В Ел Салвадор палят инсталирани машини за биткойни

Хиляди протестират, не желаят криптовалутата за платежно средство
16 сеп 2021 23:38, Анисия Иванова
43
В Ел Салвадор палят инсталирани машини за биткойни
Снимка: Bloomberg

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Ел Салвадор, ядосани от въвеждането на биткойн като законно платежно средство.

Президентът Наиб Букеле казва, че криптовалутата ще помогне на салвадорците, работещи в чужбина, да изпращат пари у дома.

Но демонстрантите се опасяват, че това ще доведе до нестабилност и инфлация в обеднялата латиноамериканска страна.

Някои протестиращи подпалиха току-що инсталирана машина за биткойни, докато други държаха табели с надпис „Диктаторът Букеле“.

Миналата седмица Ел Салвадор стана първата страна, която използва виртуалната валута като законно платежно средство, заедно с щатския долар.

Демонстрантите, които се събраха в столицата Сан Салвадор по повод 200-годишнината от независимостта на страната, размахваха плакати с надписи "Не на биткойн“, „Уважавайте Конституцията“, „Измамени сме от биткойн“.

Около 4500 души, включително синдикалисти, студенти, здравни работници, фермери, адвокати, ЛГБТК групи, местни общности и членове на опозиционните политици излязоха на улицата, според оценките на организатора и "Ройтерс".

Те обвиняват президента, че използва авторитарни средства, за да затегне властта си.

Правителството предложи повече от 200 промени в конституцията, включително премахване на забраната за преизбиране на президент.

„Биткойнът беше много голямо икономическо решение и беше направено напълно нелогично, изпратено до конгреса и прието същия ден“, каза в интервю депутатът от опозицията Клаудия Ортис и добави, че не е ясно кой стои зад вандализма, предаде Bloomberg.

"Преживяваме дълбока фискална криза с високи разходи за живот и безработица и отговорът на правителството, вместо сериозна икономическа политика, е да приеме биткойн като законно платежно средство."

Букеле затвърди контрола си върху съдебната система, която наскоро му позволи да се кандидатира за втори пореден мандат въпреки конституционните ограничения.

През май той уволни съдиите от конституционния състав на Върховния съд, висши юристи в страната, както и тогавашния главен прокурор.

Смените бяха бързо гласувани, което предизвика остри критики от страна на САЩ, както и от водещи международни правозащитни групи, които описаха тези действия като завземане на власт.

"Важно е да се каже тази сутрин: Стига вече! Това, което правителството прави, е арогантно, това е авторитаризъм", заяви протестиращата Дора Ривера пред агенция "Ройтерс".

Букеле все още се радва на силна подкрепа в Ел Салвадор, като неотдавнашно проучване във вестник La Prensa Grafica показва 85,7% одобрение за президента.

Букеле, който беше критикуван, че изпрати войници и полиция да окупират Конгреса през 2020 г. като начин за натиск върху депутатите, преди партията му да спечели мнозинство на парламентарните избори, трябва да даде изявление в сряда вечерта (четвъртък сутрин българско време).

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
25
 
! Отговори
Биткойн максималист преди 2 години
Биткойн е свобода и независимост, стъпка в правилната посока. Лобито на петродолара е много силно разбира се че ще плати на шепа хора да протестират.Биткойн е ДЕФЛАЦИОНЕН, неподлежи на ЦЕНЗУРА, той е спасението от дълговата спирала на консуматорското общество в което живеем. Контролът на парите НЕтрябва да принадлежи на правителството!
16
4
 
5
 
! Отговори
/// преди 2 години
Не искат биткойн, щотo е бавен, искат XRP
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анисия, такива статии са ви напълно извън компетенциите. Моля придържайте се към това, от което разбирате - статии за хороскопи и кой какво казал в БГ парламента.
14
11
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
То и нашия преэидент се опитва да ги прави тиа номера, че много ги е страх от тия главни прогурори
13
18
 
3
 
! Отговори
От СиднейАвстралия преди 2 години
Ама то и пейс мейкъра е електроника заместваща сърцето, ако спре си свършен. Ама си е при теб. Докато криптото не е. Ако нещо стане си свършен. Все едно да си сложиш пейс мейкъра в Китай или С Корея. Не е невъзможно, но никой не го прави. Инъче да изпереш едни кинти или скриеш данъци си е супер криптото
12
11
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 14 - мдам, демоничната страна на койна е че всичката дрога, оръжия, мокри поръчки, търговия с жени, деца, органи минава през уолети. Не търгувам с койни защото вярвам, че са лоша карма. Иначе знам как се генерират печалби и създават нови койни. Дълго време наблюдавах една платформа poocoin където хора организирано си създават нови валути, организирано ги купуват и организирано пукат балона. Виждал съм валути да стават от 1 цент до 11 долара за 3 дни, но парите не ме влекат.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така съвсем анонимно големите играчи в страната ще си прибират паричките от трафика на наркотици.
10
6
 
12
 
! Отговори
хех преди 2 години
Хайде, чакаме новината за Кристалинка Георгиева и Симо пицата, че са подправяли докладите за китайската икономика и са завишавали цифрите и започва разследване в Световната банка срещу тях. Маските падат една по една. А криптовалутите ще просъществуват, защото дори да не са абсолютното решение на всичко, са стъпка в правилната посока.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е едно видео. Това не е многохиляден протест. В държава, чиято инфлация е с повече нули, отколкото състоянеието на Безос, е лесно да си купиш протестиращи. Естествено е банките да си спретнат едно безплатно шоу срещу конкуренцията в лицето на криптовалутите. А и сакън САЩ да одобри нещо, което ще позволи на някоя държава да се изплъзне от лапите им. Като сте такива велики хуманисти, защо не пишете за балона на китайския имотен базар, който скоро ще каже пук и първо САЩ ше отнесе
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че хората в една от най-бедните икономики в света са такива експерти на тема финанси, крипто валути, технология, икономика и антропология дори ... Да се чуди човек, защо им е толкова зле положението. Те кат българите! Всички сме умни,красиви, много разбираме, ама ... държавата виновна.
7
9
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Пробите с елекронните започнаха. Няма как да ги закопаеш в буркан. С едно натисване на бутона и си изключен от от пазара.
6
9
 
8
 
! Отговори
ъъъйчо, преди 2 години
днеска ти птекарват трамвая за един ден, но ти си се абонирал /имаш спедтяваниата си/ в автобусната линия. утре за един ден могат да отменят автобусната линия и ще останеш без нищо
5
12
 
14
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Никакви бит койни и онкойни. Канадските мошеници вън от страната.
4
18
 
25
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Никой насила не ги кара да го ползват, ама то на глупаво население, какво да му кажеш. Все едно да ти дадат избор - автобус или трамвай и ти да изпотрошиш трамвая, защото искаш да пътуваш с автобус. Мозъци и половина са тия.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Добри хора.
2
4
 
31
 
! Отговори
хахахахахх преди 2 години
С долара пък хич не сте измамени ХАХАХАХАХАХ
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи фигуранта шЪ докара мЪшините У България