За първи път заваля дъжд на ледник в Гренландия

Това е станало на 14 август
20 авг 2021 13:03, Петя Славова
11
За първи път заваля дъжд на ледник в Гренландия
Снимка: БГНЕС

Дъждът е регистриран на изследователската станция, разположена на най-високата точка на ледения щит на Гренландия. Това се случва за първи път в историята на наблюденията, които започват през 1950 г., съобщи телевизия CNN, позовавайки се на Националния център за данни по изследване на снега и леда.

На 14 август в най -високата точка на ледената покривка на Гренландия валя в продължение на около 9 часа, а температурата на въздуха беше около 0℃. Преди това в тази географска точка, разположена на надморска височина от 3216 метра, никога не е имало дъжд ", казаха от американския център. Преди това температури над нулата са регистрирани тук само два пъти за последните 10 години, предава БГНЕС.

Центърът обяснява, че необичайното за това място явление е предизвикано от потока топъл въздух, който идва от южната страна на острова по време на взаимодействието на зони с високо и ниско атмосферно налягане. Върху ледената покривка на острова са се изсипали около 7 милиарда тона валежи, което доведе до топенето ѝ.

Американски учени посочват, че на 14 и 15 август дъждовете и топенето на повърхността на ледника са достигнали станцията, разположена в най-високата точка на ледника, но на 16 август „зоната, засегната от топенето, се е върнала към нормалните стойности“. През тези три дни валежи и температури над нулата бяха наблюдавани в южната и в западната част на острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ми щот не си чел.
6
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
НАгли престъпници на власт харчат трилиони ограбени от народите за нагло престъпни анти земни,анти слънчева система и анти климатинчи оръжия. продадени са милиарди оръжия за последните пет години.Констатирано от тази година 2021 ПРЕТОПЛЯНЕ НА БИОСФЕРНАТА ОХРАНА над големи региони в Северното полукълбо.Засегнати са Испания,Алжир,Италия,Турция,Англия,германия,Франция ,Русия,балтииско море и големи региони чак до северния полюс.Тежки увреждания правят милиони автомобили с включени скенери /led ..
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо лиЗащото когато викингите са стигнали там всичко е било зелено. И оттма Грийнланд... зелена страна.Та толкова по въпроса за глобалното затопляне заради човешката дейност. И преди е имало такива периоди, но прадедите ни не са се впечатлявали толкова, нито са твърдели, че заради това ще идат при Один преждевременно. :)
4
3
 
5
 
! Отговори
Защо ли преди 2 години
Се казва Гренландия? Само ако някой можеше да каже.
3
2
 
4
 
! Отговори
::)))) преди 2 години
Уведомете Грета и Тео. Алабаш.
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И друг път е валяло дъжд там. То гламавите учени понеже си правят изследванията на база слоевете натрупан сняг и са си приели без да мислят че там дъжд не е валяло. И те така, само ни баламосват.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, промени, трябва да се приемат, няма как.