Китай обявява война на "танцуващите баби" - заглушава говорителите им

Невинните сбирки на възрастните жени предизвикват проблеми за жителите
17 окт 2021 17:49, Нели Христова
38
Китай обявява война на "танцуващите баби" - заглушава говорителите им
Снимка: БГНЕС

От години в публичните паркове и площади на Китай, в ранните часове на сутринта или късно следобед, бабите се събират.

Групите, съставени предимно от жени на средна и по-голяма възраст, преминали през Културната революция, отиват в ъгъла на местен парк или спортна площадка и танцуват в унисон с китайската музика. Много силна музика.


Традицията е довела до тревожни противоречия, като пронизващата музика често е обвинявана за нарушаване на спокойствието в жилищните райони, които са гъсто населени. Но много от жителите им са твърде уплашени, за да се изправят срещу жените.

Дилемата с танцуващите баби накара някои да търсят технически решения. Едно от тези решения стана популярно онлайн тази седмица: устройство с дистанционно, което може да деактивира високоговорител от 50 метра.

Отзивите за артикула са положителни. "Тук най-накрая е тихо. В продължение на два дни бабите мислеха, че говорителят им не работи!", пише една от клиентките на Taobao, китайската версия на eBay.

"Страхотно изобретение, с този инструмент сега ще бъда шеф в квартала", коментира друг. "Това не е просто обикновен продукт, това е социална справедливост!"

Китай е дом на около 100 милиона танцуващи баби. Танци в парка позволяват на по-възрастните жени, много от които живеят сами или с по-млади членове на семейството. Те образуват силни връзки, често пазаруват или извършват други дейности, включително групови инвестиции, заедно, съобщава South China Morning Post.

Държавните медии описват групите, които имат своите корени в Културната революция от 60-те години на миналия век, като "положителен и ефективен начин за намаляване на медицинската и финансова тежест, както и за повишаване качеството на живот на възрастните хора. Много от участниците са пенсионери, децата им вече не са наоколо. Танците в парка се превръщат в място за социален живот за тях. "

Но съседите се оплакват, че традицията е излязла извън контрол, като конкуриращите се групи надуват различна музика от различните краища на парковете и тормозят онези, които се опитват да се намесят. Видеоклипове в социалните мрежи и репортажи показват групи, които се карат и се борят с баскетболистите, за да завземат двора им. В един случай проникват на футболно игрище и спират играта, за да танцуват, предизвиквайки полицейска намеса и арести.

През 2019 г. град Тиендзин добави нови разпоредби за насърчаване на цивилизованото поведение, позволяващи на полицията да глоби танцуващите баби до 500 юана (56 паунда), ако музиката им е твърде силна в публичното пространство.

Някои спорове прераснаха в насилие. В Шицзячжуан съседите отвръщат на бабите, като ги пръскат с вонящо тофу, боя и моторно масло, докато танцуват. Една статия описва как местен жител хвърля човешки изпражнения през прозореца върху тях.

"Повечето от бабите са продукти от епохата на Червената гвардия, те не зачитат обществото или околната среда", казва млад китайски жител на Гуян, който не иска да бъде назован.

"Кварталните танци са проблем, останал от историята. Много възрастни хора смятат, че целият Китай е изграден от тяхното поколение. Те имат абсолютен глас и статус. Ние, младите хора, не сме направили нищо и, разбира се, не сме квалифицирани да ги конфронтираме", добавя той.

Пистолетът за зашеметяване и други устройства, които са в продажба онлайн, са част от нововъзникващия пазар на стоки, чрез които гражданите могат да отблъснат шумовото замърсяване, като същевременно избягват взаимодействието. "Веднъж се опитах да общувам с тях, но полицията ме спря", казва мъж от Гуянг. "Те мислеха, че ще направя нещо лошо. Знаете златното правило на китайската политика: по-големият брой хора има значение. Всичко се основава на социална издръжка."

