100 дни талибанска власт в Афганистан - какво притеснява хората?

Кризата се е превърнала в катастрофа
25 ное 2021 22:00, Нели Христова
31
100 дни талибанска власт в Афганистан - какво притеснява хората?
Снимка: БГНЕС

Вече 100 дни талибаните са на власт в Афганистан. Репортерът на BBC Ялда Хаким посещава Кабул, за да разговаря с хората там и да разбере какви са притесненията им.

Икономиката

Рано сутринта в квартала Даш-е-Берчи група хора са се събрали и чакат. Те се надяват, че днес ще се намери някаква работа за тях.

Талибаните си върнаха обратно страна, която разчиташе главно на международна помощ. Но когато тези приходи спряха, икономиката буквално се срина.

"Работех във фабрика за тухли. Получавах по 250 долара на месец. Сега дори не мога да изкарам 22 долара на месец. Всичките ми 4 деца са болни у дома, а аз нямам пари за лекарства", казва един от работниците. Попитан дали това се дължи на факта, че талибаните са дошли на власт, той отговаря: "Не, беше зле и преди те да дойдат на власт, но сега е по-зле."

Сигурността

Сигурността е едно от най-големите притеснения за хората в Афганистан.

Преди шест месеца групировката IS-K пое отговорността за атентат над училище за момичета. Около 100 ученички умират в нападението. Избухват три бомби, като целта е да бъдат убити възможно най-много момичета.

Тази атака се случва по време на стария режим, но опасността от IS-K остава и сега. Двете дъщери на Мохамед Амир Алимзадах са били в близост до атаката. За няколко дълги часа той мисли, че ги е загубил завинаги. Те обаче оцеляват.

Идвайки на власт талибаните обещаха, че всички афганистанци ще са в безопасност. Но мното от тях не се чувстват така.

"Ако погледнете новото правителство, ще видите, че те не могат да осигурят структури за сигурност, въпреки че имат физическата сила", казва Алмзадах.

Образование

Момчетата вече ходят на училище в Афганистан. Но не и голяма част от момичетата. Откакто талибаните поеха властта, на ученичките им беше наредено да си стоят у дома и да чакат да бъде одобрена национална политика.

Милиони момичета чакат новини от тях.

"Чакахме достатъчно, за да се върнем на училище. Минаха повече от два месеца. Нашите братя вече се върнаха на училище, а за нас това е последна година, която вече загубихме. Надяваме се, че талибаните ще ни помогнат да отворим училището следващата година. Все още имаме надежда", казва една от дъщерите на Амир.

Дори преди талибаните да дойдат на власт, Афганистан вече бе в хуманитарна криза. Сушата, спирането на помощите и икономическият колапс превръщат кризата в катастрофа.

Здравеопазване

В болниците в Кабул е пълно с деца, които са недохранени.

"Недохранването винаги е било проблем при нас, но е сезонно. През лятото броят на децата, приети при нас, се покачва, а през есента - намалява.  Но сега е есен и броят на пациентите трябва да намалява. Това не се случва - все повече и повече деца идват при нас", разказва една сестра.

Но не страдат само пациентите. Здравният персонал не е получавал заплащане от месеци.

"Ако скоро не ни платят, няма да оцелеем", казва друга медицинска сестра. Те нямат пари да си платят транспорта до болницата или обяда. Казват, че някой ден ще са пациенти в собственото си отделение за недохранени, тъй като не знаят от къде ще намерят средства за храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Ал Талибани преди 2 години
Наркопласьора никога не дава на клиента сам да произвежда наркотици. Те никога и никому не помагат, да имаш своя независима икономика и да не си в дългово робство. Тези пари и храна за свинете, не са за добро, идат заедно с либерална идеология, която е система за геноцид. По-добре глад колкото трябва, но да оздравеят обществото , отколкото ЛГБТ, Фенинем и други западни перверзии.
24
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Почти 20г. 'мериканска помощ и е все едно, че "мечешка услуга" са им направили - една страна, кяото не може да съществува самостоятелно, хора, които не искат да се борят за страната си и т.н. !!!
23
7
 
