Защитници на топлоизолацията блокираха пристанище Дувър

Искат правителството да финансира санирането на социалните жилища
24 сеп 2021 16:38, Елка Василева
13
Защитници на топлоизолацията блокираха пристанище Дувър
Снимка: БГНЕС

Британски екоактивисти блокираха тази сутрин достъпа до фериботното пристанище в Дувър, предизвиквайки нарушения на трафика около тази важна морска врата в Южна Англия за търговия с Европейския съюз, предаде Франс прес.

Групата "Топлоизолирайте Великобритания", която през последните дни вече на няколко пъти е блокирала покрайнините на Лондон, настоява за по-добра изолация на жилищата в Обединеното кралство, като част от борбата с изменението на климата.

В съобщение от "Топлоизолирайте Великобритания" посочиха, че повече от 40 демонстранти са блокирали магистрала А20, близо до най-важното британско пристанище на Ламанша.

Полицията в графство Кент потвърди за "демонстрация, причиняваща затруднения на трафика в Дувър" по магистрала А20. В съобщение органите на реда уточниха, че са извършени 17 ареста, а две от трите места, на които трафикът е бил блокиран, са разчистени.

Днес по обяд пристанищните власти съобщиха в Туитър, че движението на влизане и излизане от порта "бавно" се е възстановило и призоваха пътуващите да предвидят повече време за пътуването си.

Съжаляваме за нарушенията в движението, които предизвикваме. Това изглежда е единственият начин да задържим въпроса за топлоизолацията в дневния ред и да привлечем внимание върху факта, че лошо изолираните жилища водят до влошаване на здравето, нищета и преждевременна смърт за хиляди хора, заяви говорител на "Топлоизолирайте Великобритания" в съобщение.

Акцията на групата става на фона на наситен със събития период в Обединеното кралство, изправено пред проблеми с доставките на горива, но и в супермаркетите, поради недостиг на шофьори на камиони.

От средата на месеца "Топлоизолирайте Великобритания" блокира пет пъти покрайнините на Лондон и най-натоварената в Обединеното кралство магистрала М25, предизвиквайки сблъсъци с шофьорите. Протестиращите се залепяха за пътната настилка или разливаха синя боя на пътя.

Демонстрантите рискуват да им бъдат наложени санкции, достигащи до 2 години затвор, съгласно съдебно разпореждане, обявено в сряда от правителството, което е много ядосано от тези акции.

Независимо от опасността от сурови санкции активистите казаха, че ще продължат, докато правителството не се ангажира да финансира санирането на всички социални жилища до 2025 г. и не представи програма за модернизиране на всички жилища до 2030 г.

Като допълнение на поредица от протести на екоактивистите от "Бунт срещу унищожението" през последните седмици, тези акции се предприемат с наближаването на конференцията за климата СОР26, предвидена за началото на ноември в Шотландия, за която се планира да бъдат отделени значителни полицейски ресурси.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия температурната разлика през годината е 15-25 градуса и хората са разбрали колко е важна ефективността на всяко жилище, а тука е над 60 градуса и има хора дето мислят че с тухла единична, сградата си е ок и няма нужда от никаква изолация.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един дебел фибран на Бъкингамският дворец и Уестминстър, Биг Бен да се стиропоризира.............
8
0
 
3
 
! Отговори
ikar преди 2 години
До ГеоргОткога Р. Радев е президент на Великобритания, че му приписвате и техните вътрешни проблеми? Или просто си зарабонвате стотинките?
7
8
 
3
 
! Отговори
Георг преди 2 години
При Радев е така. Хаос и протести
6
0
 
7
 
! Отговори
Ангел Джамбазки преди 2 години
... А ние кога ще БЛОКИРАМЕ и ще изметем "ТОПЛОФИКАЦИЯ" и "ТЕХЕМ" ?!?! ....... Тези цени са трагикомични и НЕПОСИЛНИ за 80 процента от Населението на България !!! ......
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да отидат да живеят в Африка на топло или в затвора и там е топло :)
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"правителството, което е много ядосано" ахахах, те торите освен да се държат като нацупени и обидени момченца, друго не могат.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлоизолацията е компенсация като ви спрат атомните централи! Като у нас! А то сега английско нахалство- и АЕЦ и топлоизолация! Още малко и ще поискат и шенген и еврото!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им пратим екипа Баце, Лилето и Симеончо Дянков.Ще им налепят навсякъде стеропор. Имаме и квалифицирана работна река от самоковският регион. Работят в цялата страна, що да не могат и обекти по чужбина да поемат.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се окаже, че панелките са измислени в Англия и си ги позлват неизолирани до ден днешен само...