Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война

Кремъл: Пактът няма желание за нормализиране на отношенията
Обновена: 7 окт 2021 16:01 | 7 окт 2021 15:15, Елка Василева
99
Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война
Снимка: БГНЕС

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие. Това поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той каза това, попитан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса. Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той.

Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

Междувременно Кремъл заяви днес, че решението на НАТО да отнеме акредитацията на 8 членове на руската мисия към алианса показва, че пактът няма желание за нормализиране на отношенията с Москва, предаде АФП.

„Това очевидно противоречи на изявленията на представители на НАТО за желание да се нормализират отношенията с нашата страна и с реални действия“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Тези действия ни карат да не храним илюзии за нормализиране на отношенията“, добави той.

В сряда НАТО обяви, че осем членове на руската мисия са „необявени служители на руското разузнаване“, което означава шпиони.

Освен това алиансът намали двойно – до 10, броя на позициите, които Русия може да акредитира.

Решението за ограничаване на състава на руската мисия влиза в действие в края на месеца и се смята, че е одобрено от всичките 30 членки на НАТО.

Русия не е членка на НАТО, но отдавна има наблюдателна мисия към водения от САЩ алианс като част от 20-годишното съществуване на Съвета НАТО-Русия, създаден за сътрудничество по въпроси, касаещи общата сигурност.

Руската мисия бе намалена и след като през 2018 г. Великобритания обвини Русия за отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава бяха изгонени 7 членове на мисията.

Съветът НАТО-Русия като цяло не функционира от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим от Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разперени ръчички, очилца, вечно отворена уста ненужен, неприятен, това което ни свързва с това неясно създание е НАТО. Не ценности, не нещо общо.
54
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 62 ---- Не мога да разбера как решавате, че някой е непременно русофил, щом поддържа поведението на Русия и осъжда ***-поведението на НАТО и двойните му стандарти. Ако се гледа безпристрастно на нещата, се вижда, че в случая руснаците са си прави.
53
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо ново НАТО си знае работата - кого и как да гони. Пък ти си *** и си изливай русофилската простотия из форумите.
52
2
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 63: "Руснаците трябва да са благодарни, че въобще са им дали акредитация" И защо да са им благодарни руснаците за акредитацията? Ако НАТО нямаха интерес да разговарят с Русия, нямаше и да им дават акредитация. А те тръгнали с "даваме-отнемаме" да правят русофобска пропаганда, та да си оправдават заплатите. Това вършат.
51
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наслаждавайте се на интелекта на форумния русофил.
50
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо ново Руснаците трябва да са благодарни, че въобще са им дали акредитация. Има ли акредитирани НАТОвци в Русия?
49
1
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 53: Какво общо има 1943-та година с темата на статията? Чете ли какво пише отгоре изобщо. НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса и натова отгоре разправят, че били за диалог с Русия. За това иде реч. Който иска, да им вярва.
48
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от тези 140 народа отдавна са претопени от руснаците. Непослушните са били избити и разселени.
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпоумния селски русофил почна с типичните си простотии. Те такива са русофилите в България.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой в 2021-ва трупа оръжие на границата? И какво е това оръжие?
45
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо ново Ти в кой век живееш бе русофилче? Това да не ти е 1941-ва година Сталин да е натрупал всичкото си оръжие на границата с "приятелска" Германия на Хитлер и когато на 22-ри юни германците са нападнали уж "вероломно" да са взели и унищожили оръжието за няколко седмици. Къде е била тая граница на уж приятелите Хитлер и Сталин - на средата на Полша.
44
1
 
9
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Крим не е руски: "дошло е време време НАТО да освободи 140 народа под руско иго"? Дошло ли е време? Ами да започват тогава. Но не им стиска. САЩ двадесет години с едни талибани в Афганистан не можаха да се справят, само война с Русия им липсва. Няма да я бъде.
43
15
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
дошло е време време НАТО да освободи 140 народа под руско иго в руската ***.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата и денонизирането по отношение на Русия продължава, НАТО трябва да се разширява, трябва да се продава оръжие. Когато някой ден всички са в НАТО, се чудя извънземни ли ще търсят за заплаха.
41
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 47: Ти пък си се изкарал още по-голям разбирач. Кой ще каже че ще воюва с Русия? Нито НАТО, нито Китай. Но НАТО трупат оръжие край границите на Русия, а Китай не го прави. Схващаш ли разликата?
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ресурсите Стига с тия ресурси бе. Руските тр0лове сте тези дето джафкате, не се ли усещаш?
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо новоТи голям разбирач бе. Кога НАТО са казвали, че ще воюват с Русия? Скоро Русия ще моли НАТО да я спасява от Китай. Също както през 2СВ молеше САЩ да я спасява от Германия.
38
1
 
8
 
! Отговори
Ресурсите преди 2 години
Енергийни и всякакви други. Това е причината за бесния лай по Русия . Само че сопата е голяма и песовете могат само да джафкат около оградата.
37
1
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Това, което им липсва в централата на НАТО е чувство за реализъм. Не могат да воюват с Русия и го знаят. Това, което могат да правят, за да си оправдаят заплатите, е русофобска пропаганда. Това и правят.
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-далече от руснаците толкова по-близо до цивилизацията.