Три жени разказват от първо лице какъв е животът в Афганистан

Обществото е шокирано от бързината, с която талибаните завладяха страната
22 авг 2021 21:00, Нели Христова
73
Три жени разказват от първо лице какъв е животът в Афганистан
Снимка: БГНЕС

След като талибаните завладяха светкавично провинциалните столици и дойдоха на власт в Афганистан, бе трудно да се получи представа, какъв е животът на афганистанците извън столицата Кабул. Особено за жените.

CNN успява да достигне до три жени, които са на около 20 години и добре образовани, за да разкажат те от първо лице как животът им е повлиян от бързата смяна на режима и какво ще бъде бъдещето им под управлението на талибаните.

И трите са били малки момичета, когато талибаните са били на власт за последно. Имената им не се споменават за тяхна собствена сигурност.

"Отлетях за Кабул"

Една от жените бяга в Кабул със семейството си, след като ракета удря дома им в северния град Кундуз.

"Кундуз не е място, където да бъдете в този момент. Никой не трябва да бъде там", казва тя. "Поддържам връзка с много от бившите си колеги, които все още са там. Жените не напускат домовете си; всички си стоят вкъщи. Тези, които са имали работа, се страхуват да излязат навън. Всеки се страхува от вероятността талибаните да ги спрат навън или да поставят живота им под някаква форма на опасност."

Тя направи разлика между всеки, който работи за себе си, и тези, които имат връзка с предишното правителство.

"Тези, които са работили за себе си, не виждат голяма промяна. Те продължават работата си у дома. Правителствените служители, от друга страна, си стоят у дома и не могат да се върнат на работа, въпреки че талибаните обявиха, че са свободни да се върнат ", обяснява тя. "Работата е там, че никой не вярва на нищо, което идва от устата на талибаните. Силно се съмнявам, че те са се променили. Те нямат същите ценности като афганистанския народ. Демокрацията е извън картината за тях.

"Опитвам се да намеря начин да напусна страната изцяло чрез неправителствени организации и хуманитарни агенции", добави тя. "За съжаление никой не ми е помогнал в тази област."

Блокирана в Кундуз

В повечето провинции, далеч от Кабул, животът вече е достатъчно труден. Жените са пренебрегнати поради липса на възможности и ресурси, а натискът на талибаните само допринася за нарастващите им предизвикателства.

В Кундуз, град с около 350 000 души, една от жените, интервюирани от CNN казва, че изпитва трудност да задоволи основните нужди за оцеляване. Баща й е работел за ООН. Сега той е без работа.

"Най-вече загрижени за храната и водата и къде да получим достъп до тези неща", казва тя. По думите й Кундуз е тих, но напрегнат. "В момента е спокойно, но хората са притеснени. Те са загубили спокойствието си, стресирани са. Талибаните казват, че момичетата могат да се върнат на училище, но трябва да се придружени от роднина от мъжки пол. Момичетата не могат повече да излизат сами, те се нуждаят от придружител от мъжки пол", обяснява тя.

За нея един инцидент обобщава сеизмичната промяна в Афганистан.

"Онзи ден една от нашите учителки се върна в училище, хвана си рикша, за да стигне до там. В Кундуз е нормално да се пътува с рикша. Талибаните обаче я спряха и набиха шофьора, защото я вози без придружител от мъжки пол. С това си имаме работа в момента", разказва тя.

В крайна сметка тя не се чувства в безопасност и би искала да напусне Афганистан, ако може.

"Искам да напусна Кундуз и да напусна страната, за да съм в безопасност. Аз съм местен журналист тук и единствената ми надежда са организации, които са готови да помогнат на журналистите да избягат. Изпратих имейл на всички, но не получих нищо в замяна."

Шок в Херат

Град Херат е третият по големина в Афганистан, с население над 500 000 души. Разположен по пътя за Иран, той е исторически и културен център.

"Всички са в пълен шок", каза третата жена. "Падането на правителството на Гани и формирането на нов режим под управлението на талибаните доведе до много въпроси в съзнанието на хората."

Тя има малко по-различен възглед от другите.

"Талибаните дават надежда на цялото ни население, че могат да управляват с мир и стабилност. Присъствието на талибаните в градове като Херат и Мазари-Шариф е по-силно в сравнение с Кабул. Всички чакат да видят какви закони и ще бъдат приети. За мъжете тази тема, може би, не е толкова важна, но жените са стресирани и си  задават въпроса: Ще се върнем ли наистина към 90-те след 20 години на толкова труд и напредък? Или този път положението ще бъде по-добро?"

"Въпреки че мъжете не изпитват същото ниво на тревожност като жените, те са притеснени. Мъжете са притеснени за бъдещето на своите съпруги и деца, особено тези, които имат малки дъщери", допълва тя.

Подобно на другите обаче, тя казва, че хората са зашеметени от темпото на развитие.

"Хората са преживели странен шок, без да знаят нищо за бъдещето на себе си и на страната си. Всички ми казват, че несигурното бъдеще извън страната е много по-добро вместо несигурното бъдеще в страната."

Тя смята, че тези, които имат някаква връзка с предишното правителство, трябва да се страхуват от каквито и да са обещания, дадени от талибаните за обща амнистия.

