Британският съд отхвърли полово неутралните паспорти

Подкопава се правната система, изградена на „мъже – жени“
16 дек 2021 08:15, Елка Василева
54
Британският съд отхвърли полово неутралните паспорти

Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли въвеждането на полово неутрални паспорти и каза, че обозначаването на пола със знака "Х" ще подрие правна система, която е изградена върху ясното разграничаване между мъже и жени, предаде Ройтерс.

Активистите, които водеха кампанията за промяна, нарекоха разпореждането на съда "унизително" и "дехуманизиращо" и отбелязаха, че Великобритания вече е тръгнала по път, различен от този на редица страни, които признават полово неутрални документи.

Кристи Елън-Кейн, която от 1995 година насам се е опитвала да получи паспорт с пол, обозначен с със знака "Х", вместо с "М" или "Ж", каза, че процесът ще бъде обжалван в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради нарушение на правото на неприкосновеност на личния живот.

Решението на съда, което не е изненадало Елън-Кейн, беше произнесено, след като през октомври САЩ се присъединиха към дузина други страни, сред които Индия, Австралия и Исландия, издаващи паспорти, в които полът е обозначен с "Х".

"В Обединеното кралство няма справедливост", каза пред Фондация "Томсън Ройтерс" Елън-Кейн, която определя себе си като небинарен човек - нито мъж, нито жена.

"Не е правилно, че ако някой не е нито мъж, нито жена, той е принуден да има несъответстващ пол. . . в своята документация. Това е унизително, това е дехуманизиращо, това е обидно", заяви тя.

Председателят на Върховния съд написа в единодушно взето решение, че целта на правителството за запазване на сигурността, намаляване на разходите и "приемането на съгласуван подход към въпросите на пола в рамките на закона и администрацията са легитимни".

В решението се казва, че няма законодателство, което признава небинарните хора, но има много закони, които категоризират хората като мъже или жени.

Съдът заявява още, че Елън-Кейн не е била подложена на тормоз на границите, докато е показвала паспорта си, за разлика от френска транссексуална жена, за която ЕСПЧ установи, че е била дискриминирана, защото не е могла да промени знака за пол на документите си.

"Може би най-важното е, че няма очевидно несъответствие между начина, по който жалбоподателката изглежда физически, и означението "Ж" на нейния паспорт", се казва в решението на Върховния съд.

Британското министерство на вътрешните работи, което отговаря за паспортите, приветства решението на съда в позиция, изпратена по имейл.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Естествено ,че ще ги карат да санират! Санирана сграда харчи поне 30% по-малко за отопление! Точният въпрос е , защо ПП "Перверзията Продължава", премахнаха най-социалната мярка от Еврофондовете...санирането? Сега като те накарат да плащаш процент, никой няма да санира! Някой май иска да си продава ток и да дере по три кожи за отопление
38
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Изперкала работа! Сякаш ако ти дадат паспорт, и това вече те правило...или мъж, или жена! Какво общо има паспорта, със "личното" пространство! Че някой му хлопа дъската, и не знаел как се чувства, значи всички трябвало да се съобразяват с него ! На просто- български ...ай сиктир!
37
0
 
4
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Коментарът ми беше изтрит. Ще напиша отново.Темата с пол и gender е направена на балон нарочно и изкуствено, за да отвлича вниманието от истински опасните теми. Като цялата енергийна криза, която се задава. А защо не напишете нещо относно насилственото саниране *ремонт* на всички стари сгради в ЕС, ккето скоро ще ни накарат да правим и което де факто ще накара хората да си продадат жилищата ? Който се интересува, да потърси малко в чуждестранната преса. Не, *** и корона са теми номер 1.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи като се замисля, излиза, че Великобритания е създавала тази масивна гей пропаганда под натиска на ЕС, като част от съюза преди Брекзит?! А аз смятах, че оттам тръгна всичко. Всъщност, добрата стара Англия е била в миналото сред най-консервативните страни в Европа, да не кажа най-консервативната и аристократична, в отстояване на традициите ! Мъжът като Джентълмен и жената като истинска Лейди. За тази Англия мечтая.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, смях се до сълзи, докато четях този материал:))))))))) Все още не мога да се спра...
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от изтрещели искащи права за това и онова, баси болните мозъци.
33
0
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Понякога в UK се случват и положителни събития.
32
0
 
14
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
Ба тая неутралност, това е болест. Болестите трябва да се лекуват. "унизително" и "дехуманизиращо" - тез и за хора ли се взимат? :D
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако действително има два полови органа тогава е разбираемо и може да се направи изключение само за такива случаи. Само дето практиката показва, че подобни закони водят само до злоупотреби, защото стотици недоразумения ще се наредят на опашката, щото се чувствали не знам си какво. Аз ако реша да се чувствам жаба ще ми издадете ли паспорт на земноводно?
30
3
 
13
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Какво означава да се чувстваш като мъж или жена? Нима полът се определя от емоции? Сексуалността е разбираема, но това с половете е пълна про.стотия.
29
0
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
"Това е унизително, това е дехуманизиращо, това е обидно", заяви ТЯ!!!???
28
1
 
27
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Я , имало и хора с ум в мъгливият и влажен Албион !!!! Браво , похвално .....
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предложение - щото ще изчезне за норматив :)
26
0
 
15
 
! Отговори
SKF преди 2 години
Винаги съм се чудил,защо педерастите не харесват жени-много странно.Даже като малки ,коментирахме ,че е хубаво да има повече Мендерасти и така ,ще има повече момичета за нормалните момчета.Детски мечти
25
0
 
25
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Между мъжът баща и жената майка се ражда животът! Така е от Адам и *** до днес!!Всичко друго ,което искат да променят,,неутралните" създава неутралност -тоест не ражда живот,не ражда нищо !!
24
1
 
10
 
! Отговори
ъх преди 2 години
Така е с независимите страни - имат право на мнение.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на британския съд.Не случайно излязоха от ЕС.
22
0
 
26
 
! Отговори
предложение преди 2 години
абе тия полово неутрални що не си направят една държава , има много незаселени части по земята .
21
0
 
44
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОРИ ДА НЯМАШ ПОЛОВИ ОРГАНИ И НА ДВАТА ПОЛА, ТОВА НЕ ТЕ ПРАВИ 3-ТИ ПОЛ А ГРЕШКА В СИСТЕМАТА :D
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕСПЧ защитава ислямските терористи. Факт.