Стотици деца са починали от глад в болниците в Тигрей

Година след избухването на конфликта проблемът се задълбочава
16 ное 2021 20:22, Петя Славова
23
Стотици деца са починали от глад в болниците в Тигрей
Снимка: БГНЕС

Според ново проучване близо 200 малки деца са починали от глад в болници в региона Тигрей в Етиопия, на фона на увеличаване на недохранването една година след избухването на жестокия конфликт, предава БГНЕС.

Данните, събрани от 14 болници, дават рядък поглед върху мащаба на страданието в Тигрей, който се бори с прекъсване на комуникациите и с това, което ООН описва като фактическа блокада на помощта, което означава, че повечето основни медицински консумативи вече не са налични. Въпреки това броят на жертвите едва ли е изчерпателен, като се има предвид, че повечето здравни заведения не функционират, а здравните работници от Тигрей са успели да достигнат само до около половината от районите в региона, казва д-р Хагос Годефай, ръководител на здравното бюро в предвоенното правителство на Тигрей.

В интервю за АФП тази седмица Хагос описа непубликуваните резултати, някои от които са събрани в партньорство с университета Мекеле в столицата на Тигрей.

"Регистрирахме повече от 186 смъртни случая", каза Хагос, имайки предвид смъртните случаи, причинени от тежко остро недохранване при деца под петгодишна възраст. "Събрахме тази информация само от болниците."

Около 29% от децата са с остро недохранване, в сравнение с 9% преди войната, каза Хагос. При тежкото остро недохранване процентът е 7,1%, в сравнение с 1,3% преди войната, каза той. Само 14% от изследваните домакинства съобщават, че имат достатъчен достъп до храна, което е спад от 60%, каза той и добави, че се страхува от това, което се случва в районите, до които екипите му досега не са успели да достигнат.

"За тези райони, които не са достъпни, можете само да си представите колко деца умират от глад. Те живеят в отдалечени райони, нямат вода... нямат храна, нямат комуникации, нямат здравни заведения", каза той. "Затова ви казвам, че ако отидем в отдалечените райони, със сигурност ще се удвои".

Министър-председателят Абий Ахмед изпрати войски в Тигрей през ноември миналата година, за да свали от власт регионалната управляваща партия Народен фронт за освобождение на Тигрей (TPLF) - ход, който според него е в отговор на нападенията на TPLF срещу лагери на армията. Носителят на Нобелова награда за мир за 2019 г. обеща бърза победа, но до края на юни TPLF си върна по-голямата част от региона, включително Мекеле, и оттогава напредва на юг.

По данни на ООН от средата на юли досега в Тигрей са влезли по-малко от 15% от необходимата помощ, което поражда опасност от масов глад, превърнал Етиопия в нарицателно за глад през 80-те години на миналия век.

АФП вече е документирала случаи на смърт от глад в различни части на Тигрей, описвайки как майки хранят децата си с листа в отчаян опит да ги запазят живи.

Резултатите от проучването, описани от Хагос, обхващат четирите месеца от края на юни, когато TPLF си връща контрола над Мекеле, до края на октомври.

Всяка от 14-те болници, които все още функционират в региона, регистрира между три и четири смъртни случая седмично, причинени от обикновено лечими заболявания като пневмония и диария, казва Хагос. Той допълва, че е особено загрижен за десетки хиляди тигрейци, които се намират под "хронично наблюдение", включително 55 000 ХИВ-позитивни пациенти и други, които се борят с болести като рак, хипертония и диабет.

"Ако не сме в състояние да се справим с тях, ако не сме в състояние да им осигурим лекарства... това е катастрофално", каза той.

Правителството на Абий отхвърли твърденията, че блокира помощта за Тигрей, като заяви, че достъпът е ограничен поради напредването на TPLF в съседните региони Амхара и Афар.

В интервю за CNN миналата седмица говорителката на Абий Билене Сейум заяви, че "отговорността за хуманитарния достъп... е на TPLF".

САЩ обаче заявиха, че достъпът до основни доставки и услуги "се отказва от етиопското правителство", като същевременно осъдиха "признаците на обсада".

А хуманитарните работници алармираха за наложени от правителството ограничения върху лекарствата, влизащи в региона.

Хагос заяви, че при разрушените здравни заведения в Тигрей, преустановените банкови услуги и празните запаси от хранителни продукти здравните работници не могат да направят почти нищо.

