В Афганистан се рушат резултатите от Възстановителна програма на САЩ за $200 млрд.

Инж. Екатерина Мермерски - свидетелски разказ от първо лице - в "Брюксел 1"
36

"САЩ обещаха на тогавашния президент (Хамид) Карзай, че за една година ще построят най-голямата пътна отсечка от Хераат до Кандахар и успяха за 12 месеца да оправят целият път от Хераат - Кандахар - Кабул. Това съкрати пътуването по него от два дена на четири часа. И това успяха за 12 месеца да го направят," разказва в предаването  "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR инж. Екатерина Мермерски, която от години работи в САЩ и след 2003 година участва в различни програми за възстановяването на Афганистан по линия на американското правителство.

"Много хора, които бяха наети за построяването на пътя и много хора, обезпечаващи сигурността, загубиха живота заради частични атаки на различни отсечки. След като се построи тази част на пътя, беше построена и другата с помощта и на други страни – Саудитска Арабия и Япония. Целият път е към 500 км. Американците са построили над 300 км от този път," разказва Мермерски, която по това време работи за компания в САЩ, която участва в държавни проекти на САЩ за възстановяване на страната след изтласкване на талибаните.

"Този път сигурно вече не съществува. Малко след като завърши целия възобновителен процес, някъде към 2010, когато строителните компании се изнесоха и остана само американската армия да наблюдава, да поддържа мира, започнахме да получаваме сведения, че отделни отсечки са откъснати, талибаните са сложили пропускателни пунктове и ограбват пътуващите. Искат пари, за да се продължи по пътя. Имаше много оживени отсечки - това беше сърцето на Афганистан," казва българката и добавя, че е неясна и съдбата на построените по същата програма училища и здравни заведения.

"Бъдещето на младото поколение, което 20 години расте там без да знае какво е да живееш под властта на талибаните, ще бъде загубено. Обликът на жената ще изчезне отново. Бъдещето на децата е тъмно, защото училищата сигурно ще бъдат затворени, опустошени... Те обикновено по селата са единствената сграда, която има. Талибаните обичат да завземат тези сгради за техните главни квартири."

"Възстановителната програма на Америка беше за над 200 млрд долара със сигурност. Може би даже 230 - това е цифрата, която чувам," каза Катя Мермерски в разговор с водещата Милена Милотинова.

Целият свидетелски разказ от първо лице - вижте тази събота от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR. Ето част от него - в аванс.


36
Още от Водещи мобилна
Последен поглед към родината? Афганистанци плачат, напускайки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ЧИНГИЗ ХАН преди 2 седмици
НАРКОТИЦИ В ЗЕЛЕНИ КОНТЕЙНЕРИ, СРЕЩУ ДОЛАРИ В ЗЕЛЕНИ КОНТЕЙНЕРИ. ТОВА Е ЦЯЛАТА "ПРОГРАМА", СВИНСКА :)
25
3
 
3
 
! Отговори
Чудо преди 2 седмици
Докато българските русофили бодряшки ликуват заради изтеглянето на САЩ, в Русия настроението е доста минорно.
24
2
 
3
 
! Отговори
Това пък преди 2 седмици
е смешката на деня.
23
5
 
6
 
! Отговори
Бай Ганю преди 2 седмици
Отивай в Афганистан дърта пърхуда Хамериканска
22
7
 
