да викат рачко с отвертката, да заличи следите ръгайки всеки хард безстрашно. Нали така заличаваше слухтененето на кривоглавия отличник на помощното училище във вършец.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После защо всички мразели евреите? Те даже самите евреи се мразят помежду си.
1
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Всички...хубави неща по света са измислени от евреите и...българите,разбира се.