Талибаните издадоха указ за правата на жените

Не се споменава достъп на момичетата до училищата
3 дек 2021 14:42, Петя Славова
30
Талибаните издадоха указ за правата на жените
Снимка: БГНЕС

В петък талибаните издадоха декрет от името на своя върховен лидер, с който инструктират афганистанските министерства "да предприемат сериозни действия" по отношение на правата на жените, но не споменават достъпа на момичетата до училища, предава БГНЕС.

Този ход идва, след като ислямистите завзеха властта в средата на август и след като се стремят да възстановят достъпа на Афганистан до активи и помощи за милиарди долари, които бяха спрени, когато предишният, подкрепян от Запада режим се срина в заключителния етап на изтеглянето на американските военни.

"Ръководството на Ислямската държава нарежда на всички съответни организации... да предприемат сериозни действия за налагане на правата на жените", се казва в указа, като се цитира избягващия публични изяви върховен лидер Хибатула Ахундзада.

Указът се съсредоточава върху брака и правата на вдовиците, като в него се посочва, че "никой не може да принуждава жените да се омъжват чрез принуда или натиск" и че вдовицата има право на неуточнен фиксиран дял от наследството на съпруга си.

В документа се нарежда на министерството на културата и информацията да публикува материали за правата на жените, "за да се предотвратят... продължаващите репресии".

Спазването на правата на жените многократно е посочвано от ключови световни донори като условие за възстановяване на помощта.

В указа не се споменава нищо за средното образование на момичетата, което е спряно за милиони, нито за заетостта на жените, на които е забранено да се върнат на работа в публичния сектор.

Правата на жените бяха силно ограничени по време на предишното управление на талибаните, продължило от 1996 г. до края на 2001 г.

Жените бяха принуждавани да носят изцяло покриваща ги бурка, можеха да излизат от дома си само с мъжки придружител и им беше забранено да работят и да учат.

Откакто стана върховен лидер през 2016 г., след като предшественикът му беше убит при удар с американски безпилотен самолет, Ахундзада поддържа много ниска обществена популярност.

На 30 октомври талибаните разпространиха 10-минутен аудиозапис, за който се твърди, че е негова реч в медресе в южния град Кандахар същия ден.

Някои анализатори обаче смятат, че той може да е бил убит преди една или повече години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Разбрах накрая! преди 2 години
Брадатите крътуни не искат жените им да са образовани, за да не се разбере колко са кухи!
22
0
 
1
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
До АсанНапротив! Жените и децата вършеят по нивите - мъжете само гладят под шкембето. Между другото при тях жената е по-ниско от козата - великия мачо да оноди козата, а не дупарата на съсипаната от раждане съпруга.
21
0
 
0
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Как хубаво гладят по косъма европейските левичари! Ама то левичарството на Запад масово отиде при Зелените, прегърна Исляма и не му пука за експанзията на Китай! Левичарството е убежище на простотията - всичките имат разсъждения на блоди!
20
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Големи права имат .... Бачкане йок, само у харема и готвене на манджата :)))
19
0
 
0
 
! Отговори
Нищо подобно преди 2 години
До Указът гласи: Не е така. Имат право да се молят, да въртят гьобек пред съпруга си и да раждат деца. ........................................................................................................................... "Вашите жени са като нива за вас. И отивайте при нивата си, както пожелаете..." Сура Ал Бакара, знамение 222
18
2
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 2 години
Указа на талибаните е приблизително копие на указа за правата на жените в Перник и Враца....
17
0
 
3
 
! Отговори
Указът гласи: преди 2 години
Жените нямат права!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Когато една дума е синоним на нещо лошо и изостанало, то няма какво да говорим повече. Усеща се разлика в посланието при: "-Ей, швейцарец! Вдигни си хартийката!" и "-Ей, талибан! Вдигни си харийката!"
15
9
 
2
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Браво. Няма да има нахални , мислещи за голямата работа женорля. Там впрочем нямат и жендъри...нямат гей бракове...абе евала им правя !
14
6
 
3
 
! Отговори
На фона на преди 2 години
нвъобразимата толерастия към всякакви расови и джендърски отклонения,царуваща в наглосаксонския свят и силом налагана на останалите,хората са изправени пред дилемата:кое е по-малкото зло-фанатизираният средновековен ислям или модерните перверзии?Нямам нищо против разните раси и полове,но безкрайното им толериране за сметка на нормалните бели хора ми идва в повече.Явно не само аз съм така,съдейки по засилващото се одобрение към традиционния ислям,по-приемлив от разюзданата толерастия.
13
2
 
6
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 години
Очаква се европейците да издадат указ за правата на мъжете. В него не се очаква мъжете да имат равнопоставеност за защита от насилие.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е....а талибаните кога ще издадат указ за ваксинация сертификати маски )
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да не би да е "Кабулската конвенция"?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Ти да видиш... Сериозно????
9
1
 
7
 
! Отговори
Фередже преди 2 години
Нямат права, само за разплод.
8
4
 
15
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Дават им права да бъдат животни за разплод и като такива да понасят издевателствата на *** карабини.
7
3
 
25
 
! Отговори
Айша преди 2 години
Ислям и права на жените.Смях в залата!!!Ха ха ха ха ха
6
5
 
14
 
! Отговори
Молла Омар преди 2 години
До трябва. Жените ги назначават по роднинска и сексуална линия на кухи административни длъжности. Това е цялата философия.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Указ: Имаш право да мълчиш. Всичко, което кажеш, ще бъде използвано срещу теб.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ислямска държава ще протестира срещу този разврат на талибаните.