Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък

Целта е големите компании да спрат да укриват данъци
9 окт 2021 07:58, Елка Василева
39
Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък
Снимка: архив, БГНЕС

Договорено е глобално споразумение за 15 процента минимален корпоративен данък, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.

Това стана, след като Ирландия, Естония и Унгария най-накрая са дали своето съгласие.

Целта е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха импулс от икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, както и от подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс.

136 от участвалите в преговорите 140 държави подкрепиха споразумението. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка засега се въздържат.

Според ОИСР, която играе водеща роля в преговорите, сделката ще обхване 90 процента от световната икономика.

"Днешното споразумение ще направи нашата международна данъчна уредба по-справедлива и по-добре работеща. Това е голяма победа за ефективния и балансиран мултилатерализъм", изрази задоволство генералният секретар на ОИСР Матиас Корман.

По оценки на базираната в Париж организация минималният корпоративен данък ще осигури на държавите допълнителни приходи в размер на общо около 150 милиарда долара годишно. Освен това над 125 милиарда приходи от данъци ще бъдат пренасочени към страни, където големите мултинационални корпорации в действителност са извършили съответните дейности.

"Днес направихме поредната важна стъпка към по-голяма данъчна справедливост", изрази задоволство германският министър на финансите Олаф Шолц.

Британският му колега Риши Сунак, чиято страна е ротационен председател на Г-7, каза, че споразумението открива пътя към "една по-справедлива данъчна система, при която големите играчи плащат (справедливи данъци там), където правят бизнес".

Министерството на финансите на Швейцария поиска да бъдат взети предвид интересите на малките икономики. Предвиденият от ОИСР срок новите правила да влязат в сила през 2023 г. е невъзможно да бъде спазен, увери то в изявление.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15. Днес е за тези с 750 милиона, но утре ще стане за всички. ДДС започна с минимум за регистрация. Сега този минимум е смешен, а може да регистрираш фирмата по ДДС и с 0 оборот. Когато прокарват такива неща, винаги се почва на дребно. Акцизите бяха и те ниски. Сега са повече от половината цена на гориво и ток. През 2023 газта ще стане по-скъпа от бензина и "екзотика", защото й вдигат акциза. Ясно е, че в началото страда "общ враг" и после се почва наред. Жабата търпи, ако я варят полека.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корпоративният данък в България е 10%. Само дето фирмите укриват печалбите си и на практика нищо не плащат. Така пише в нета примерно за Нефтохима в Бургас (Лукойл), че едва ли не всяка година е а загуба. Голяма заблуда е, че ниските данъци и евтиния труд привличали инвеститорите. Опитът в България показва, че ги отблъскват.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи създават узаконен картел в световен мащаб. Корпоративният данък не е данък върху дохода на физическите лица, който неизвестно защо коментират преди мен
15
1
 
1
 
! Отговори
Да ви открехна... преди 2 години
...новото минимално даначно облагане ще засегне само компании с оборот от над 750 милиона евро (или 866 милиона щатски долара)......new minimum tax rate would apply to companies with annual revenue of more than 750 million euros ($866 million)...Това не засяга никакви инвестиции а точно мастодонти, които ще започнат да внасят данъците си точно в България, където продават услугите си. Виртуална реклама, реклама, телефони, други дигитални услуги - да се плаща данък там където се прави оборота
14
1
 