5
 
! Отговори
до №21 преди 2 седмици
Хората в Афганистан са живяли хилядолетия така. С какво право някой ще променя начина им на живот? А, човешкият им фактор непрекъснато се увеличава въпреки войните, които водят. И какво му е лошото жената да е подчинена на мъжа? В патриархалното управление женските мнения са вредни за решаване на важни проблеми. Умните хора знаят, че жените са неспособни да вземат правилни решения и не напразно не са им разрешавали да гласуват. Половете не са равни и никога не са били, заради физиологията им!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Екатерина МЕРМЕРСКА Е ИМЕТО НА ДРУГАРКАТА. Това че работи на ниско ниво и не е анализатор е известно.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПОРЕДНАТА ДЪРТА МАХЛЕНСКА ВРАЧКА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОИЗХОД.
19
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
Това доказва ,че някой нито се цивилизоват,нито се интегрират.А неолибералите говореха друго. Май фюрера беше прав ?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПРАТЕТЕ СПАРТАНА ДА СЕ ПЛЬОСНЕ НА КОТА НУЛА, БЕЛКИМ ЯНКИТЕ НИ ПОСТРОЯТ ХЕМУС, ТРАКИЯ и СТРУМА! ПЪК МОЖЕ ДА НИ ОСТАВЯТ И 80 МИЛИАРДА, НАЛИ СМЕ СЪЮЗНИЦИ!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност има хора в северната част на Афганистан които водят война с талибаните и в момента. Не са отстъпили и един камък. Но са сами. Дано поне това, което е тяхно го запазят, че да има някакъв шанс за хората. Иначе ще хукнат към Европа. А от това губим всички.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От днес са влезли задълженията жените да ходят на училище с бурка с мрежа за очите, или с пълно покритие и с черни очила, а ръцете да са в черти ръкавици. Освен това ще излизат само със съгласието на мъжа във фамилията. И дали случайно като се изнасяха от там това пък не беше ясно че ще се случи? В интервюта за западните телевизии всеки запитан казва че търси начин да избяга. Някой сеща ли се къде ще отиде или поне от къде ще минат бегълците? Ха честито.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Диваците от 15 век слязоха от планината и победиха непобедимата армия с най-модерно оръжие в 21 век! Строили пътища и решили да образоват жените. И кой ги е канил да идват,? Кой е искал от тях да правят пътища и да овластянат жените. Това е мъжка държава и феминизъм, педераслък и джендърство там няма да бъде допуснато. Народът протестира срещу американската "демокрация" и си иска собствените закони, традиции и обичаи. Щом агресорите не уважават протестите, тогава мъжете протестират с калашници!
14
5
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 седмици
Абе не знам. Аз ако направя ремонт на комшийката от съседния вход със собствени средства, в квартала ще започнат да се носят слухове, че пра.с.кам или нея или мъжа й. И никой няма да повярва, че ей така от добра воля съм го направил... Странна работа...
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колкото до богатствата на Афганистан и митът че имало много ценни метали.Ми за тези пари на вятъра,на всяка суровинна световна борса щяха да си ги набавят на нормална цена и без загуби в животи и средства.Ама акъл море,глава шамандура.То като се прекатури колата,пътища преки много.
12
3
 
9
 
! Отговори
Волтер преди 2 седмици
По време на американската окупация, афганския президент и лaкей Хамид Карзай стана мултимилионер. Като дойдоха талибаните Хамидчo си изпpазни чекмеджетата и хукна да бяга с джипката, като нашия вожд. По-сериозно доказателство за общата ни жилка с афгaниците от крадливите ни продажни политици трудно може да се намери.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колкото до богатствата на Афганистан и митът че имало много ценни метали.Ми за тези пари на вятъра сяка суровинна световна борса щяха да си ги набавят на нормална цена и без загуби в животи и средства.Ама акъл море,глава шамандура.То като се прекатури колата,пътища преки много.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пари хвърлени на вятъра.Ако ги бяха дали на съюзниците си,в това число и за България,сега щяхме да бъдем далеч по стабилни и политически и икономически на Балканите.И вместо китайски щеше да има американски магазини.Ама нейсе.То и на тях акълът им идва като на нас,след дъжд,качулка.
9
3
 
9
 
! Отговори
А бе преди 2 седмици
До Вуйчо ВаньоАко американците похарчат 200млрд. значи смятат да вземат трилиони.В Афганистан има редки хим.елементи необходими за съвременната индустрия.Само че в случая няма да ги докопат,а Китай ще им ги грабне изпод носа.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да направят фирма за опиум "Талибан-ООД".
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А самите афганистанци не си мръднаха и пръста да се защитят от талибаните.