Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък

Целта е големите компании да спрат да укриват данъци
9 окт 2021 07:58, Елка Василева
39
Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък
Снимка: архив, БГНЕС

Договорено е глобално споразумение за 15 процента минимален корпоративен данък, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.

Това стана, след като Ирландия, Естония и Унгария най-накрая са дали своето съгласие.

Целта е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха импулс от икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, както и от подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс.

136 от участвалите в преговорите 140 държави подкрепиха споразумението. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка засега се въздържат.

Според ОИСР, която играе водеща роля в преговорите, сделката ще обхване 90 процента от световната икономика.

"Днешното споразумение ще направи нашата международна данъчна уредба по-справедлива и по-добре работеща. Това е голяма победа за ефективния и балансиран мултилатерализъм", изрази задоволство генералният секретар на ОИСР Матиас Корман.

По оценки на базираната в Париж организация минималният корпоративен данък ще осигури на държавите допълнителни приходи в размер на общо около 150 милиарда долара годишно. Освен това над 125 милиарда приходи от данъци ще бъдат пренасочени към страни, където големите мултинационални корпорации в действителност са извършили съответните дейности.

"Днес направихме поредната важна стъпка към по-голяма данъчна справедливост", изрази задоволство германският министър на финансите Олаф Шолц.

Британският му колега Риши Сунак, чиято страна е ротационен председател на Г-7, каза, че споразумението открива пътя към "една по-справедлива данъчна система, при която големите играчи плащат (справедливи данъци там), където правят бизнес".

Министерството на финансите на Швейцария поиска да бъдат взети предвид интересите на малките икономики. Предвиденият от ОИСР срок новите правила да влязат в сила през 2023 г. е невъзможно да бъде спазен, увери то в изявление.
/БТА/

 


39
Още от Водещи мобилна
Китай обявява война на "танцуващите баби" - заглушава говорителите им
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 35 Ако не произвеждаш за 1000лв, няма как да ти вдигнат заплатата на 1000. Това е. Първо работникът произвежда повече, след това му плащат. Или ти ще платиш на майстори да су учат да ти оправят банята 1 година и да я направят калпаво? Много взимат добри пари и у нас. Трудът им просто се продава на още повече- било като повече произведено количество или като по-скъп квалифициран труд, в който ТЕ САМИТЕ СЯ ИНВЕСТИРАЛИ ДА СЕ ОБРАЗОВАТ ЗА НЕГО. Ти си чакай някой да ти дава за нищо...
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ши ми риве тя. че искал пари, да си храни изчадието, деот го изкарала. Ми ко *** интересува ***! Кат нямаш пари, ше мре и толкоз!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 35 - Какво общо имат данъците с цялата работа? И кат искаш по-висока производителност - ми плати ве!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Днес направихме поредната важна стъпка към по-голяма данъчна справедливост" - Справедливост? Пххх! Плащаш стотици милиони на години, ама ПАК НЕ ИМ СТИГА на долната маса, пapaзитираща обществото!!!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България производителността на труда е ниска заради евтиния труд и ниските данъци. За да тръгне България напред, трябва човешкия труд да стане скъп за дебеловратите бизнесмени демократи, както и яки данъци. Който не може да се справи, значи не става за бизнес.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До едни идеалист тук. В България квалифициран или неквалифициран, все една и съща мизерна заплата получаваш. За какво някой си да се квалифицира повече, когато пак толкова ще получава? Квалификацията има смисъл само ако си решил да бягаш от България.
33
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Пропаганда за глупа'ци.Холандия вече измислиха как да го заобиколят и затова го подкрепиха.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не забравяйте, дариг потребители, че ВИЕ плащате всичко.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 19 - То и затова сме аутсорс дестинация. Там краденето е... турдно.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17 - Укриват, защото избягват и ДДС. Имахме работа с некоркентки конкуренти, които даваха сщите стоки и услуги, но с 10% по-ниско, върпеки, ч ение вее работхме на под 2% печалба - как? Ем сепстили си ДДС-то капутите ... Една заст от спестенто отоива за рушветеца.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълно премахване на акцизите! 10% такси за ВСИЧКИ и това е! АМан вече!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Ниския данък предполага неравни други условия." - КАК? Обясни, бате, как! Ако данъка ми е 10% днес, а ан теб ти давам 1200 лева, а утре данъка ми стане 15%, как това ще се отрази на заплатата ти?
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 24 - Кажи му, бе! Кажи му на пapaзита долен!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
LOL lol olo lol ... Байдън ще си ходи ....
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 23 И как да ти платят? КПДто ни е много ниско и не щем да работим. Примерно произвеждаш стока за 2000лв, вместо за 3000. Фирмата ти плаща 500, защото има и машини, наем, ток, материали... Казваш, че в Германия с 50% повече КПД взимат двойно, но не хващаш, че в разликата от 1000лв изработено може да ти дадат още 500 над заплатата, защото големите разходи са покрити в 2000. Ако качат заплати без производителност просто хлябът ще стане не 1, а 2лв, и пак ще ревем. Без приход/цена няма заплати
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 20 И кое е неравното при нисък данък? Искаш чистачът с 0 умения и труд лесно заменим от прахосмукачка робот за под 1000лв да взима колкото инженер изобретил нов чип за компютри или лекар спасяващ животи с риск при най-малка грешка да те убие? Неравенството е заради различните усилия, които хората влагат. Даващият повече има повече, защото и мрънкачите търсят най-добрия лекар, най-добрия механик и им плащат повече. Комунизмът е мечта на отрепките, дето искат да имат, ама да не работят.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българските бизнесмени държат българския народ в робство.............Експлоатират евтин труд на българският народ, който е най-евтин в цяла Европа................Робството трябва да се отмени, българските бизнесмени да плащат истински заплати..........
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще се вдига, няма не искам, няма недей. Щом ни заповядат - стават лакей.............
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 20 Вечният въпрос е за кокошката и яйцето. Ниско платените работници са неквалифицирани и с ниска мотивация(скатавки). В същото време защо да плащаш на такива повече и да инвестираш в тях да ги учиш? Изходът е само един и той е в ръцете на работниците. За да имаш шанса да получаваш повече, трябва някак да повишиш квалификацията си сам и да заслужиш повечето пари. Който не купонясва на младини, а учи, или работи на 500лв като за 2000, все успява. Останалите стоят и чакат кога ще им се даде.
20
2
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 2 седмици
Ниския данък предполага неравни други условия. Евтиният труд предполага нискоквалифициран труд. То не може заплатите ниски, а работещите да са свръхквалифицирани.