"В Херат талибаните чукат от врата до врата и влизат в домовете на хората, особено в домовете на онези, които са свързани с войници на ANDSF - афганистанските специални сили."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Секс, наркотици и рокендрол с Калашници...
49
0
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Афганистанците не ИСКАТ демокрация. Ако искаха нямаше 300 000 войници да хвърлят пушктие и да приветстват талибаните! Това че има около 5% които не искат талибаните не е проблем на света. Афганистан да разрешава проблемите на Афганистан. Ние да не взимаме никакви имигранти. А жените в Афганистан да се борят за проблемите на жените в Афганистан. Никой не им е длъжен.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй, доживях да прочета, че и мъже се страхували за бъдещето на своите съпруги и малки момиченца? Еми, като се страхуват, да ги защитават, защо бягат? Левски, Ботев и други родолюбци да си бяха взели и те чантичките и да си тръгнат, тогава какво щеше да стане? Царе като Симеон и Калоян и те да бяха хукнали презглава, а? Поробвани народи като нашия все на готово ли сме чакали, а? Всяка свобода е с кръв и пот извоювана!!!
47
1
 
5
 
! Отговори
Elka преди 2 години
Това е голямата "демокpация",налагана от САЩ,С и НАТО. Върнаха ги във ФЕОДАЛИЗМА. В Либия,Египет,Ирак,Сирия...какво се промени-обраха им природните богатства. И ние,българите,като членове на НАТО,налагаме на другите народи и страни "демокpация",която липсва и в нашата страна.
46
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Досега къде дрема бе моме, и колко години дрема бе моме ?
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Длъжни ли сме да се чувстваме виновни за живота в Афганистан? И престанете медиите с тези жалостиви излияния! Да се борят за правата си, неграмотниците! Да им разкажем ние какъв е животът ни в мирно време? Дали ще се трогнат?
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Не би трябвало да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че това не ни интересува. Когато пожарът гори в съседите, може скоро да заинтересува и нас.Съгласен съм, че това е "странна" държава с ориенталски порядки, които са неразбираеми за нас, но все пак там живеят хора.
43
4
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Животът в Афганистан е такъв,какъвто са си го направили афганистанците. Точно ми е все тая какъв и животът в тая перверзна и садистка кочunа.
42
1
 
6
 
! Отговори
голямата игра преди 2 години
До Рушофилски тролАфганистан има проблеми откакто цар Петър му потрябва пристанище дето не замръзва през зимата а англичаните не искаха да го допуснат руския излаз надолу... Така наречената "Голяма Игра"... Нищо ново под слънцето от столетия... Държавите нямат приятели а имат интереси... и по-малките държави са пионки в игрите на голямите държави...
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалматите талибани не са *завладявали* нищо, нясажии...памперса им подари не само Кабул, ами и половината Афганистан. От прословутата либерастична прос тотия и некадърност.
40
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
... и тук се разревах, и вече веднага искам 4 000 000 афганистански бежанци в България!
39
7
 
10
 
! Отговори
Живот преди 2 години
До гаи *** 47.какви коли какви пет лева на никомо неса нужни коли вече само *** се движат с коли.има каруци има коне има тритинетки има метро автобис.трябва да ги забранът от производство колите защото заради. тях стана глобално затопляне.двама човека гладуват некъв ром да кара ескласа.не на колите и съд за техните производители.зелена зделка и зелен преход.
38
9
 
11
 
! Отговори
Жалко преди 2 години
Никои в българия не говори за трета ваксина.хората са масово болни и кашлят по автобуси и спирки настъпва пета вълна четвъртата я пропуснахме.да ни обясняват как живеят авганистанците.пълен провал ваксаниционен.напускаха хората по заведенията алчните кръчмари и хотелиери да не фалират.за сметка на живота и здравето.поставиха парите на 1 място.българите отново се вързаха на престъпниците.за границата да не говорим
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигорност е много зле ако им вярвате на тези.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТИГА !
35
6
 
28
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
И мен какво ме интересува как се живеело в Афганистан?Във всяко село има струг и правят калашници,но няма да се хванат да правят части за коли например.Мързеливо и примитивно племе са тия,а както всички знаем същите са в Африка и целият арабски свят.Въобще не ме интересува как ги били тормозили или убивали.И тук убиват пенсионерите,които са работили по 40нгодини с малките им пенсии,но никой не пищи за тях.Аллах да слиза,че да им помага.
34
26
 
15
 
! Отговори
Афган преди 2 години
Казвате, че сме зверове.. Гнусни лъжци сте...По големи зверове от комунистите и технитеотрочета няма.
33
4
 
45
 
! Отговори
Една преди 2 години
Тия жени хубаво се оплакват, ама да не забравят, че бащите които са ги отглеждали от парче месо и братята с които са отраснал са част от масата хора които ги репресират и подкрепят насилието върху тях, маскирано като религия на "мира". Е, ние кво да направим, като изповядват религия в която бащата създава дете, което след 18 години гледане и хранене, накрая да го убие с камъни, за да може се хареса на обществото? Мм? Ние кво да напрайм питам?
32
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ту лупа от Банки нещо не смее да вземе итношение пл казуса.
31
15
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Рушофилски *** СССР беше в Афганистан и се разпадна! САЩ и ЕС също бяха в Афганистан и .......Найс А ?