Китай тествал космически кораб, не хиперзвуково оръжие

Целта била изпитване на технология за повторното му използване
18 окт 2021 21:31, Елка Василева
10
 Китай тествал космически кораб, не хиперзвуково оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хипепрзвукова ракета, както бе съобщено от в."Файненшъл таймс", заяви днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Цитирайки пет добре осведомени източници, в."Файненшъл таймс" съобщи в събота, че Китай е тествал способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, която е прелетяла през Космоса, но не е уцелила мишената, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. Изданието пише, че изпитанието "е изненадало американското разузнаване".

"Това не беше ракета, а космически кораб", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна пресконференция в Пекин, след като бе попитан за информацията във вестника. Говорителят допълни, че това е бил "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на космически кораб.

Значението на теста за повторно използване е да "осигури евтин и удобен начин хора да пътуват в Космоса и обратно", каза Чжао и добави, че много компании са провеждали подобни изпитания.

Китайското външно министерство съобщи, че изпитанието се е състояло през юли, а не през август, както твърди в."Файненшъл таймс".

САЩ внимателно следят програмата за модернизация на китайската армия, за да оценят потенциални рискове от все по-настъпателния си стратегически съперник, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Малии преди 2 години
Смятайте колко са "достоверни" новините за Китай и колко за северна Корея, която е в още по-голяма информационна мъгла!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо като нашия случай. Не било компютри, а комроти!?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат изпитват, какви точно се явяват САЩ, че все трябва да им се обясняваш, и без това са вече твърде у лево, да си глидт курника, че без петли ще останат
6
0
 
2
 
! Отговори
американците преди 2 години
Мое им фанат китайските фъншуюве.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво друго да очаквете от платениамериканскимисирки
4
3
 
6
 
! Отговори
elo преди 2 години
"Световното зло" наречена Америка се е " разтревожила" от изпитанието на Китайските космически апарати.Руските ракети които летят със скорост над 20 Мах за броени минути ще достигнат целта престъпниците не се " тревожат" тъй като не очакват ,че руснаците биха ги атакували въпреки вече имат на върожение постъпили новите системи . Не знам както вървят нещата тези престъпници мисля, че ще "получат " това което търсят и Госпд няма да ги спаси въпреки, че "Господ закриля и обича Америка" обичат да казват.
3
1
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Брей колко статии с *** снимки една след друга. Първо бяха гащите, после евраците, червенокосата с лилав чадър, а сега и тази глупост. Добре го раздавате цветово.
2
8
 
11
 
! Отговори
Стар ларс преди 2 години
Лошите комунисти от - китаи излизат сьс светлинни години напред
1
3
 
6
 
! Отговори
кърадъйъ преди 2 години
А опитите в туркия?