Пожар бушува в испанската провинция Андалусия

Над 3000 души трябваше да напуснат домовете си
Обновена: 13 сеп 2021 08:35 | 13 сеп 2021 08:10, Елка Василева
0
Пожар бушува в испанската провинция Андалусия
Снимка: БГНЕС

Пожар в планината Сиера Бермеха в испанската провинция Андалусия, който избухна в сряда вечерта, все още не потушен. Овладяването на периметъра му се усложни от избухването на нов пожар, който допълнително разрасна стария.

Премиерът Педро Санчес увери, че всички мобилизирани части ще работят без прекъсване, докато напълно не го угасят, предаде БНР.

Засегнати са 7 400 хектара площ с периметър 85 километра. Евакуирани са над 3000 жители от шест общини около Малага. 350 пожарникари се борят с огнената стихия вече няколко дни, а един от тях загина. Армията е мобилизирала над 750 войници от батальона за спешна намеса. В борбата са включени 41 самолети и хеликоптери, 25 пожарникарски коли, три булдозера и друга наземна техника.

Регионалният министър на вътрешните работи на Андалусия Елис Бендодо заяви, че "страната не е виждала досега подобен пожар". Част от опасенията са, че огънят са разраства към луксозните курорти на Коста дел Сол. Има опасност и за ценните растителни видове, обявени за изчезващи в резервата на Сиера Бермеха.

Ръководителите на службата за гражданска защита на Андалусия и Малага са на място и координират плана за евакуация на гражданите. Осигурени са микробуси за инвалиди и трудно подвижни хора. Активирана е и групата за психологическа намеса при извънредни ситуации и бедствия на колежа на психолозите от Източна Андалусия, които да разговарят с евакуираните и да ги успокоят. На място работят и доброволци от Червения кръст.

Надеждата е в прогнозата на синоптиците, че от вторник се очакват обилни валежи в Андалусия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари