За първи път от 35 г. - дрон засне гръмналият реактор на "Чернобил"

Радиацията вътре е изключително висока
11 ное 2021 19:00, Нели Христова
52
За първи път от 35 г. - дрон засне гръмналият реактор на "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Дрон засне за първи път гръмналия през 1986 година реактор в АЕЦ Чернобил. 35 години след най-тежката ядрена катастрофа в историята някои райони все още са твърде радиоактивни, за да могат да се посетят от хора. Най-опасна е тъй наречената "Зона 0" - гръмналият блок на съветската атомна електроцентрала.

Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на висока радиация. Най-честото му приложение е да търси ядрени отпадъци. Този път той е използван с друга цел, пишат от Dir.bg

Elios 2 прелита във вътрешността на саркофага на АЕЦ-а, за да провери дали басейните на реактора съхраняват ядрено гориво. Заради екстремните нива на радиация от 26 април 1986 година до днес мястото не е било посещавано от никого.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, за да почисти района и да неутрализира опасността. 10 дни след аварията в АЕЦ Чернобил инженерите разбират, че съществува риск от мощна експлозия на ядрени изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на взрива би била над 3 мегатона.

Трима мъже - Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, влизат в басейните под реактора, за да източат водата. Те рискуват живота си, за да спасят милиони. Това са и хората били най-близко до мястото на аварията. Неочаквано за учените, те оцеляват след посещението на басейна под реактора.

Дронът обаче не изследва водните басейни под реактора, а тези, в които се изпраща отработеното ядрено гориво за временно съхранение. Там то престоява до своето охлаждане.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след аварията те също са почистени, защото дронът не намира следи от ядрено гориво. Радиацията обаче е изключително висока.

Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ "Чернобил". Докато Припят и околностите на атомната електроцентрала са своеобразна туристическа атракция, то достъпът до самия саркофаг е по-ограничен. Някои зони в него, като тази на авариралия реактор, са напълно забранени.

Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в следващите 24 000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв дрон преди 35 години бе? Как ще е за първи път от 35 години тогава?
34
3
 
6
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Това е 5 реактор, гръмналия е 4 ти и там дрон нема как да оцелее и 3 секунди
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Китай обяви построяването на най-малко 150 ядрени рекатора за зледващите 15 г. - повече отколкото в целия свят за последните 35 г., и ще задмине САЩ по ядрена електроенергия. Ядрената енергия не отделя CO2 емисии, Китай става въгеродно неутрален. Това е масова енергийна трансформация за която западните демократи с техните ограничени бюджети, политическа воля и обществено мнение за вятърни мелници могат само да мечтаят."""_____________________________ Радиоактивните отпадъци са нищо, така ли?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпиюща неграмотност. Снимките са от недостроения 5-ти енергоблок. Мястото не било посещавано от 1986 - ЧАЕЦ е закрита официално със спирането на съседния 3-ти енергоблок на 15.12.2000, идвали са хора на работа. А и да допълня най-тежката авария не е отпреди 35 години, а отпреди 10.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимали са 5-ти реактор, който е бил в строеж по време на взрива на 4-ти реактор. Тоест не са снимали гръмналият 4-ти реактор, а реактор, който е бил в строеж тоест 5-ти реактор.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христовааа, пак си пияна. Изобщо не снима реактора, а разни допълнителни постройки, които са съвсем отделни... На село не ви ли учат, че преди работа не се пие, за да не пишете глупости и да ви се смеят на простотията?
29
1
 
1
 
! Отговори
поправка преди 2 години
,с дрона"
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност Радев обикаля с друга да снима, според тиквата.
27
3
 
0
 
! Отговори
Афонсу Енрикеш преди 2 години
Не, на снимката е новия саркофаг на четвърти реактор на ЧАЕЗ. Построиха го преди няколко години върху стария, който ще бъде демонтиран.
26
8
 
6
 
! Отговори
Тия днеса хаха преди 2 години
Голема новина.. сега ще ми кажете, че не знаете че до гръмналия реактор има един друг блок, който си бачка с 200 и не е спиран нивга? Това знаехте ли?
25
4
 
10
 
! Отговори
Шок БОНБА преди 2 години
Не ми било за първи път ни ми било гръмнал реактор, най-ми било съседен недостроен реактор, който го снимат за пореден път. Виж това че от Вайс го снимат за първи път, това е вярно.
24
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога българите в цялата история на Българяи не са живяли токова зле както през последните 30 години на американско патньосртво, ЕС, НАТО и евроатлантизъм.
23
3
 
21
 
! Отговори
Fake news преди 2 години
Това не е ли един незавършен блок ДО гръмналия? Демек не е сниман гръмналия реактор. А освен това не го снимат ЗА ПЪРВИ ПЪТ И трето, че няма и какво да му се снима на гръмналия. Там всичко е леш. Все едно снимаш контейнер за строителни отпадъци. абе направо.. какви журналисти само Уникални
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия, (която благодарение на санкциите и заместването на вноса постигна самодостатъчност в продоволствената сигурност и изнася всичко - газ, торове, зърно и месо) е доволни от всички сценарии. Русия е осигурена с изобилие от ресурси В Русия дъвчат сандвичи, усмихват се и махат с ръка на Запада.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще заприличат на астронавтите на Елон Мъск от SpaceX - ще се давят в собствените си изпpaжнeния. Какво става с град като Берлин, или Лондон когато спре тока и канализацията не работи! Французите и белгийците поне имат АЕЦове, но другите ще си дишат фeкалиитe.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правата на ЛГБТ общността се облягат на европейските ценности за зачитане достойнството на всеки, недискриминацията и правата на малцинствата! Децата в училище трябва да имат права сами да избират сексуалната си ориенцация още от малки!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пука му на някой.
18
4
 
9
 
! Отговори
Дърто Мекере преди 2 години
Да, кадрите НЕ показват никакъв реактор. Реакторът е бетониран със стотици тонове цимент изсипвани от самальоти и геликоптери, и логично - няма как да се види.
17
4
 
10
 
! Отговори
Николов преди 2 години
Гръмнали са ви главите!!! Може ли такова пошло заглавие, неграмотни сте !!!
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26Tемповете на ръст на СССР при Сталин между 1929 и 1953 година са безпрецедентни - обеми на производство, демография, осигуряване на населението, подем на промишлеността, иновации и модернизация. Въпреки ВСВ развитието не се забавя. Съветското чудо не е основано на марксизма - марксизма се утвърждава и в други общества, където не са постигнати сходни резултати.С изключение на Албания до 53г.всички соц. държави са били пред СССРето, а някой като Чехия и Унгария са с3-4пъти с по висок жизнен