Застрашените от климата острови търсят подкрепа да се спасят

Повишаването на морското равнище застрашава съществуването им
10 авг 2021 22:30, Петя Славова
5
Застрашените от климата острови търсят подкрепа да се спасят
Снимка: БГНЕС

Десетки малки островни държави, най -уязвими от последиците от изменението на климата, призоваха света да спаси "нашето бъдеще", след като в забележителен доклад на ООН се посочва, че ускоряването на глобалното затопляне и повишаването на морското равнище застрашават съществуването им.

Призивът за действие идва след като климатичният доклад предупреди, че катастрофалното глобално затопляне настъпва много по -бързо, отколкото се прогнозираше по -рано, оценка.

"Трябва да променим нещата", заяви Даян Блек-Лейн, водещ преговарящ за климата на Алианса на малките островни държави (AOSIS) и посланик на Антигуа и Барбуда, в изявление късно в понеделник.

Още по темата

"Явният факт е, че ако продължим да се затопляме до 1,5 ° С, все още сме изправени пред половин метър повишаване на морското равнище. Но ако спрем да се затопляме, за да достигнем 2 ° С, можем да избегнем дългосрочно покачване на морското равнище с три метра. Това е нашето бъдеще. "

Групата включва 39 държави, включително Куба, Ямайка, Папуа Нова Гвинея и Малдивите, най-ниско разположената държава в света.

Те казват, че докладът потвърждава, че правителствата по света трябва да предприемат действия от критично важно значение, за да ограничат затоплянето до целта от 1,5 градуса от Парижкото споразумение от 2015 г.

В доклада на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC), публикуван в понеделник, се казва, че светът е на път да достигне това ниво около 2030 г., десетилетие по -рано от предвиденото само преди три години. Това ниво на глобално затопляне ще има пагубно въздействие върху човечеството, включително поради екстремни метеорологични събития като пожари, тайфуни, суши и наводнения.

В първата си голяма научна оценка от 2014 г., според IPCC до средата на века, прагът от 1.5C ще бъде преминат навсякъде, с една десета от градуса по най-оптимистичния сценарий и с почти цял градус при най-лошия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван. Защото на карача му се кара. Не му се стои в панелния к0nт0p. Прекрасно осъзнава, какъв аутсайдер е и иска поне за малко да избяга от гетото. Всички знаем максимата на продавачите на бензин, насочена към панелкаджиите - "карачът е карач, когато кара!"
4
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
А защо аз трябва да се пържа в жегата следващите десетилетия,само за да угодя на всички *** които ни искат да слезат от двадесетгодишните таралясници в България.Или може би са решили че тях слънцето няма да ги напича в половинвековните си панелки
3
1
 
3
 
! Отговори
IT преди 2 години
И нека да чуем мнеието на нашите безработни експерти по всичкология.... сега!
2
1
 
2
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тия измамници са чудят как да изкрънкат паре... Искайте от либерастията, за сега тя владее света...
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имението на Обама е на брега на океана. Не се притеснявайте за нивото. Явно няма да се дига.