Какво е "нетна нула" и как държавите ще я постигнат?

Целта е Земята да няма въглеродни емисии до 2050 г.
3 ное 2021 18:30, Нели Христова
69
Какво е "нетна нула" и как държавите ще я постигнат?
Снимка: БГНЕС

Вече втори ден държавите излагат планове за намаляване на емисиите на парникови газове на срещата на върха COP26 за изменението на климата в Глазгоу.

Те се надяват да постигнат глобалната цел "нетна нула" до 2050 г., за да помогнат за забавяне на глобалното затопляне.

Какво означава "нетна нула"?

Нетната нула означава, че не се добавя към количеството парникови газове в атмосферата.

Постигането й означава намаляване на емисиите, доколкото е възможно, и балансиране на всички останали чрез премахване на еквивалентно количество.

Парникови газове като въглероден диоксид (CO2) се отделят, когато изгаряме нефт, газ и въглища в нашите домове, фабрики и транспорт. Това причинява глобално затопляне, като улавя слънчевата енергия.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. 197 държави се съгласиха да се опитат да задържат повишаването на температурата "доста под" 1,5°C, за да избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Експертите казват, че за постигането на тази цел обаче, "нетната нула" трябва да бъде достигната до 2050 г.

По време на COP26 нациите определят стъпките, които предприемат.

Какво е договорено на COP26?

Повече от 100 световни лидери обещаха да се справят с обезлесяването, което допринася за изменението на климата, тъй като дърветата могат да абсорбират огромни количества CO2.

Бразилия - където участъци от тропическите гори на Амазонка са изсечени - е сред подписалите споразумението, заедно с Обединеното кралство, САЩ, Канада, Китай, Индонезия и Демократична република Конго.

Десетки страни също така обещаха да намалят емисиите на метан с поне 30% до 2030 г. Метанът е отговорен за една трета от текущото глобално затопляне, причинено от човешката дейност. Китай, Русия и Индия, едни от най-големите замърсители, обаче не са се подписали.

Канцлерът Руши Сунак също така излага планове за превръщането на Обединеното кралство в първия "финансов център с нулеви нетни стойности". До 2023 г. повечето големи британски фирми и финансови институции ще трябва да изложат подробни планове за преминаване към нисковъглеродно бъдеще.

Въпреки това ангажиментите няма да са задължителни и зелените групи казват, че предложенията не стигат достатъчно далеч.

Какви други нулеви действия са обещали лидерите?

Въпреки че 132 държави публично са се ангажирали да достигнат нетни нулеви емисии преди 2050 г., Китай – в момента най-големият производител на CO2 в света – казва, че се стреми към "въглероден неутралитет" до 2060 г. Страната не е посочила какво точно означава това и как ще го достигне.

Русия също така обеща да достигне нетна нула до 2060 г. Тя е един от водещите производители на петрол в света и четвъртият по големина източник на парникови газове.

Доскоро президентът Путин отхвърляше рисковете, породени от повишаването на температурите, а президентът на САЩ Джо Байдън критикува руските и китайските лидери, че не присъстваха на срещата на върха COP26.

Индия - четвъртият най-голям източник на CO2 в света след Китай, САЩ и ЕС - обеща да намали емисиите си до нула до 2070 г.

Някои от най-гъсто населените страни в света - включително Индонезия - не са поели никакъв нетно нулев ангажимент.

Как може да се отстрани въглеродът от атмосферата?

Освен че се бори с обезлесяването, почти всяка страна засажда дървета като евтин начин за усвояване на въглерода, въпреки че експертите се съмняват дали има достатъчно място за необходимите дървета.

Предложена е и технология, включваща улавяне и съхранение на въглерод.

Това включва използване на машини за отстраняване на въглерода от въздуха, след това втвърдяването му и заравянето му под земята.

Технологията обаче все още се развива. Също така тя е много скъпа и все още недоказана.

Какви са проблемите с целта да се постигне нетна нула?

Има противоречия относно това как някои държави могат да се опитат да достигнат нетна нула.

Например, страна А може да отбележи по-ниски емисии, ако затвори енергоемки индустрии като производството на стомана.

Но ако Страна А след това внася стомана от Страна Б, тя ефективно прехвърля въглеродните си емисии на Страна Б, вместо да намалява общата сума на парниковите газове.

Има схеми, които позволяват на богатите страни да компенсират емисиите си, като плащат на бедните да преминат към по-чисти горива.

Това обаче се разглежда от някои като начин да се избегне предприемането на повече действия на вътрешния пазар.

И е трудно да се каже, че инициативи, финансирани за компенсиране на емисиите другаде, така или иначе не биха се случили.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата сериозна криза и ще преусмислим идеята ...
48
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
На тази среща Путин не отиде. Трудно е да си независим, но който е е свободен.
47
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Сталин е казал: "Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем"
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да е нула, трябва да няма хора. Някои разбирате накъде бия.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕНОРМАЛНИЦИ. ШО НЕ ДАДАТ ПРИМЕР КАТО СПРАТ ДА ЛЕТЯТ ПО ДВАМА В САМОЛЕТ И НЕ СЛЕЗНАТ ОТ ЛИМУЗИНИТЕ И ДА МИНАТ НА КОЛЕЛЕТА. НЕТНАТА НУЛИЧКА Е САМО ЗА ПЛЕБЕСТАНЦИТЕ.
44
8
 
6
 
! Отговори
В България е лесно преди 2 години
Спрете движението на всички автомобили с вътрешно горене и България ще се превърне в нетно негативна страна. България разполага с много гори и като изключим автомобилите то няма почти никакво друго замърсяване.
43
1
 
