САЩ и Германия се договориха за "Северен поток - 2"

Германия ще учреди "зелен" фонд за Украйна в размер на $1 млрд.
22 юли 2021 08:27, Елка Василева
29
САЩ и Германия се договориха за "Северен поток - 2"
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ прекратяват усилията си да блокират довършването на газопровода "Северен поток 2", съобщи "Вашингтон пост". В замяна Германия се ангажира да инвестира в енергийния сектор на Украйна и да подкрепи общоевропейски санкции срещу Русия, в случай че руснаците решат да използват природния газ като политическо оръжие.

Германия се ангажира да учреди и администрира "зелен" фонд за енергийния преход на Украйна в размер на 1 милиард долара и ще дари първите 175 милиона във фонда. Берлин ще работи за допълнителни инвестиции в украинския енергиен сектор през бюджета на Евросъюза за периода 2021-2027 година и ще осигури техническа помощ за включване на Украйна в европейската електрическа мрежа, предаде БНР.

Още по темата

Германско-американската декларация съдържа и ангажимент за подкрепа на енергийния преход и в други държави от Централна и Източна Европа.

Според високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от агенция Ройтерс, германското правителство се е ангажирало да противодейства на национално и на европейско равнище на Русия, ако Москва използва природния газ като политическо оръжие срещу други държави.

В телефонен разговор снощи руският президент и германският канцлер са обсъдили възможността за удължаване на транзита на руски природен газ през Украйна след изтичането на договорния срок през 2024 година, съобщиха от Кремъл. Путин е подчертал, че "Северен поток 2" е "чисто комерсиален" проект.

Германският външен министър Хайко Маас потвърди, че страната му ще положи усилия да осигури продължаване на газовия транзит през украинска територия през следващото десетилетие. Берлин ще подкрепи Киев в изграждането на зеления енергиен сектор, написа Маас в Туитър.

Уверенията от Берлин не подействаха върху Киев - украинският външен министър Дмитро Кулеба и полският му колега Збигнев Рау заявиха, че "Северен поток 2", който ще удвои доставките на руски природен газ за Германия през Балтийско море, създава допълнителни "политически, военни и енергийни заплахи" не само за Украйна, а за цяла Централна Европа. Кулеба изпрати ноти до Берлин и Еврокомисията с искане за спешни консултации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Полша и Украйна просто искат да навредят на Русия, но никой не иска да купува по-скъпа газ само за да им угоди.
25
0
 
6
 
! Отговори
Диверсификация? преди 2 години
До Анонимен: Голяма диверсификация, дума няма. От Германия каква газ ще получи Украйна? Пак руска, но по-скъпа.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна се освободи от руската зависимост от газ. Диверсифицира доставките си за газ от Германия и Русия.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комрад Байдън спешно доставя шампанско за Масква!Има недостиг!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е хитър и умен, а немците са алчни, първични, глyповати селянчетa, сега цяла Източна Европа изпитва недоверие към тях. Германия съсипва ЕС, не някой друг, спомнете си и мигрантската криза. Шрьодер е в газпром, Меркел ще го последва. Байдън мекотелото също клекна на Путин. Запада... зaпада.
21
1
 
12
 
! Отговори
Cesko преди 2 години
Иначе денонощно се ревeше, че Тръмп бил русофил и руски човек. В същото време Байдън-сенилното си стисна ръка с Путин, направи му подарък и разреши построяването на Северен Поток 2. А медиите в САЩ мълчат. Представете си ако Тръмп го беше сторил какъв пев щеше да настане. Живеем в изключително манипулиран свят. Доналд Тръмп - последния голям американски президент и последната надежда за САЩ.
20
9
 
0
 
! Отговори
от 12 преди 2 години
А каква е причината руснаците да се наричат "пиндоси"?
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, тръбопровод, който не минава през твоята територия, създава за теб политически, военни и енергийни заплахи. А тръбопровод, който минава през твоята територия, такива заплахи не създава. За мен логиката е твърде сложна.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми то и за другите работи ще скачат, ще подскачат, а като им опре руския хер отзад, ще спрат да подскачат.Затова да я карат по-леко и да не се напинят повече отколкото могат. Голям хер лaпни, голяма дума срещу Русия не изговаряй.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва не е истина! ФАЩ са вдигнали ръце! Ми хайде лека по лека да им се качим на главата, докато може, после ще е късно!
16
0
 
7
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Хер бандерлогам вместо транзита газа7
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само след 3 дни Русия бляскаво ще проведе тържествено-прекрасен военноморски парад на река Нева в Санкт Петербург, а "изключителните" пиндостанци едно пЪршиво-смачкано парадче не могат да организират и осъшествят.
14
14
 
2
 
! Отговори
13 преди 2 години
да, пиндостан е русия, така сами се наричат помежду си - пиндоси
13
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
договорили се били. Ами погледнете небостъргача на "Газпром" в Петербург за да ви светне за какви пари иде реч. Срещу тази велика сила пари никой не е устоял
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиндостан е родината на пиндосите.
11
9
 
3
 
! Отговори
do 10 преди 2 години
Не съм просветен, но това Пиндостан Русия ли е? Укропия подозирам е Укро - Украйна?
10
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те за тва бързаха рашките, както ис турски поток, а сега ни вдигат цените както си искат! Та плюенето срещу САЩ и Германия изобщо не ми действяа, като си погледна сметката, другари рубладжии!
9
1
 
26
 
! Отговори
Карък преди 2 години
Запада наля 40 милиарда в Украйна които потънаха като вода в пясък. А Украйна разчита на транзитните такси които са 20% от годишния и бюджет да връща дълговете. И сега пари нема!Санкциите срещу Русия също не помагат!Байдън извика Меркел и и каза.Виж сега събирате от всички европейци 20 милиарда и ги давате на Украйна да си платят 20 милиарда дълг към нас, а вашите пари ги пишете загубени. Украинците като почнат да *** от глад в фалиралата държава, ще ги пишем на сметката на лошите руснаци
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, Кулеба изпрати ноти до Берлин и Еврокомисията с искане за спешни консултации по простата причина, че Пиндостан еднозначно заяви на Укропия, че няма да се вслуша в протестите й. Престанете с критиките на СП-2, каза Пиндостан на Укропия.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, германските данъкоплатци ще платят 1 млрд на украинските олигарси за да може американците да разрешат използването на руски газ....няма такава комедия просто!!!!