След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици

Рисковете от обърквания и грешки с фунтовете и унциите никак не са малко
18 сеп 2021 18:55, Красимир Ангелов
120
След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици
Снимка: БГНЕС

Колко тежи една унция? А един фунт? Британското правителство обяви, че връща имперските мерни единици. Много млади хора на Острова обаче изобщо не ги познават, пише в своя материал DW.

"Връщане на контрола"

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече - те говорят дори за "метрично мъченичество". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми. И след като Великобритания официално се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици трябва да бъдат възстановени, решиха управляващите.

Привържениците на "връщането на контрола" се радват и на още една промяна. Печатът с кралската корона отново ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред символът бе приеман като гаранция за качество, но през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския сертификат CE.

Лесно може да се стигне до объркване и грешки

Решението напомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с възмущение. Така през 2001-а година един търговец бе глобен, защото не бе посочил в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, главен редактор на консервативното списание "Спектейтър", написа: "Защо принуждаваме британците да използват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната икономика в света?".

Според критиците на решението то само ще обърка хората. "Нашите рафтове са празни, но дори да бяха пълни, ще се наложи да си купуваме неща чрез система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали дори училищата", възмущава се един читател на "Таймс".

И докато милите, футовете и пинтите бяха нещо нормално във Великобритания, дори по време на членството на страната в ЕС, унциите напълно са изчезнали от ежедневието. Младите хора изобщо не знаят на какво отговаря тази единица. Експертите предупреждават, че предстоят много грешки при пресмятането.

Британското правителство отменя още европейски регламенти

Освен емоционалния дебат за мерните единици, други промени биха могли да имат далеч по-сериозни последици за отношенията между ЕС и Великобритания. Правилата на ЕС относно финансовите услуги, защитата на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също трябва да бъдат премахнати.

"Възнамеряваме в крайна сметка да променим, заменим или отменим всички приети закони на ЕС, които не са подходящи за Обединеното кралство", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Наблюдатели предупреждават, че това може допълнително да изостри конфронтацията с Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Народ, който пази традициите и ценностите си просперира!" - Тричане и пиене на 2 литра ракия на ден?
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като стане сега една обърквация с мерните единици при търговия, финанси и т.н.... Коя ли страна ще си причини това?
37
6
 
9
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 2 години
Да връщат македонската система и да се присъединяват към макетата ингилизите.
36
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС се разпада.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Бориската, ще дойдат некви британски нацита.
34
5
 
20
 
! Отговори
SS преди 2 години
дреме ми на черупката за мерните единици на прогнилата им монархия.
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С тези измислени енгилезки мерки и теглилки един самолет остана без гориво и уби 320 човека. Това го гледах в самолетни катастрофи по Нашънъл джиографик. Унции мунции това да си го запазят за тях си .... " ____________________ Канадски полет, ако не се лъжа. Почти всички държави използват метричната система. Изключенията, мисля, са 3. А и при този недоимък е смешно да си възстановяват история традиции като мерки, колонии, волски коли, и т.н.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Со селяните позлват старта системта...
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Аз ще ти помогна - напиши в гоолге "Picard facepalm" и ще я видип :)
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 - Реално го нрапвиха, защото 80% от загубеняците, не можеха да се справят, като им кажат, че нещо е на 5 километра, че някой е висок 180 сантиметра и подобни. Освен това, знаеш ли колко глупаво е, да работиш с данни, като се налага, да конвертираш нон стоп мерните единци?
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oлигoфренията е пълна.
28
8
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 25 === Не са известни само с това. Известни са още, че сутрин като станат си хвърлят през прозореца гърнето с урината директно на тротоара. Даже някъде четох, че заради това Лондон е пламнал от чумата
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мноо'о гот ! Нека сега да погледаме физиономиите на Брюкселките третопалавници...
26
3
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Е като ги толко тачиш и пишеш техните думи респект би трябвало да знаеш че респект означава уважение. Написал си глупост от незнание
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, успех във връщането на времето назад. Само да не решат сега, след като излязоха от ЕС, че пак са империя, ХАХАХА!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и зъболекарските услуги да откажат, както в доброто старо време. Факт с който бяха известни по целия свят
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 лакти, 100 крачки и т.н. Варвари!
22
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не надничай в чуждо канче, со росоидино! Това си е чисто тяхна работа и заслужавават само уважение и респект!
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хичо: Беемвета и аудита карат само простаците-парвенюта.
20
10
 
13
 
! Отговори
Ясъмкон преди 2 години
Скоро чакам закон с който да се забранява сексуалния акт с хора след 1ви братовчеди. Само сестри братя и 1ви братчеди ще е позволен брака, а за Уелс и с овце. Там поне с това са си известни. Всяко родено дете без недъг от инцест да се счита за чужденец!