16
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Русия,до последно е отказвала да признае гнусната лъжа,която ще накара обикновените хора ,да платят прескъпо на Зелената мафия.Но в един момент Путин си казва,като искат да си чупят главата,да си я чупят.Енергетиката на Русия е Екологична.А и консумацията на газ ще се повищи.Вероятно и ще се появи нужда и от Атомни централи,а Русия е в топ 3.
42
1
 
11
 
! Отговори
роу преди 2 години
НОБЕЛ ЗА МЕДИЦИНА ПРЕС 2019г. е присъден на 3 лауреати- У. КЕЛИН ,Г. СЕМЕНСА и П. РАТКЛИФ...ТЕ ДОКАЗВАТ ,ЧЕ ПРИ УВЕЛИЧАВАНЕ НИВОТО НА ВЪГЛЕРОДНИЯ ДИОКСИД / СО2/ ЗАПОЧВАТ АЛКАЛИЗАЦИЯ НА ТЯЛОТО И ОЗДРАВЯВАНЕ..А КОГАТО СЕ УВЕЛИЧИ КОСЛОРОДА ТЯЛОТО ОКСИДИРА /окислява-разболява/... това е причината планинците да са по здрави..дишат въздух с по малко КИСЛОРОД ... ЗАЩО ТОЛКОВА ХОРА УМИРАТ ОТ КОВИД...ЗАЩОТО В ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ С КИСЛОРОДНА ТЕРАПИЯ ОКСИДИРАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ...ЧЕТЕТЕ
41
1
 
17
 
! Отговори
роу преди 2 години
ПОЛИТИЦИТЕ и ТАЗИ ЖУРНАЛИСКА НЕ СА ЧЕЛИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ЦИКЛИ НА МИЛАНКОВИЧ /виж уикипедия/ ..СПОРЕД ТАЗИ ТЕОРИЯ ОТ 2012 г. Е ЗАПОЧНАЛО ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ..../тази година жътвата и розобера закъсняха с месец/НАС МОГАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ НО РАСТЕНИЯТА НЕ МОГАТ...И СНЕГА ТАЗИ ГОДИНА ДОЙДЕ ПО РАНО .ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ ДОПРИНАСЯ С 0.001% ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА.... ДО 20- 30 г. човечеството ще се нуждае между 5-8 пъти повече енергия това е истината която крият.... И ЩЕ ЗАБРАВЯТ КАКВО СА ПИСАЛИ.
40
8
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
със началото на индустриалната революция започна края на светът който е бил до преди това.Човекът е най разрушителното създание на планетата и вече е прекалено късно за каквито и да било мерки срещу затоплянето.Единственно намаляване на населението на половина би помогнало което е невъзможно на този етап.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Stiga zeleni gluposti da vi vzemat dqvolite Greta i sie kolko dyrveta zasadixa i polqxa a????????l.einarki maloumni
38
2
 
12
 
! Отговори
Panow преди 2 години
Кво значи достатъчно място? За безумните бетонни и празни здания място има, а за 10 дървета, дето гарантирано помагат за регулирането на въпросния климат, място няма? *** много се загрижили за климата бе, направо мед им капе от устите. А в същото време автомобилните концерни по цял свят бълват никому ненужни таралясници, вместо просто да се поддържа досегашният гигантски автопарк с читави части. Това е един малък пример от хилядите.
37
2
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 42 -Русия остана едва ли не последната значима страна, която не си съсипа енергетиката заради зелените глyпости. Сега те държат всичко - суровините, енергията - имат и добре образовано население. Цели индестрии ще се евакуират от сриващият се ЕС и ще се местят в Русия. Впрочем това вече се случва, но процесът ще се ускори !!! Най-малкото защото в Русия токът струва СЕДЕМ ЦЕНТА за киловат. В някои региони - например Далечния изток - дори по-малко.
36
0
 
0
 
! Отговори
Заповядайте? преди 2 години
Ела виж дали имам софтуер, дали имам видеокарти, дали имам правилното количество оборудване,заповядай играй си още на надзирател. Тя южната врата и видяла и по-нагли от тебе!
35
1
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
За разлика от най-малко спорното "глобално затопляне" безспорно е, че с престъпните "зелени политики" Европа се вкара в чудовищна енергийна и икономическа криза, която с цялата си тежест ще се развихри на зима. Стигна се дотам, че ЕС да се моли на Газпром за всеки метър газ !!! Нямало да се произвежда стомана? И какво - минаваме на камъни, връщаме се в епохата на Флинтстоун? Оказа се, че заради един нищо и никакъв магнезий, внасян доскоро от Китай, цели индустрии в ЕС ще умрат !!!
34
1
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Само вижте кой води сборището в Глазгоу - американският слаб0yмник, дето вече не знае кога спи и кога е буден !!! какво разбира тоя - а и другите дeб-или около него от климатология? Неслучайно Вова Путин и главният китайски човек изобщо не си направиха труда да отидат. Климатичните промени са естественото състояние на климата, който е динамична система, захлаждане и затопляне се сменят и така е било винаги !!! През 80% от времето в епохите назад, климатът е бил по-топъл от сега !!!
33
1
 
0
 
! Отговори
Кво искаш... преди 2 години
Да го влача десет години по съдилища, да изпохарчи свет рушвети пари за подкупи и накрая да се отърве по некомпетентност!И да требва да го храним дойде е в ареста за корупция ...
32
2
 
0
 
! Отговори
Не кучкооо преди 2 години
Нямам милост - превърнал съм го във великото назидание за 20 му години свинщииииниии.... И че ги чака същото себеподобните му ....
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нетна нула означава че след като работиш цял живот, глобалистите ще изсмучат всичко и накрая получаваш нетна НУЛА!
30
0
 
0
 
! Отговори
Imagine our suprise преди 2 години
Horseman, finding you defeated under a beurocratic maggot of distinctive stench ....