Лошото хранене застрашава живота на планетата

От 2010 г. насам смъртните случаи при неправилно хранене са нараснали с 15%
23 ное 2021 21:27, Петя Славова
21
Лошото хранене застрашава живота на планетата
Снимка: Pexels

Почти половината от населението на света страда от лошо хранене, свързано с твърде много или недостатъчно храна, се казва в глобална оценка, направена днес, която има широкообхватно въздействие върху здравето и планетата, предава БГНЕС.

Глобалният доклад за храненето (ГДХ), годишно проучване и анализ на най-новите данни за храненето и свързаните с него здравни проблеми, установи, че 48% от хората в момента се хранят или твърде малко, или твърде много - в резултат на което са с наднормено тегло, затлъстяване или поднормено тегло.

Според доклада при сегашните темпове светът няма да успее да постигне осем от деветте цели в областта на храненето, определени от Световната здравна организация за 2025 г. Сред тях са намаляване на детското разтройство (когато децата са твърде слаби за ръста си) и на изоставането в растежа (когато са твърде ниски за възрастта си), както и на затлъстяването при възрастните.

В доклада се посочва, че близо 150 милиона деца на възраст под пет години изостават в развитието си, повече от 45 милиона са с поднормено тегло, а близо 40 милиона са с наднормено тегло. В доклада се посочва също, че повече от 40% от възрастните (2,2 милиарда души) са с наднормено тегло или затлъстяване.

"От 2010 г. насам смъртните случаи поради неправилно хранене са нараснали с 15% и сега неправилното хранене е причина за 1/4 от всички смъртни случаи при възрастните", заяви пред АФП председателят на независимата експертна група зад ГДХ Рената Мича.

"Нашите глобални констатации показват, че през последните десет години начинът ни на хранене не се е подобрил и сега представлява сериозна заплаха за здравето на хората и за планетата", заключава тя.

Храните са от значение

Тазгодишният ГДХ е първият, който разглежда храните по света и как изборът на храни се отразява на хората и планетата. Той установява, че хората не консумират достатъчно полезни за здравето храни като плодове и зеленчуци, особено в страните с по-ниски доходи. В страните с високи доходи се консумират най-много храни с вредно въздействие върху здравето, като червено месо, млечни продукти и сладки напитки. Докладът констатира, че консумацията на вредни храни се увеличава, като червеното и преработеното месо вече е почти пет пъти повече от максималната препоръка за една порция седмично.

В доклада се отбелязва, че настоящите световни цели в областта на храненето не споменават диети, с изключение на ограничаването на натрия, и се препоръчват нови, по-цялостни цели.

"Научните данни подкрепят подхода, основан на храните или на модела на хранене, при оценката на въздействието върху здравето и околната среда", казва Мича.

В съответствие с други оценки, ГДХ изчислява, че през 2018 г. добива на храни в световен мащаб е генерирал около 35% от емисиите на парникови газове.

"Храните от животински произход са отговорни за по-голямата част от свързаните с храненето емисии на парникови газове и използването на земята, като особено голямо е въздействието на говеждото, агнешкото и млечните продукти", се казва в доклада.

Той призовава за спешно финансиране за подобряване на храненето в целия свят, особено предвид факта, че COVID-19 е тласнал към крайна бедност още около 155 милиона души.

Според оценките на ГДХ, разходите за хранене ще трябва да се увеличат с близо 4 млрд. долара годишно до 2030 г., за да се постигнат целите по отношение на забавянето на растежа, отслабването, майчината анемия и кърменето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
комбойски чифуть преди 2 години
не е вярно короната е виновна!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от населението на света страда от лошо хранене, свързано с предлаганата все по-боклyчава, химическа храна. Даваме си парите за все по- скъпа и по- боклyчава храна.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата опастност за живота на планетата в момента са т.нар ваксини, които са експеримент върху хората. Но, както по нормален гнясажийски обичай, фокуса се премества от реалния проблем, по мъдрата заръка на унгарския фашисто-еврей
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По добра храна от домашно приготвената с продукти от градината и домашните животни няма." О моля те. Наслушах се на земедеслни проузводитеши, дето си го вярваха това, ама още стържат дънито и за ниищо не ставате.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - Ок. Късмет.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който ги разбира, го знае от 20 госини. Никакви кинцвнтирани мазнини, въглехидратите трябва да са близко до нула, освен ако не гооврим за зелепнчуци, яка тренировка, студени душове., NMN и други добавки.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте вацина срещу лошо хранене
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинската храна вече е скъпа. Затова се пробутват заместители...
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добра храна от домашно приготвената с продукти от градината и домашните животни няма. По времето на бай Тошо продуктит бяха добри. Всичко се правеше от натурални продукти. Имаше 8 милиона крави и овце. Сиренето кашкавала и киселото мляко се правеха от краве мляко. Сега ги правят от палма. В началота на 21 век си купих животни и започнах да отглеждам плодове и зеленчуци. Сиренето и кашкавала са от млякото на кравата. Месото от животните. Яйцата от кокошкити. Хляба го пека в домашната фурна
7
2
 
11
 
! Отговори
Любимата тема на преди 2 години
днеса - апокалипсис. Все за смъртни заплахи става дума - лошото хранене, затлъстяването, климатичните промени, ковид заплахата, мигрантската криза, икономическата криза... и как човечеството го грози унищожение. Този сайт от некрофили ли се списва?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха,ясно!А онези от африка знаят ли го това?!За 30г.населението им стана тройно!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Защото индустрията на т.нар. "бързо хранене" е печеливша, а парите стават по-ценни от всякога.
4
1
 
9
 
! Отговори
И не само преди 2 години
твърде много или малко, качеството на храната у нас от 30 години е много ниско, някои са даже откровено опасни (колбаси, маргарини). Основен процент от рака на дебелото черво се пада на лошата храна. В момента у нас няма нито един производител на колбаси, който да влага месо в продуктите си. Подобна е и ситуацията при млечните продукти.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че капитализма (либерален) е в криза.Казаха го много учени хора.Богатите вече не могат да държат в подчинение средната класакоято е нахранена, самоуверена, с пълни джобове с кредити, ходи по почивкии прави каквото си иска.Няма кой да работи и да носи печалба и власт на богатите.И се задейства планаПандемията е параван, зад който целта на всичко това есредната класа да обеднее и да се бори за хляба си,да бъде зависима от богатитеи отново подтисната както през 19 векТогава вече системата на капитализма се стабилизирабогатите отново контролират нещата от живота
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И затова са помислили "милите" ционисти, ще има скакалци и *** на килограм. Също и месо от епруветка, защото се грижат за вашето здраве.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има план да ни помоганат да ядем по-малко. Не бойте се.