Не всяко решение обаче е враждебно. Миналата година една група в град Ланджоу, Гансу, намери решение, което зарадва всички - бабите започнаха да използват Bluetooth слушалки, създавайки своя собствена версия на "тиха дискотека".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
*** а може ли по конкретно за това "устройство с дистанционно, което може да деактивира високоговорител от 50 метра" , че при нас в квартала се навъдили едни танцуващи ,също продукт на културната революция ,ама тая от 90-те Та кажи я кажи от къде да се купи .
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех тоя лош Китай бе. И тия добри баби, дето не могат да си танцъват някъде, където няма да вадят душите на околните...
27
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Абе/13"Пуснете Станишев от ПЕС да им покаже на Китайскоте куманисте как се прави МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД под ръководството на ПЕС от ЕС!" - с подкрепата на 15 ЕС посланика, и герб министрите, вкл Захариева... а неграмотността на тиквата се явява плюс, щот обикновено не става ясно какво точно подкрепя.
26
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Всичко се основава на социална издръжка." - не знам дали в Китай се основават на социалната подкрепа, но в ЕС се основаваме на финансовата подкрепа на Со'рос.
25
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Китай е пренаселен, това е истината. На територия от 9 милиона кв. км живеят 1,5 милиарда души. Това е голяма гъстота на населението, още повече, че от тези 9 млн. км2 половината са Тибет и Хималаите, а също и пустинята Гоби. При 300 и повече хора на кв. км - хората започват да си пречат. Този проблем ще се появи и в Индия.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това партията го е копирала от базик на Монти Пайътн от преди 40 години ... Естествено, ако искаш да няма протести, правиш СОБСТВЕНИ протести и ги правиш така карикатура,ч е всеки протест е смешен и жалък, в очите на повечето хора, зщаото винаги свързват протеситте с некви баби.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй жената не е като човека, какво ли не върши за едното внимание. Да ги пратят в африка да потанцуват на черните, те не придирят много, черни, бели, жълти, стари, млади, куци, кьорави, всичко под ножа.
22
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен18Абе ти ходил ли си там да го видиш Първо това го правят надвечер и на ъгъла на някое кръстовище дето тротоара е широк /до спирката Дж Сунг в Пекин на метрото, там съм виждал най много хора и танцуващи и зяпачи/ второ свирят на акустични инструменти и трето вече все по малко и малко танцуващи а повече запачи
21
25
 
5
 
! Отговори
Като на всякъде преди 2 години
На целия свят му е писнало от дъртаци. БГ пенсиите са най-противната и злобна ***. На мен лично дъртаци толкова мизерии са ми правили, че от сърце им желая час по-скоро да изпукат масово. Явно и в Китай си ги имат достатъчно такива
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видели са тия силна музика и безпокойство...да дохдат до някоя махала, да видим как след три дни ще целуват бабите
19
1
 
6
 
! Отговори
Нели Хризтовъ преди 2 години
До RELAXББ знаем че си обратен, защо трябва да дрискаш под всяка статия!Ходи си играй с дилдото!
18
4
 
5
 
! Отговори
хеха преди 2 години
У комунизмо и тоталитаризмо е така. Жалко че европа и щатите и те натам
17
4
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
*** ти си напълно изкукала, кви баби кви танци ходи си прегледай явно овчия вирус те е ударил право в мозъка
16
0
 
30
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
А кога ще мащат говорителите от джамиите бе? Вият кат сирени всяка сутрин ама никой не се захваща с таз работа...Ходжата да си излаза на минарето и да се дере колко си иска ама с гласа си, не с говорители. Даже на запис им пущат молитвите а они са дупят гаче ли мохамеда им пее...Цялата им работа е фалшива бе, та и религията им на плейбек върви...
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от вас прочетоха статията, бе??? Проблема не е в "танцуващите баби", а в Децибелите, "окупирането" на паркове и дори спортни площадки, на младите просто им писнало... от "танцуващи баби" в междублоковото пространство с надути до д.упка тонколони. -)))))
14
12
 
1
 
! Отговори
RELAX преди 2 години
В чужбина има всякви хора, но има и жени, които са раждали и раждат деца от БИ сексуални мъже !Те знаят че техните мъже са БИ сексуални, въпреки това им е кеф да са с тях !
13
2
 
15
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Правителството да им раздаде блутот-слушалки !
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявили война на бабите, нищо чудно, че монголците са ги превземали многократно, чак стена са направили.....хахахахаха :)))
11
5
 
20
 
! Отговори
Mandatory преди 2 години
Тва е като тук преди година и нещо, когато комуниста Боко Тиквата изчегърта пейките от парковете, за да ни е гадно.
10
7
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Пуснете Станишев от ПЕС да им покаже на Китайскоте куманисте как се прави МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД под ръководството на ПЕС от ЕС!