В Турция с опасения: Пазаруващите в Одрин българи носят заразата

Случаите на коронавирус в пограничните райони тревожно се увеличили
86
В Турция с опасения: Пазаруващите в Одрин българи носят заразата
Снимка: БГНЕС

Турските здравни власти алармираха за тревожно увеличение на случаите на коронавирус през последните няколко седмици в Тракийската област, която граничи с България. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи на пресконференция, че в рамките на десет дни случаите на коронавирус в Къркларели са се увеличили от 308,51 на 100 хиляди души на 379,83 на сто хиляди, в Одрин - от 159,16 на 212,13, а в Текирдаг - от 262,61 на 288,14 на сто хиляди. С това Къркларели се е изкачил на пето място в скалата на рисковите окръзи в Турция, а Одрин - на 10-о място.

Според местните здравни власти сред причините за нарастването на случаите на коронавируса в пограничните окръзи са посещенията на българските граждани, които в края на всяка седмица масово пазаруват в Одрин и Къркларели и не спазват епидемичните мерки.

"Въпреки предупрежденията българските граждани, които идват да пазаруват в Одрин, не ползват маски, не спазват дистанция, събират се много хора на едно място, което доведе до увеличаване на разпространението на епидемията. Смятам, че трябва да се предприемат мерки за справяне с това положение, за да се спре разпространението на вируса", заяви председателят на лекарския съюз в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун.
По думите му се наблюдава, че и някои местни търговци, особено на местата, където българите масово пазаруват, също не слагат маски, нито спазват правилата за дистанция.

Местните хора също са разтревожени, опасяват се, че ситуацията може да се влоши още повече през следващите дни, в които се очакват много туристи от България да пазаруват за предстоящите коледно-новогодишни празници.

"Смятам, че мерките срещу ковид трябва да се затегнат още при влизането на туристите от границата с България", казва Серхат Дайъоглу от Одрин. "Според мен мерките в последно време поотслабнаха, трябва да се засили контролът, да има повече екипи, особено в местата и часовете, когато масово се пазарува, и да не се допускат граждани без маски не само в магазините, но и на откритите навън сергии, да се следи да няма струпвания", предлага той.

Директорът на областната дирекция по здравеопазване в Текирдаг Али Дженгиз Калкан случаите на Ковид-19 са движат вълнообразно - ту се увеличават, ту намаляват.

"Засега Текирдаг остава извън десетката на най-рисковите области (в червено) в страната, капацитетът на интензивните отделения е запълнен 70 на сто. Но процесът на ваксинирането изостава. Разпространяват се фалшиви твърдения за усложнения и рискове от ваксините, особено сред младите хора. Създадохме центрове по ваксиниране, чиято цел е да следят за поставянето на ваксините на гражданите, да предупреждават рисковите групи. В последно време успяхме да убедим още 55 хиляди граждани да се ваксинират", каза директорът.


86
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно тъй изгонете ги Супер ще е или са българи или са турци да се определят най накрая
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Итс дъ Омикроня! Дъ Омикроня!
59
0
 
0
 
! Отговори
Соломон преди 1 месец
Ми ..... Зелени айгъри!
58
2
 
5
 
! Отговори
ей глупи преди 1 месец
До до ИзуменАми ТОГАВА беше така.България беше в челната десетка на Европа по развитие на промишленост,здравеопазване и образование.Също и селско стопанство.Изнасяхме яко и оръжие.Тогава Турция беше,като сегашна България.А СЕГА е обратното.Сега Турция изнася всичко,а ние изнасяме леки жени и слуги на ЕС.Ти си плюй т.нар комунисти.Я виж колко поликлиники и болници са построили само и елекрифицираха страната.А сега ...
57
2
 
5
 
! Отговори
ае ей преди 1 месец
у вас ОСНОВНО ВАШИ турци си идват да пазаруват,що плюеш БЪЛГАРИТЕ???????
56
3
 
5
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 1 месец
Каурите са виновни, те ни мразят, изкупуват ни храната, заразяват ни! Трябва да си дават парите като данък, най-добре по банков път, както е по шериата, да пребъде халифата и АЗ неговия халиф!
55
4
 
8
 
! Отговори
Ха, ха! преди 1 месец
Много е смешно да обвиняваш някой друг, за това има епидемия! Нима само българи влизат в Турция , че са основни вносители на вируса? Мигранти преминават ли? Турски тираджии не преминават ли през България? Ами затворете си границите и спрете заразата, щом мислите, че е така! Да, ама не, какво ще каже обществото, ако го направите? За това, най лесно е "Българите са виновни"!
54
3
 
5
 
! Отговори
До всички изумени преди 1 месец
Нека децата ви прекарат живота си в землянките на кюрдистан като православни, за да усетите най-добре сладостите на ибрикчийството, иш алах!
53
4
 
2
 
! Отговори
Кесаря Тервел преди 1 месец
Е, и? Съответно?? Следователно??? Евентуално?!!! Много искаше да кажеш нещо!!!!! Но просто нямаш желание.!.
52
2
 
6
 
! Отговори
до Изумен преди 1 месец
"Едни Турци, да ни поучават". Аз също съм изумен колко ограничени хора живеят в пределите на милата ни родина.Тези "едни турци",въпреки огромната инфлация,са поне 50 г. по напред от нас,а от такива "умници" като теб-сложи още 50 г.И то във всяко едно отношение.Такива като теб още четат ученбиците по география през 80-те г.,където ни представяха Турция като развиваща страна,а България-средна за Европа.Събуди се,виж реалностите,БГ е по зле не от Турция,а от мноооого други страни
51
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Кесаря Тервелшпек, в турция има повече православни отколко в ***.
50
1
 
1
 
! Отговори
Читалище Заря преди 1 месец
До ............ ако имаш представа какво количество "свежи" отиват в турската икономика само от доматите за руснята, ще разбереш, че тристате куфарни търговци са по скоро пречка. щото ще им занесат заразата, ще затворят оранжериите и насажденията с портокали и мандарини и тогава вече става взривоопасно. а може и това да е целта, ал бънди нали отиде болен в нато
49
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
ше се съобразяват. инж. балкански не се дава току тъй на империалистическите менгелета. иначе викаме руснаците и "можем повторить"
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми затворете границата ,но след това хляба може да го продавате за 5 Ст )
47
3
 
1
 
! Отговори
Изумен преди 1 месец
Боже Боже, докъде я докарахме, в простотията си.Едни Турци, да ни поучават. Но *** пак се прави на "мъж" от простотия, а не приема забележката на сериозно...
46
3
 
12
 
! Отговори
............ преди 1 месец
Те да се благодарят че им вкарваме свежи пари в икономиката че съвсем ще умрат!Носели сме зараза,как не ги е срам,аз като ходех на мен и жена ми,имахме антигенен тест от лицензирана лаборатория,какво ще ми разправят глупости,това че те не проверяваха на границата си е техен проблем.Само нашите когато се прибирахме ни искаха да покажем резултатите си!
45
0
 
7
 
! Отговори
Геле преди 1 месец
Нали на границата ти искат тест антигенен за 48ч или PCR за 72ч, откъде тая зараза
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'ама и парици носят' ---- ако носеха грабежи и смърт за турската чума щеше да е по-добре!
43
1
 
4
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
До Щирлиц И постоянно са на дезинфектант Yeni Raki!
42
8
 
11
 
! Отговори
Вируслав преди 1 месец
И кой им е виновен че са се ваксинирали масово и носят маски за да не дишат кислород? Навсякъде с голям процент ваксинирани и с маски е трагедия.