Протест в Кабул срещу закриването на банките в Афганистан

Протестиращите искат да им се изплатят поне част от спестяванията
Обновена: 28 авг 2021 18:32 | 28 авг 2021 18:30, Анисия Иванова
29
Протест в Кабул срещу закриването на банките в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин човека излязоха днес по улиците на Кабул, за да изразят протеста си срещу закриването на банките в страната, включително на Централната банка на Афганистан, както и на обменните бюра, съобщи агенция Khaama Press.

Въпреки факта, че радикалното движение „Талибан“ обяви, че от 25 август възобновява работата на всички банки в страната, много служители на финансови институции не смеят да се върнат към служебните си задължения от съображения за сигурност.

По-голямата част от протестиращите настояват да им се изплати поне част от спестяванията, които имат в банките. На свой ред, собствениците на финансовите институции обясняват, че не могат да възстановят предишния режим на работа, докато не отвори отново Централната банка на страната. Със същия проблем се сблъскват и собствениците на бюрата за обмяна на валута.

Почти всички финансови институции в Афганистан останаха затворени в продължение на две седмици. В резултат на това милиони граждани бяха лишени от достъп до банковите си сметки, а работодателите спряха да изплащат заплатите на сътрудниците си, съобщи БГНЕС.

На 23 август талибаните обявиха, че назначават Хаджи Мохамад Идрис за изпълняващ длъжността директор на Централната банка. По-рано бившият управител на банката съобщи, че радикалите имат достъп до не повече от 0,1% от държавния резерв, тъй като значителна част от парите бяха замразени от страна на САЩ. Според него при създалата се ситуация талибаните трябва да поемат контрола върху финансовите потоци и да ограничат достъпа до доларовите активи в страната, за да избегнат ръст на инфлацията и обедняване на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и жалкия фигурант ще направи така в България