Ердоган обяви нов икономически модел за Турция, като Китай

Той обеща допълнителни мерки за подпомагане на гражданите
6 дек 2021 12:27, Елка Василева
38
Ердоган обяви нов икономически модел за Турция, като Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция поема по пътя на нов модел на икономическа политика, базирана на ниски лихвени проценти, и се ориентира към стратегия за растеж, основана на инвестиции, заетост и производство. Новият икономически модел бе представен на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира, която от началото на годината е изгубила над 40 процента от стойността си, и нарастващата инфлация, която през ноември достигна 21,31 процента на годишна база.

В изказвания миналата седмица пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, на заседание на ръководството на партията, както и в интервю за държавната телевизия ТРТ, Ердоган обясни подробно същността на новата икономическа стратегия, опитвайки се да убеди, че сегашните икономически трудности са временни и избраният път ще отведе страната към икономически растеж и просперитет.

Още по темата

"Започнахме нова ера, за да преодолеем хватката на лихвените проценти, и да постигнем икономически растеж, базиран на производството. Ще привлечем чуждестранни инвеститори", е заявил Ердоган в изказване на заседание на Централния управителен съвет на ПСР миналата седмица, съобщи в."Хюриет". Той е изтъкнал, че Турция може да произвежда стоки по-евтино и, като продава тези стоки на Европа, да си осигури приходи в чужда валута по примера на Китай. "Китай постигна растеж с младото си население, индустрия и производство", е посочил турският президент, като същевременно е подчертал, че Турция има повече предимства в сравнение с Китай от гледна точка на привличане на чуждестранни инвестиции. "Ние сме по-близо до пазара", е обяснил Ердоган.

Той е изтъкнал, че страни като Китай и Германия отдавна следват политика на ниски лихвени проценти и е заявил, че и Турция трябва да постигне растеж не с лихвени проценти, а с производството и младото си население.

"Избрахме трудния път", е казал Ердоган, но е уверил, че решенията, взети в рамките на новия икономически модел, ще започнат да дават резултати след шест месеца и гражданите ще усетят положителните ефекти.
"Нивото на благоденствие на нашите граждани ще повиши покупателната им способност", е заявил президентът. "Ние няма да живеем в спиралата валутни курсове-лихви-инфлация. Няма да позволим на никого да дестабилизира растежа", каза Ердоган в интервю за държавната телевизия. Той изтъкна, че Турция понижава сега лихвените проценти и се надява да отчете също и спад на инфлацията.

За разлика от общоприетите икономически теории, които разглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничаване на инфлацията, Ердоган от години поддържа точно обратната теза - че високият лихвен процент е причина за повишаване на цените. От септември досега турската централна банка, която според опозицията и чуждестранни наблюдатели е подвластна на влиянието на Ердоган, намали три пъти с общо 400 базисни пункта основния си лихвен процент до 15 процента. Всяко поредно понижение на лихвения процент обаче предизвикваше нов спад на турската лира.

В отговор на нарастващото обществено недоволство от непрекъснатото поскъпване на живота и девалвацията на лирата, президентът прикани гражданите да запазят спокойствие, като ги призова да "не се отклоняват от здравия разум", когато купуват валута и пазаруват. Той обеща също допълнителни мерки за подпомагане на гражданите с ниски доходи, "чиято покупателна способност е намаляла".

Ердоган изтъква, че целта на новата икономическа политика е да се повиши комфортът на народа и на малкия бизнес с ниски лихвени проценти, като същевременно бъдат привлечени повече инвестиции. Президентът многократно призовава чуждестранните инвеститори да правят дългосрочни инвестиции в Турция. "Онези, които са правили дългосрочни инвестиции в Турция, винаги са печелили и ще продължават да печелят", заяви Ердоган пред държавната телевизия ТРТ.

На фона на острите критики на опозицията, която настоява за предсрочни избори заради непрекъснатото влошаване на икономическата ситуация в страната, Ердоган подчертава високите постижения в областта на икономическия растеж и износа. Той прогнозира, че турската икономика ще регистрира растеж от 10 процента, а дори и по-висок, до края на годината. Президентът акцентира и върху обема на турския износ, който по думите му е достигнал рекордно високо ниво от около 220 млрд. долара в момента, а до края на годината се очаква да нарасне още повече. Според него ниските лихвени проценти ще насърчат производството и износа. Като положителен резултат Ердоган изтъква също, че Турция всеки месец понижава дефицита си по текущата сметка и се надява следващата година да има излишък по текущата сметка. "Ние вече не отчитаме дефицит по текущата сметка и не финансираме този дефицит с външен дълг, а се придвижваме напред към икономика, която печели чужда валута и регистрира излишък по текущата сметка", каза Ердоган в интервюто за държавната телевизия.