2
 
! Отговори
Либерали и консерви преди 2 години
У нас си приличат по това, че защитават интересите на капитала.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До обективно Реално хора с под 300лв на месец доход няма. Лъжци, че са с толкова, има. Ако ще отваряш фирма и ще работиш за 300лв в нея,то едва ли няма да се откажеш и да идеш чистач на 500 МРЗ. Първо всеки да почне да плаща на дохода и тоя "на 300" да си плаща на реалните 2-3000, ако е с фирма, или 1000-1500, ако е на заплата. Тогава вече да се вкарва необлагаем доход при нужда. Иначе става, който краде от държавата, да бъде награден с 0 данъци, а плащащият честно да бъде наказан да плаща повеч
12
6
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Хубаво, но още - ще трябва ДА ЗАБРАНИТЕ ОФШОРНИТЕ ЗОНИ, ЗАЩОТО КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА ВСИЧКИ, АКО ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ?!? ВТОРО - В БГ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, ЗАЩОТО СЕГА ХОРА С ДОХОДИ ПР. 3000 ЛВ ГОДИШНО ПЛАЩАТ 10% ГОДИШЕН ДАНЪК = З00 ЛВ. ОСТАВАТ ИМ 2700 ЛВ. НЕ Е ЛИ ТОВА СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЪРЖАВАТА И ПОЛИТИЦИТЕ Й!!!!!ИМА ЛИ ПАРТИЯ НА БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ? БСП ЛИ? ХА ХА ХА ХА!!!
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шкафчето Нали се сещаш, че ако фирмите трябва да плащат 60% в България, тези фирми просто няма да са в България.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шкафчето Ти си на държавна службичка нали? Вали-гърми твоето работно време е от 9-17 и държавната ти заплатка е сигурна. Че и осигуровки не плащаш даже.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шкафчето. Да така е. В същото време поне 30-40% от населението не плаща преките си данъци. Работещите се осигуряват масово.на МРЗ, а малките фирми крият обороти и печалба и масово се пишат на по 2-3000 годишно. Много работят без договор и фирма също. Събери ги тия пари и ще разбереш за какво иде реч. И нещо важно. Ако фирма ще плати 1 000 000 данък, то ще ги вземе от мен и теб. Няма откъде другаде. Висок данък значи висока цена.
8
4
 
7
 
! Отговори
шкафчето преди 2 години
Я пак? Около 60-70% от данъчните приходи у нас са от косвени данъци плащани от населението. За останалите приходи половината от тях са от преките данъци плащани пак от населението. Фирмите плащат само ддни около 10-15% от всички данъчни приходи. Няма друга държава в ЕС с подобна данъчна структура.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шкафчето Официалната информация е съвсем различна от твоята. Огромна част от хората декларират доход на минимума(МРЗ) и не си плащат данъците. Или, като вземеш 1000 в плик и платиш данък на 600, е да ти взимат много? А иначе високият данък ще ни убие предимство за инвестиции. Вече няма да е изгодно да се идва тук, ако ще се плати същото в Германия. Или мислиш, че немец няма да си направи завода там, ако тук няма повече далавера? Борбата на големите е да спрат инвестициите в малките.
6
14
 
7
 
! Отговори
шкафчето преди 2 години
Добре че е света, че да вдигнат данъците на фирмите у нас. У нас всичко се плаща от хората, а фирмите са си почти на данъчна ваканция. Тъмно синя политика на див капитализъм. В най-бедната държава на ЕС.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа значи големите държави може да правят дъмпинг и монопол с хиляди стоки и продукти ... обаче малките неможе да имат техни си начини. Алчни мишоци. България да НЕ приема подобно решение за страната ни. Настига дето имат природни ресурси , редки метали, промишленост, пари и висок стандарт. Ами се опитват да вземат и това от малките.
4
4
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз имах такива пачки по 500 евро, като жмела на Боко в чекмеджето и умрях от яд, че ги обръщах в такива копюри. После като си дойдох в БГ ми казаха, че банкноти по 500 евро се изкупуват не по 1.95, а по 1.70лв Голямо дърво излязоха тези *** 500 евро. Ако диплете пачки макс по 200 евро да ви е банкнотата
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това озачава ли, че и ДОО ще се вдигне от 10 на 15% в БГ?
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите пак ще си укриват. До колкото разбирам се вдига данъка за бедните. Гениално.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще вдигаме цените в такъв случай. Пак ще го отнесе бедния човечец.