След 23 години Нова Зеландия уволни... магьосника си

Той е назначен лично от премиера Майк Мур
16 окт 2021 18:40, Нели Христова
25
След 23 години Нова Зеландия уволни... магьосника си
Снимка: Pixabay

Официалният магьосник на Нова Зеландия, може би единственият магьосник, назначен от която и да е държава по света, е изгонен от публичната ведомост след 23 години стаж.

88-годишният магьосник, чието истинско име е Иън Бракенбъри Шанел, имаше сключен договор с градския съвет на Крайстчърч за последните две десетилетия, за да популяризира града чрез "действия на магьосничество и други услуги, присъщи за магьосници". За тази услуга той е прибирал 16 000 долара годишно. Общо са му платени 368 000 долара.

Магьосникът, който е роден в Англия, започва да извършва магически и развлекателни дейности в публичните пространства малко след пристигането си в Нова Зеландия през 1976 г. Когато първоначално съветът се опитва да го спре, обществеността протестира. През 1982 г. Асоциацията на директорите на Художествената галерия на Нова Зеландия заявява, че той се е превърнал в живо произведение на изкуството, а след това, през 1990 г., тогавашният премиер Майк Мур го моли да обмисли възможността да стане магьосник на Нова Зеландия.

"Притеснен съм, че магията ви не е на разположение на цялата нация", пише Мур към магьосника. "Затова предлагам спешно да разгледате предложението ми да станете магьосник на Нова Зеландия, Антарктида и съответните офшорни зони... без съмнение ще има последици в областта на магиите, благословиите, проклятията и други свръхестествени въпроси, които са извън компетентност на министър-председателите."

Оттогава той изпълнява ритуали в Крайстчърч, танцува за дъжд в Нова Зеландия и Австралия по време на суши и е награден с медала за служба на кралицата по случай нейният рожден ден. Но Шател също се сблъсква с противоречия заради неприлични коментари за жените.

В априлското издание на комедийно предаване по "Нова Зеландия днес", Магьонсникът заяви пред водещия Гай Уилямс, че обича да дразни жените, като им казва, че са хитри. "Те използват хитрост, за да получат дебели мъже", казва той. "Обичам жените, прощавам им през цялото време, все още не съм ударил нито една. Никога не нанасяйте побой на жена, защото те посиняват твърде лесно и веднага  ще кажат на съседите и техните приятели... и тогава ще имате големи проблеми."

Съветът каза, че е изпратил писмо на магьосника, в което му благодари за услугите му в Крайстчърч през последните десетилетия и го информира, че прекратяват договора му, заяви говорител на съвета Лин Макклеланд. Тя добавя, че това е било трудно решение, но Магьосникът "ще остане завинаги част от историята на Крайстчърч".

Градът поема по нов туристически път, който ще отразява разнообразните му общности и "ще демонстрира жив, разнообразен, модерен град, привлекателен за жители, местни и чуждестранни посетители, нов бизнес и квалифицирани работници мигранти", обяснява Макклеланд.

Магьосникът е на мнение, че съветът е решил да спре да му плаща, защото той не отговаря на "вибрациите" на града, тъй като бил провокатор. "Те намекват, че съм скучен и остарял, но в Крайстчърч няма никой друг като мен", категоричен бе той. "Просто те не ме харесват, защото са скучни стари бюрократи и всички хора ме харесват, но никой не харесва тях."

Магьосникът е добре познато лице на жителите на Крайстчърч, но през последните години присъствието му намалява в града и трудно може да бъде забелязан. Той казва, че това е така, защото съветът го е направил невидим и не иска да отговори на предложенията му за подобряване на туризма.

Магьосникът каза, че ще продължи редовните си изяви в Центъра за изкуства в Крайстчърч, като разговаря с туристи и местни жители. Центърът е домакин на изложба за неговия живот този месец, която се подкрепя от съвета.

На въпроса дали ще прокълне съвета заради решението му, той каза, че предпочита да даде благословия.

"Давам на децата щастливи мечти, общо здраве и искам да накарам бюрократите да станат по-човечни", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
7
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Тук маговете се върнаха след 1989 след като преминаха официално от борци.Истинските българи са мутрите и те ни бяха мегическата опора в живота.Новите момчета от Харвард няма да ни довършат Хемус ще тока ще ни вдигнат , хляба ще стане 10 лева и нещата няма да са добре. Нека си върнем Бойко , при него нещата се случваха.
2
16
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 1/ КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА , ЧЕ Е ИМАЛО ЕЗИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ПРЕЗ 165 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА ОТ АВИТОХОЛ! НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА НИТО ЗА ТАНГРА НИТО ЗА НИЩО ТОВА КОМУНИСТИТЕ ГО ПРОКАРВАТ И С ФИЛМ ДАЖЕ ЗА АСПАРУХ ЗА ДА ОТКРАДНАТ 500 ГОДИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ДА Я ПИШАТ , ЧЕ Е СЪЗДАДЕНА 681-ВА А НЕ 165-ТА
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България е имало езичество, и в момента и тук има магьосници.