Сблъсъци в Черна гора, десетки са ранени

Причина е ръкополагането на новия сръбски митрополит Йоаникий
5 сеп 2021 19:23, Анисия Иванова
48
Сблъсъци в Черна гора, десетки са ранени
Снимка: БГНЕС

Десетки бяха ранени при сблъсъци между демонстранти и полицейски сили в Черна гора. Повод за напрежението стана ръкополагането на новия сръбски митрополит Йоаникий, а реакции имаше от Сърбия, Съединените щати и други страни, предават световните информационни агенции.

Поздравления и протести съпътстваха церемонията по ръкополагането на Йоаникий - наместника на новия сръбски патриарх Порфирий в Цетинския манастир. Двамата пристигнаха там с хеликоптер, охранявани от полицията, която сутринта разгони протестиращите със сълзотворен газ, съобщи БНР.

Церемонията разбуни духовете в страната, която е от 15 години независима. Черногорската православна църква обаче не е канонично призната и Сръбската действа паралелно.

Противниците ѝ, които я обвиняват, че обслужва интересите на Белград, влязоха в сблъсъци с полицията, след като блокираха пътищата към старата столица Цетине от Подгорица и Будва. Основните партии си размениха обвинения за инцидентите. Наред с призивите за спокойствие президентът Мило Джуканович обвини полицията в прекомерна сила и похвали протестиращите, че пазят националните интереси от Сърбия.

Премиерът Здравко Кривокапич определи протестите като "опит за терористичен акт", а сръбският президент Александър Вучич поздрави черногорското правителство, че церемонията се е състояла, въпреки стълкновенията.

Американското посолство в Подгорица призова всички страни да спазват реда. Европейски представителства също осъдиха насилието, според наблюдатели - свидетелство за дълбокото разделение -  една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора се определят като сърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сръбските окупатори продължават да ламтят за чужди земи и да пречат . Още от Съединението на България през Югославия до сега. С помощта на рудиа се опитват да грабят и създават сръбски диктат на своите съседи. За тяхна мъка обаче... на Балканите има само мъже и на всякъде ядат уяя
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра възможност за руснаците да направят преврат и да назначат свои марионетки, както вече направиха в България.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите са най първите християни. византийците ни налагат тяхната църква която няма много общо с ученията на исус и апостолите му, половината от които са обикаляли българските земи. доказателство са стотиците български църкви унищожени от ромеите. Симеон, Боян Мага, Иван Рилски, Богомилите са се опитали да възродят истинската вяра ама са ги смачкали.
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Православни излагации.Затова трябва да се подчиняваме само на папата.Умните така правят,за да не се бият и да поругават Христа пред исляма.
33
6
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Не познаваш История на България защото не се преподава в Училище , за да знаеш повече става само с четене .Та след като съм започнал да ти обеснявам защото не няма от къде да знаеш , когато Византия насилствено похристиянизира българите преди 11 века тези които отказват да приемат християнството са били подложени на смърт
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 Кого се стреми да ликвидира Русия бе, приятелю? През 2008 година, например, славната грузинска армия захвърли оръжието и побягна. Защо тогава Русия не превзе Грузия? Целият свят осъзна и призна, че не Русия е нападнала Грузия, а точно обратното. Само родните ни русофоби продължават да упорстват.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Имаме късмет Наистина спирай опиатите. Искрено ли мислиш, че ядрената война, която според теб ще изгори Сърбия, познава българските граници?
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
620 хиляди на брой и то една трета от тях сърби, но независими. Остава градовете и селата да започнат да искат независимост.
29
1
 
4
 
! Отговори
рашкОФ преди 2 години
е как сблъсъци па и пострадали ?! полицаите не им ли даваха цветенца и кафенца ?
28
1
 
11
 
! Отговори
Добър вечер преди 2 години
*** на тази ситуация, че някой (дали се нарича Москва или Вашингтон няма значение) пак ръчка *** на Балканите! И явно повечето хора който са писали коментари тук, са забравили старото правило "заиграе ли мечката у Комшията, рано или късно ще прескочи и у нас"! Така че стига сте плямпали за Банкяския и си отворете дзъркелите...
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само спокоРусофилията на главния мозък е неизлечимо заболяване.
26
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е Русия на Балканите. Както Русия напада един след друг съседите си и всячески се стреми да ги ликвидира по същия начин и Сърбия напада и постоянно вреди на своите съседи.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27: нищо вярно няма в това, което пишеш. Ама, ни-щич-ко. Другите, само са ти сложили минус. Няма смисъл да ти се обяснява.
24
23
 
16
 
! Отговори
Имаме късмет преди 2 години
Сърбия не е член нито на НАТО, нито на ЕС и няма намерение да става, тя е съюзник на кремълските тирани. а това е добре дошло за българите, защото в предстоящата ядрена война сърбите ще изгорят заедно със съюзниците си. Така България ще се спаси веднъж завинаги от исконните си врагове.
23
4
 
32
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Май само северномакетата останаха да обичат сърбите
22
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Май само северномакетата останаха да обичат сърбите
21
5
 
10
 
! Отговори
До 650 преди 2 години
Направил е Тиквата, действително! Не остави нито един човек на тая територия, без да му бръкне пряко в джоба! Без значение дали е мъж, жена, пеленаче, пенсионер или работещ! Твърдо последно място във всички класации, даже не само тия за ЕС, а въобще за Европа!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 Не е круша, а слива. Затова библейският герой Вучич нареди да се изкоренят всичките сливи и сърбите остават без националната гордост сливовица. Но след като се доказа, че в същност ракията е българско изобретение, болшинството сърби декларираха, че се отказват от нея и минават на водка и уиски в зависимост от политическите си пристрастия.
19
4
 
8
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
А къде е Христос и какъв е смисъла от съществуването на политически църковни здружения, и защо истинските Християни въобще ги следват, само за да ни се подиграват неверниците.За тях Бог е казал "поради вас се хули името ми".
18
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са най-наглото племе, за което се сещам, само руснаците ги конкурират!