"Ангажираността на здравните работници е наистина невероятна. Те просто искат да работят, дори и да нямат заплата, но нямат и какво да ядат", казва той.

Докато чуждестранните пратеници се опитват да сложат край на конфликта, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да пристигне в съседна Кения в сряда, TPLF заяви, че вдигането на "обсадата" на Тигрей е условие за всяко прекратяване на огъня.

Хагос също заяви, че това е задължително, като определи настоящата ситуация като "колективно наказание".

"Правата на народа на Тигрей не са това, за което преговаряме тук", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
сокол преди 2 години
До 2 - Животните при глад,неволя ,студ не се размножават.Инстинкт за оцеляване действа. Хората явно живеят само с надежда за промяна.Не мислят,как. Кой нормален ще поведе 2 месячно бебе през зимата да бягат в Германия през Полша,че после искат милост и разбиране? То при вас ако реши някой да се премести и да живее само защото имате по голям дом,ток и храна,за които сте дали своя труд,как ще е? Много неща хората правят е така-както мине..
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩО ГИ ПРАВЯТ КАТ НЯМА ЯДЕНЕ НИНОРМАЛНА РАБОТА???8
17
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Само така. Ако може и всички деца там да починат и да се спасят от мъките на тяхните природно не интелигентни полу хора родители.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Африка има истински капитализъм. Без субсидии и субсидирана храна като в Европа и САЩ.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там в момента се извършва етническо прочистване, за кой ли път светът спи. Русия и Китай налагат вето в ООН за да се действа. Ужасите които стават там и в Судан са като през войната в Босна.
14
4
 
3
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Не можем да нахраним всички деца по света но за сметка на това можем да ги ваксинираме с неработеща ваксина срещу неособено опасен вирус
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дебелите лениви европейци и северноамериканци се занимават с инжекцийки против ковид! СЗО се загрижили да не ги щъкне някой вирус по носа. Ако кукловодите се интересуваха от хората, първо щеше да се реши въпросът с умирането от глад и достъпът до питейна вода!
12
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До 121212Аре не се коси толкова ,те там си имат матрица и децата ги правят на преса ,като капачки за бира Не смяташ ли че първо родителя трябва да се интересува от децата си, а не коментиращия по форумите На границата с Полша ,я виж колко дечурлига са помъкнали ,аз ли трябва да мисля за тях или родителите им Хич и не се опитвай да вменяваш някакво чувство за вина на тая база
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Нали ГМОто щеше да се справи със световния глад? Какво стана? Нали така ни лъжехте в началото? Че е за добро?
10
8
 
6
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Повечето от коментарите са ви просташки. Засрамете се. Става въпрос за деца.
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне секс правят, то и да иска да го махне, аборт едва ли предлагат. То за храна няма.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо-Добре ли сте?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се обърнат към бабето с короната тя там краде
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има над 600 обезлюдени села !Дали ,го знаят в ?!?,къде. , беше ???
5
3
 
8
 
! Отговори
? преди 2 години
И? Нали си имат правителство? Да му мислят те. Сега, ние не сме животни и човек трябва да прецени дали и колко деца може да избрани, облече, образова, нахрани, инвестира и осигури добро бъдеще. Целта не е да се плодиш и от 7, 3 деца да умрат, 3 да влезнат в затвора и само едно да се реализира като боклукчия.
4
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не искам да съм злобен, но и аз ако имам седем деца - по толкова били на жена в Африка, и всички ще сме гладни......
3
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
преди доста време,от чисто любопитство,се поинтересувах от "Фондацията " на Мелинда и Бил Гейтсови...Там категорично беше отбелязано,че НЕ спонсорират отделни индивиди.."Само проекти"..Като най-интересен беше СПОНСОРИРАНИЯ ОТ ТЯХ "проект" за "Изучаване на репродуктивния цикъл на лъвиците в Саваната"..Айде да ви е честит и Бил ,и Маск,и Бесос,..и останалите супермилиардери...За които сте чували и не сте чували..А дечурлигата да ***!..То аслъ каква полза има Бил от тях?!..
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем нямат храна - хем се плодят. *** ги разбери. Животните правят така, ама хората уж имат повече разум.
1
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"много важно"!..Нали за това време свръхмилиардерите са натрупали още стотици милиони и милиарди доларес?..Децата..-"собакитеги яли"....Какво е отношението на няколкостотин изгубени млади живота,в сравнение с "великата идея" за КОНТРОЛ НАД ЧЕЛОВЕЦИТЕ?!