10
 
! Отговори
М А Д У Р А Н Ц И преди 2 години
ТАМ 100 ДНИ ПРИ НАС 6 МЕСЕЦА ВЕЧЕ УПРАВЛЯВАТ ТАЛИБАНИТЕ- 40% ЦЕНИ НА ХРАНИ НАГОРЕ, ТОК 4 ПЪТИ ПО ВИСОК ОТ ЯНУАРИ, ГЛЕДАМЕ МИНИСТРИ НА НАБЛЮДАВАМЕ ПОВЕДЕНИЕ И ИЗКАЗВАНИЯ НА КЛЮЧОВИ МИНИСТЕРСТВА И СЕ ЧУДИМ ДАЛИ НЕ СА ИЗБЯГАЛИ ОТ КЛИНИКАТА НА ДР ГЪЛЪБОВА ПРЕЗИДЕНТША, ПРЕЗИДЕНТ ДРУСАТ ХОРА И СЕ ВЕСЕЛЯТ А СЪЩИЯТ ДЕН НИ НАПУСНАХА 250 ЧОВЕКА ОТ КОВИД, А КАТО ГЛЕДАХ И ПРЕГОВАРЕЩИТЕ РОВЧ И РГЕЧ НАПРАУ СИ ВИКАМ ДА СЕ НАДУПВАМЕ И ДА СЕ МОЛИМ ПО МАЛКО ДА НИ БОЛИ ВСЕ ПАК СИ ГИ ИЗБРАХМЕ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОК...зле сте,и какво очаквате...Мълчание.Не сте за съжаление,имахте възможност да живеете по добре но уви...Глад,глад.Какво да очакваш от беден човек...борчове и деца.Нямат какво да ядат,ама имат по 10 деца...Викайте Всевишният...
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общество без: вирус, джжендаризъм, феминизъм, неолиберизъмм...
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е? Има ли почва либералната демокрация при талибаня, има ли?
19
4
 
12
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 2 години
В Турция е същото дердже
18
0
 
7
 
! Отговори
Hamid преди 2 години
Малко или много, проблемът сега е гладът и необразоваността. Нищо отдолу, нищо в перспектива, освен престъпност. Тъжно.
17
1
 
13
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Искат свобода??? Да станат и да си я извоюват, а не да "мрънкат"! Щом търпят и живеят при тези условия, значи болшнството афганистанци ги устройват тези норми на живот!А, малцинството на което не му харесва - търпи или емигрира! Туй-то!
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко процнта е ваксинацията в Афганистан? Как до сега не са измрели без сертификати там?
15
12
 
11
 
! Отговори
Долу ГЕРБ преди 2 години
Оставка! Бойко Борисов кога ще подаде оставка!
14
3
 
7
 
! Отговори
Той е! преди 2 години
Кой не скача е червен!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези чаршафи на снимката?
12
3
 
9
 
! Отговори
циник преди 2 години
Бааа ... *** сички трябва да сме загрижети, кво стаа в Афганистан, щото ако не сме загрижени ... ... ... ми не сме загрижени ... даже ... ... ... за Афганистан и кво ... е за тва ли ще раздаваме сертификати ... загрижени с/у незагрижени ... ... за Афганистан ...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Молла ОмарНай-висша форма на цивилизованост , почтеност и култура е когато обиждаш публично хората от държавата която ти е спасила К----Я З-----К и вероятно на семейството ти от хубавата ти държава с още по-умните и красиви жители - инженердо лекар до инженер и така нататък!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже тук сме цъфнали и вързали и да седнем да се кахърим за другите. Ние нямаме здравеопазване с мизерни пенсии и заплати сме и тук има доста гладуващи, само дето момичетата и жените не са забулени и спирани да учат, но религията е друга.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 ***, над 66% гласуваха са за Радев и ти още повтаряш опорките на оня с джипката, който получаваше "само пури "
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 години управление на Бойко Борисов и ГЕРБ в България е по-зле и от талибаните.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Афганистан наред са Балканите. САЩ вече нямат пари да са навсякъде. Или да се опитат да спетнат война на балканите с Русия, иначе САЩ трябва да си вдигат чуковете от Балканите - нямат друг избор. Може и да опитат с Молдова и приднестровието, молдовците са по глупави и от украинците. А с Украйна няма да стане, на Русия не и трябва цялата тази cволоч, дори и да има война тя ще приключи за часове, и Русия няма да си взима никаква Украйна, да ги взима да ги храни Байдън.
6
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука вече 6 месеца фигурантска власт и е по зле от талибаните.