Напрежение между Франция и Великобритания заради риболова

Париж готви санкции, иска повече разрешителни
28 окт 2021 09:58, Елка Василева
16
Напрежение между Франция и Великобритания заради риболова
Снимка: архив, БГНЕС

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Brexit спор за риболова между нея и Великобритания.

Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези разрешителни им се полагат по право след Brexit, заяви френският правителствен говорител Габриел Атал.

Помолен да коментира ситуацията, говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Великобритания ще обмисли следващите си стъпки след обявяването от Франция на списък с възможни санкции, ако не бъде постигнат достатъчен напредък по предизвикания от Brexit спор за риболова. Лондон ще поиска в тази връзка спешни разяснения от Париж по темата, съобщи от своя страна британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 2 години
Англичаните са били френски васали в продължение на 300 години! В един момент са забравили местното наречие (английски), който е силно повлиян от френския! 60% от думите в английския са с френски корен! Английския е по-груб и грозен френски диалект! Англичаните са комплексирани от славата и цивилизационното величие на Франция! Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията от падането на Рим насам и майка на съвременния свят!
9
0
 
0
 
! Отговори
Морз преди 2 години
До10 SOS И като изгонят и се завърнат работещите там/а те не са само по картофените ниви, а има и в Рединг/ ще ти клъцнат тиквата да заплава по фарватерите, и тогава ще излъчиш TTT.
8
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да отнесат спора до католикос Карекин II Нерсисян - двете страни са от различни епархии на Арменска апостолическа църква.
7
0
 
5
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Ние от Европейския Съюз трябва да отрежем пътеките на Англия от всяко съприкосновение с нас. След като не ни искат,да си стоят на блатистото островче.
6
0
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Ми не за друго ми същите великобританци дето ловят риба го правят във води на държави от ЕС. И техните разрешителни са издадени според договора за брекзит! Пък сега същите великобританци не щът да издават на граждани на ЕС разрешителни за риболов в техните тероториални води! И малко криво идва! Затва франсетата ревът!
5
8
 
0
 
! Отговори
Борис Джонсън преди 2 години
Франсетата да внимават че ако спрем да им купуваме калпавите коли ще я закъсат яко.
4
0
 
10
 
! Отговори
Фолклендски острови преди 2 години
Опааа....започна се...парцелирането на рибата...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са Британски територии кво искат франсетата ? Да си ловят на тяхна територия.
2
1
 
10
 
! Отговори
Виж ти ! преди 2 години
Тия мърльовци се карат на кого са рибите в океана ! Вируса - е.и му майката, дай да разделим рибите !
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бомбардират Лондон като Хитлер преди години!