Успокоителни послания отправи в четвъртък и управителят на турската централна банка Шахап Кавджъоглу на срещи с турски и с чуждестранни инвеститори. Кавджъоглу каза, че кумулативните ефекти от настоящата монетарна политика ще се усетят през първата половина на 2022 г. Той подчерта също, че резервите на банката са навлезли в последно време в стабилна тенденция на увеличение и ще продължат да нарастват.

Кавджъоглу посочи също, че сегашните увеличения в цените са временни и няма да прераснат в инфлация. Скоро ще започне да се наблюдава инфлация на много по-ниски нива, прогнозира той.

Същевременно от началото на декември турската централна банка два пъти се намеси на пазарите, за да овладее спада на лирата. Банката обяви в съобщения на 1 декември и на 3 декември, че директно се е намесила на пазарите, продавайки чуждестранна валута, заради "нездравото" формиране на валутните курсове.

Турция поема по пътя на новия икономически модел и с нов министър на хазната и финансите. С указ, подписан от президента Ердоган и публикуван в четвъртък в турския Държавен вестник, Нуреддин Небати бе назначен начело на министерството на мястото на Лютфи Елван, който е поискал да бъде освободен от поста. Според информации в турския печат Елван е пожелал да се оттегли заради разногласия с Ердоган във връзка икономическата политика. Небати, който през последните три години е бил заместник-министър на хазната и финансите, е твърд защитник на политиката на ниски лихвени проценти. Турските медии обърнаха внимание на негови послания в последно време в Туитър в подкрепа на новия икономически модел, ланисран от президента. "Нашият приоритет няма да бъдат високите лихвени проценти, а инвестициите и заетостта", заяви Небати в четвъртък, след като пое новия пост.

Идеята за икономически модел по примера на Китай бе критикувана остро от представители на опозицията, съобщи в."Джумхуриет". Заместник-председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Вели Агбаба заяви, че подобен модел на развитие означава Турция да стане "рай на евтиния труд". "Това е модел на принуждаване на нашите трудещи се да работят като роби за чужденците", отбеляза Агбаба. Бившият вицепремиер и министър на икономиката Али Бабаджан, лидер на Партията за демокрация и напредък /ДЕВА/, заяви, че модел на икономически растеж, подобен на този на Китай, "означава напълно пренебрегване на демокрацията" и "принуждаване на народа да работи със заплата, при която няма да може да вдигне глава". По думите му това е модел на "растеж чрез причиняване на обедняване на народа".

Дали новият икономически модел ще даде обещаните резултати и страната ще преодолее сегашните икономически трудности ще стане ясно догодина. Основният въпрос е дали той ще спре обедняването на народа. Това ще бъде решаващо за обществената подкрепа за управлението на Ердоган и за резултата от следващите президентски и парламентарни избори през 2023 г.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Султанчо Ердоганчо много си повярва.Сега ще разбере,че икономическите закони важат и за него.
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците никой неможе да г стигне те завладяха не само европа но и хамерика. Населението на Китай е 1 400 000 000 души. От тях повече от половината са на възраст 20 и 30 годишни. Работят за жълти стотинки и продукцията им се котира на международните пазари. Това ли иска Ердоган младите да работят за жълти стотинки и да изнася евтина продукция. Китай е Комунистическа държава. Взеха най доброто от капитализма но Комунизма си остана. Никой неможе да се мери с тях. Комунизма си е Комунизъм.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние от сега да почваме да минираме границата, че като тръгнат милионите "доволни" *** с нещо ще трябва да ги спрем.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Султанът гледа ЕС как пуска печатницата и лихвите са отрицателни по влоговете, а инфлацията е ниска до умерена. И той иска да пусне печатницата и да е с умерена инфлация, но икономиката му е слаба още. Турция е с население от 88млн. е с БВП като Холандия, която има 15 млн население. Основният проблем на султана е ще стане ли богата държава Турция в европейския смисъл, но преди да му остарее населението.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе преди това ф е с о в е т е трЕбва да прочетат трудовете на Мао.
5
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ххахахааа, китайски модел?!? А очите кога ще им се дръпнат турците? :)))))))))) Турската и руската лира пак са по 2 стотинки :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
4
5
 
22
 
! Отговори
Мда преди 2 години
И тоя ще утемче в канала.. Ще оправя икономиката с декрети...Рекорден износ - ами виж си лирата, бе! То 10% от рекорда ти го правят българите, които се изсипват и опустошават магазините на 2-3 пъти по-ниска цена дори от България.Ако имаше как да дойдат италианци или французи - нямаше да има стока за местните...Това сме го виждали при нас 1997-8, не си беше за хвалба и доста зор видяхме..
3
4
 
24
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Реджеп става комунист .... Турската комунистическа партия :)))
2
17
 
10
 
! Отговори
Селтака преди 2 години
Човека е прав!
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Турция може да произвежда стоки по-евтино и, като продава тези стоки на Европа" Хихихи. Всички диктатури и фенчета на диктатури се зъбят на Запада, но се надяват да пребъде, защото иначе - фалит.