Третата световна война започва с бойно поле в Афганистан?

Първият евакуиран от Кабул в България разказва
74
Третата световна война започва с бойно поле в Афганистан?
Снимка: БГНЕС

Първият евакуиран от Афганистан в България гражданин е Амруддин Хакшенас. Той и 15-членното му семейство вече са в защитено от държавата жилище и са благодарни на страната ни за подадената ръка по време на война.

Половината му живот е минал сред българи. Всичко започва преди около 40 години, когато той трябва да изкара задължителна си наборна служба като пазач в българското посолство.

Научава български език сам и се влюбва в народа ни. Отглежда чувство за дълг, което се проявява години по-късно, когато се изправя срещу набезите първо на муджахидини. 

„Министърът на външните работи взе решение, че аз ще съм административен секретар на посолството, а другите дипломати трябва да се върнат в България”, разказва Амруддин пред Нова телевизия.

„Всички сгради на посолствата бях разбивани, ограбвани, но нашето българско посолство си оставаше непокътнато. Пазих без оръжие и без войници”, добавя той.

За безусловната си лоялност и кураж Амруддин Хакшенас получава признание. През 2003 година е награден от тогавашния външен министър Соломон Паси с отличие Златна лаврова клонка. Ценност за него, която той носи със себе си от Афганистан, въпреки че можел да вземе със себе си само една раница багаж.

Всеотдайността на Амруддин не приключва до тук. Години по-късно бомбардировка разрушава сградата на българското посолство. От тогава до днес неговият дом става мисията ни в Афганистан.

След като талибаните поемат управлението, Амрудин се мести със семейството си при роднини, за да бъде по-трудно откриваем.

Всеки член от семейство на Амруддин е образован и уважаван в сферата си. Без оглед на пол. Снаха му е лекар, а две от дъщерите му живеят в Америка. Всичко това ги прави още по-уязвими. Тогава се свързват с българското Министерство на външните работи. „Казах, че семейството ми е в опасност. Ако е възможно, моля помогнете ни. Изпратете ни документ, който можем да използваме при криситни ситуации, за да напуснем Афганистан”, казва Хакшенас.

С казуса се ангажира, цял екип дипломати на Външното ни министерство.  Към днешна дата семейството вече е в безопасност. Внуците на Амруддин играят в двора необезпокоявани - на ливада, вместо на минно поле.

„Благодаря на Бога и на Министерството на външните работи. Те ни помогнаха да стигнем до сигурно и мирно място”, казва Амруддин Хакшенас.

Някога Амруддин приютява България в дома си, а сега България приютява него. Дотук добре, но въпреки че Амруддин не би се съгласил да пусне синовете си на фронта, случващото се в Кабул остава рана. 

„Една по една всяка област се предаде на талибаните. Без бой, дори без един куршум. Не приемам това. Не е това начинът. Имаше войници, имаше армия, полиция. Трябваше да застанат и да защитят населението, да изпълнят дълга си. Техният лидер предупреди да бъдат внимателни с хората, защото чакат международно признание”, коментира той.
И допълва: „Ако бъдат признати ще изградят тяхна собствена радикална ислямска страна - когато някой краде, ръцете му трябва да бъдат отрязани. В случай на прелюбодеяние от жена, трябва да бъде убита с камъни. За  хомосексуалистите наказанието е да бъде бутната стена над тях, докато лежат на земята”.

„Получаваме неприятни новини от Афганистан. Доколкото чувам там ще започне Трета световна война. Таджикистан, заедно с Русия събра много войски на границите и на някой места дори на територията на Афганистан. Иранските войски също навлизат в Афганистан. Пакистан също преминава границата. Ние мислим, че сега ще има голяма война, Трета световна война, защото ако Таджикиста и Пакистан започнат да воюват, Русия ще помогне на едните и може би Америка на другите. Китай и Идния също ще бъдат замесени. Ето защо Афганистан следва да бъде бойното поле на Третата световна война”, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: войнаАфганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 - Някой семейства не са само бащата, майката и децата, а са и близки роднини. Нещо, което кукловодите мразят, зщаото не искат хората да имат социални кръгове, които не са директно контролирани от висшите слоеве на власста, нито да има организации, коти се интересуват от хората си, а смеействата са такива. Стра ги е, че ще се възстановят клановете/родовете/семействата, каквито ги е имало в цялата човешка история. КАЗАХ!
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистан не толкова важна държава че да става световна война за тая пропаднала пустиня.Другите държави трупат армия по границите защото се опасяват от нашествие на радикализирани ислямистки клошари.Нали им показаха как става? Идват катунарите с каруците и казват "ние сме на власт"
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако прочетете статията, ще разберете, че тези проникновения и генерални изводи за Трета Световна Война се правят от някакъв афганистанец, който е работил като пазач в българското посолство. Безусловно, това е огромна квалификация, която му дава право да чертае бъдещето на света.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата световна война отдавана започна, от изток на запад ножове се точат, планиран хаос на земята
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таджикистан и Пакистан ще се бият, но това ще е трета световна война? Алоууу! Половината свят не ще нищо общо с тея,, другата половиан няма да има проблем, ако просто се зибият, дори ще помогне...
14
8
 
12
 
! Отговори
Терор в България преди 2 години
А мене МВР и ДАНС ме гонят от държавата заради критики срещу Борисов и Гешев! Дори ме изтезават Пернишки мутри със знанието на полицията !
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това на снимката сигурно му е семейството.
12
2
 
12
 
! Отговори
В ход е преди 2 години
Навсякъде без Африка е започнала WWIII следят масово чрез Синтетична Телепатия и смачкване на психиката на неудобни!В БГ мачкат чрез роми и милиционери!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За третата разбрахме от мисирките. Да кажат сега и за четвъртата.
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата световна война отдавна е в ход, краварите срещу света.
9
7
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Третата Световна война след време ще е в Йерусалим...
8
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да ни е честит Мармудин и 15 членното му семейство и следващото му поколение което ще се умножава по 15 през година
7
3
 
24
 
! Отговори
ромчу преди 2 години
Колкото се по-богат толкова по-малко ти се воюва... има какво да губиш и обратното! -)))) НАТО, начело със САЩ не можаха да се справят с талибаните, въоръжени със стрелково оръжие, та, камо ли ще тръгнат срещу Китай! Виж, да воюват с "чужди ръце" е любимото им занимание, но и тук ще ударят на камък - вече няма такива държави мераклии! -)))
6
7
 
11
 
! Отговори
видял преди 2 години
Живота в тези две държави е абсолютен ад !!!!Там ще си добре ако си край техния боко-тиквата , и до там !!!
5
4
 
21
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Това е показателно, как мисирките от новата произведоха новина от един човечец...))
4
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата световна война е вируса и ваксините,ако има още неразбрали значи и начално образование не са завършили!!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пъъъъъй, много образовани всичките бе... И къде са завършили? В изгорялата гимназия по чукарите на бенбенистан?
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффф, човек като чете медиите му става лошо от глупости и спекулации. Прочетох заглавието и разбрах, че цялата статия е тотална глупост
1
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, така е! Само че целта е да се удари Китай. От няколко дни е факт пакта на САЩ, Англия, Австралия и Япония срещу Китай. Австралия прекрати сделка за 45 милиарда с Франция и сега са в обтегнати отношения. Пакта е за военна помощ срещу Китай. Афганците ще подкладят в Пакистан, а това значи че Индия скача. От там Англия. След това е верижна реакция. Ето това се случва, докато пищите за измисления ковид.