САЩ налагат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

Пекин обеща решителни ответни действия
7 дек 2021 07:58, Елка Василева
20
САЩ налагат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от ДПА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка във връзка със състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, включително уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

Китай вече обеща "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предупреди на брифинг, че подобен бойкот няма да остане без отговор от страна на Китай.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джен Псаки стана Саки! Но ние я помним с добро - така ни разсмя преди години, като каза, че САЩ можели да изпратят самолетоносачи в Беларус! Сега се изложи, като на въпрос на журналисти за мнението й за USSF (Военнокосмическите сили на САЩ), които неотдавна бяха създадени. Тя отговори, че мисли, че това е много добра авиокомпания! С това разполагат горките говедари!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е дали китайците ще отговорят на английски, или на китайски.
14
0
 
12
 
! Отговори
Веселия Джо преди 2 години
Като Щатско няма ресурс и икономика да организират Олимпиада ще плюят, бойкотират и ........продължават да бият чернокожите сякаш те сам им виновни че им пропадна държавицата. Срамота Джо ))
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А правата на белите хетеросексуални в САЩ? Кой ще ги защити тях?
12
0
 
10
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Ама при тях едни човешки права.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото разбрах, никой не ги е канил.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говедата винаги са съсипвали всичко хубаво на тоя свят.Дори и спорта и олимпийското движение,заради което още в древността са спирали войните.
9
1
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Свободния свят вече не само че не е свободен, ами и диктаторския режим, който наложиха може да засрами доста тоталитарни общества... ама блажени са верующите
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британската империя е империя от 6-7 века, Китай - хиляди години. Кой е имал повече време да се научи да оцелява? Не ги мислете Китай - няма да ги съборят, това не е малка балканска държавчка
7
13
 
6
 
! Отговори
ПРАВИЛНО! преди 2 години
Свободният свят не трябва да има нищо общо с феодалните диктаторски режими до момента на ликвидирането им. Така Човечеството ще продължи еволюцията си в нов свят без диктатори, мизерия, войни и смърт. НАТО-вец
6
6
 
20
 
! Отговори
Бабайдьн преди 2 години
Е наистина луд - за какви права говори - избиха мирно протестиращи вьв капитолия , китаеца ще го премести кой ще испратят
5
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка гова ще доведе до спиране на международния спорт. Накрай руснаците ще направят танков биатлон през европа и ще се успоят нещата за 50-100 години.
4
2
 
10
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Тия много пият.
3
8
 
24
 
! Отговори
коко преди 2 години
вчера китайците заявиха че никой не ги е канил да идват ,как ще отидеш на нещо на което никой не те е поканил така заяви министърът на спорта
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.
1
6
 
31
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Това защото не успяха и няма как да им спреттат една цветна революция. Както и на Русия и сега са си въобрразили, че дракона е в клетка и го ръчкат с дълги пръчки. Само да не се окаже, че в клетката е звероукротителя...